V Texasu zahynulo 51 migrantů, kteří ve vedrech zůstali uvězněni v kamionu

foto Úmrtí migrantů v Texasu. Na snímku strarosta Ron Nirenberg a policejní náčelník William McManus v San Antonio 27. června 2022.

San Antonio (USA) - V USA zahynulo 51 migrantů, kteří uvázli v dusném kamionu na okraji texaského města San Antonio. Napsala o tom agentura Reuters s odkazem na mexické a americké úřady. Mezi mrtvými je 39 mužů a 12 žen.

Těla 46 lidí nalezla v pondělí večer místního času (v noci na dnešek SELČ) americká policie. Podle šéfa hasičů zemřeli v nákladním autě v důsledku horka - v San Antoniu se rtuť teploměru v pondělí vyšplhala ke 39,4 stupňům Celsia. Další zemřeli v nemocnici.

Kamion byl zaparkovaný vedle železničních kolejí v odlehlé oblasti na jižním okraji města. Agentura Reuters s odkazem na představitele policie píše, že se těla našla na několika místech v okolí a že zadní dveře kamionu byly otevřené. Činitelé hovořili o hromadě těl, z nichž některá byla horká na dotek. Podle listu The New York Times (NYT) šlo o migranty; mexické úřady později uvedly, že téměř polovina obětí pocházela z Mexika.

Více než 16 dalších lidí, včetně čtyř dětí, bylo nalezeno živých a převezeno do nemocnic, uvedl šéf hasičů.

Kamion měl být podle značky určený k převozu zmrazeného zboží, ale podle velitele hasičů "neměl viditelnou funkční klimatizační jednotku" a uvnitř nebyla ani voda. U přeživších se projevovaly příznaky vyčerpání z horka a dehydratace.

Všechny oběti pravděpodobně překročily hranice Spojených států nelegálně. Mezi zemřelými bylo nejméně 22 Mexičanů, oznámil dnes mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Podle agentury AFP také uvedl, že obětí je 50. "Jde o velké neštěstí. V tuto chvíli je 50 mrtvých, 22 z Mexika, sedm z Guatemaly, dva z Hondurasu a 19, jejichž národnost je neznámá," řekl prezident na tiskové konferenci.

Podle amerických médií je místo, kde byl kamion odstaven, asi 200 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu. Řidič ho podle všeho opustil krátce předtím, než byla těla objevena.

Tři lidé jsou ve vazbě, uvedl šéf policie v San Antoniu William McManus, podle kterého se jedná o nejhorší incident tohoto druhu ve městě. Neuvedl žádné podrobnosti o zadržených. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného mexického činitele píše, že nejméně jeden ze zatčených je občanem Spojených států.

Republikánský guvernér Texasu Greg Abbott, který učinil migraci ústředním bodem své volební kampaně, označil za viníka úmrtí amerického prezidenta Joea Bidena. "Je to důsledek jeho smrtící politiky otevřených hranic," napsal na twitteru. Za rekordní počet migrantů, kteří v posledních měsících překročili americko-mexickou hranici, Bidena kritizuje více politických oponentů.

Biden v prohlášení tragédii označil za "děsivou a srdcervoucí".

V květnu bylo u hranice zadrženo rekordních více než 239.000 lidí. Federální Úřad celní a hraniční ochrany (CBP) očekává, že letos bude zadrženo ještě více lidí než loni, kdy pohraniční stráž zatkla 1,73 milionu lidí. Podle CBP v poslední době přibylo imigrantů i z jiných než latinskoamerických zemí, například z Turecka, Indie a Ruska. Chris Magnus z tohoto úřadu upozornil, že s létem budou životy imigrantů ohrožené vedrem. "Podél jihozápadní hranice panuje extrémní počasí, je tam mimořádné horko a migranty čekají po překročení hranice míle pochodu neúprosnou pouští," řekl.

Druhé nejlidnatější město v americkém státě Texas v minulosti zaznamenalo podobné případy. V roce 2017 zemřelo deset migrantů poté, co zůstali uvězněni v kamionu zaparkovaného u obchodu Walmart v San Antoniu. V roce 2003 bylo v nákladním autě jihovýchodně od tohoto města nalezeno 19 migrantů.

Velké nákladní automobily se staly oblíbenou metodou pašování na počátku 90. let 20. století v souvislosti s nárůstem kontroly amerických hranic v San Diegu a El Pasu v Texasu, které byly v té době nejrušnějšími koridory pro nelegální přechody.

Podobné případy v minulosti otřásly i Evropou. Britští policisté našli v roce 2019 v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie v kamionu 39 mrtvých vietnamských migrantů. V červnu 2000 našla policie v nákladním vozu v britském přístavu Dover 58 mrtvých čínských uprchlíků. Nejhorší tragédii tohoto druhu v Evropě bylo nalezení odstaveného chladírenského vozu u rakouské obce Parndorf v srpnu 2015, kde policisté objevili 71 mrtvých těl v pokročilém stadiu rozkladu.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 09:00 10°C

Celá předpověď