Zprávy

Eva Jiřička a Ladislav Jezbera v GMU

Eva Jiřička a Ladislav Jezbera v GMU

redakce | Zprávy | 29.06.2022

Příznivci umění se můžou těšit na dvě nové letní výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové, kde se budou moci v parných dnech zchladit dávkou současného umění a které potrvají do 4. září. Oba projekty jsou specifické tím, že byly vytvořeny královéhradecké galerii přímo na míru.

V prostoru Černé kostky mohou návštěvníci zhlédnout práce Evy Jiřičky (*1979), které se podobají spíše angažovanému sociologickému průzkumu než umění klasických forem. Na aktuální výstavě s názvem Mezi sebou autorka společně s kurátorkou Marianou Serranovou představí videoinstalaci ze série workshopů pro účastníky různých věkových kategorií. Cílem projektu bylo, aby se aktéři prostřednictvím kresby „pro druhého“ vcítili do odlišné generace, a tím překonali věkové hranice a došlo tak k vzájemnému propojení zdánlivě nepropojitelných světů. Jiřička pracuje dlouhodobě především se seniory, kteří jsou dnes zřejmě nejizolovanější sociální skupinou ze všech. I pro ně může být její výstava vítanou reflexí nebo zpestřením všedního dne.

Ve Foyer a v Bílé kostce vystaví své objekty sochař a konceptuální umělec Ladislav Jezbera (*1976). Autor reaguje na specifické prostředí vstupní haly královéhradecké galerie i na ušlechtilý materiál použitý v její výzdobě – mramor. Ve spolupráci s kurátorkou Juditou Kožíškovou připravil ve Foyer monumentální instalaci sestavenou z pětimetrových prefabrikovaných polystyrenových kvádrů. V projektu nazvaném EGO umělec vychází z myšlenky, že člověk je v principu tvor společenský a jako takový musí neustále „držet na uzdě“ své ego (já). Jen to mu umožňuje v rámci společnosti fungovat a přežít. Stejně tak si díky němu může uvědomit svou smrtelnost či jedinečnost lidského bytí. Výstava se zabývá právě tématem koexistence i vzájemného ovlivňování jedince a společnosti.

Kromě dvou uvedených výstav je v GMU i nadále k vidění také dlouhodobá výstava jičínského rodáka – performera a konceptualisty Miloše Šejna (*1947), pojmenovaná AQVA. Prezentuje výběr více než dvou desítek děl z autorovy celoživotní tvorby od konce 60. let 20. století až po současná videa a dvě site-specific instalace. Ústřední téma tvoří environmentální otázka vodního živlu, který představuje absolutně nezbytnou součástí našich životů, i když nám připadá tak všední a samozřejmý

Info

Galerie mdderního umění
web

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nenalezeny žádné záznamy.

Self Sabotage, nová deska Urn

redakce 25.04.2024

Toto album by se dalo číst jako dopis na rozloučenou s místem, které ho drželo v ochablém, ale trvalé bipolárním sevření, a jakmile se svírající ruka na chvíli unavila, raději…

Fink i Fil Bo Riva se představí v Praze

redakce 25.04.2024

Na letošní rok indiepopový písničkář Fil Bo Riva chystá comeback – název nového singlu Lost in Life mluví za vše.

Seun Kuti & Egypt 80 v Arše+

redakce 25.04.2024

Na přání Fely Kutiho převzal Seun Kuti po jeho smrti vedení skupiny Egypt 80, která přes změny v sestavě funguje dodnes.

Full Moon #156: „Dám si víc, já nechci málo“

redakce 24.04.2024

„Dám si víc, já nechci málo,“ zíůvá Annet X na novém albu a Full Moon k tomu ve chvíli, kdy ona ve dvojici s NobodyListenem obráží české kluby, přidává celé…

Na Still House Plants zbývají poslední lístky

redakce 24.04.2024

Na imaginárním poli britských kytarových kapel by se Still House Plants ukrývali někde v zarostlém rohu za strašákem.

Drsný jižanský gospel The Staples Jr. Singers v Akropoli

redakce 24.04.2024

Vypátrat původní členy The Staples Jr. Singers tedy nebylo snadné, ale výsledek předčil očekávání.

Tramhaus představí debutové album v Bike_Jesus

redakce 23.04.2024

Jediný český koncert Tramhaus v letošním roce proběhne ve středu 30. října v pražském klubu Bike_Jesus, kde vystoupí také místní Vellocet Roll. Celý večer orámuje svým DJ setem jedinečný Kabal.

Reinkarnace Justina Pearsona se superbandem Deaf Club

redakce 23.04.2024

Na turné doplněni kapelou Fuck Money (Three OneG) nenechají jedno triko suché.

Duhan a Nylon Union mají společný singl

redakce 23.04.2024

Tanečná skladba sa tak stáva kontempláciou, ktorá postupne naberá energiu až do oslobodzujúcej explózie refrénu.

United Islands of Prague otevírá pražskou festivalovou sezónu

redakce 23.04.2024

Mimo tuzemské scény se představí například umělci z Francie, Španělska, Portugalska, Německa, Slovinska, Dánska, Irska, Švédska nebo z Faerských ostrovů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace