Benátky nad Jizerou: Okresní dům se dočká revitalizace, téměř stoletá budova je vrcholným dílem architekta Krohy

29.06.2022 12:59 | Tisková zpráva

Okresní dům v Benátkách nad Jizerou patří mezi architektonicky nejzajímavější stavby Mladoboleslavska. Budova z roku 1926, jejímž autorem je uznávaný architekt Jiří Kroha, se však momentálně nachází v nevyhovujícímu stavu a čeká ji revitalizace, která se uskuteční i díky podpoře Nadačního fondu Škoda Auto.

Benátky nad Jizerou: Okresní dům se dočká revitalizace, téměř stoletá budova je vrcholným dílem architekta Krohy
Foto: archiv města
Popisek: Zámek Benátky nad Jizerou

Pražský rodák Jiří Kroha se zapsal do dějin architektury především svou tvorbou pod vlivy pozdního kubismu a funkcionalismu během 20. let minulého století. Při realizaci svých staveb měl vždy nejvyšší umělecké nároky, soustředil se na detaily a ornamenty – ať už se jednalo o skoupé návrhy pouze za použití tužky a tuše, či všemi barvami zářící ohraničení budov s velkým důrazem na světlo a stín.

Víceúčelový skvost

Jedním z vrcholných Krohových autorských děl je Okresní dům v Benátkách nad Jizerou. V tomto objektu se snoubí všechny poznatky, které získal během svého působení na Mladoboleslavsku. Jeho styl se vyznačuje tím, že z obdélníkového půdorysu vyčnívají různé pravoúhlé i zakulacené objemy. Plánovaná revitalizace budovy, jejíž součástí byla od počátku kromě kanceláří okresní správy a sociální péče také zasedací síň okresního zastupitelstva, dále síně muzea, pošta, obchody a byty, by neměla ohrozit původní Krohův rukopis.

„Vycházet bychom měli ze základního krčního systému čtvercových pilířů, výrazných průvlaků a výplní otvorů a z Krohovy charakteristické práce s geometrií a objemy. Zároveň chceme zachovat maximální množství dochovaných detailů a prvků, které jsou součástí budovy,“ přiblížil plán architekt Jan Bárta s tím, že případná modernizace by měla i v budoucnu umožnit víceúčelové využití budovy.

Krohova stopa na Mladoboleslavsku

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Na revitalizaci objektu se finančně podílí Nadační fond Škoda Auto. „Jiří Kroha patří historicky k nejvýznamnějším osobnostem naší architektury. Tímto krokem chceme přispět k tomu, aby i pro další generace zůstal zachován jeho odkaz na Mladoboleslavsku, kde díky své architektonické činnosti zanechal velmi výraznou stopu,“ uvedl Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu Škoda Auto.

Jiří Kroha je v regionu dále podepsán pod dvěma úřednickými vilami v Kosmonosech, Okresní nemocenskou pojišťovnou, Masarykovým domem sociální péče, ale především pod Střední průmyslovou školou v Mladé Boleslavi. Právě v prostorách této budovy, která je významnou regionální památkou, byla z kraje letošního roku dokončena modernizace IT učebny, kterou rovněž podpořil Nadační fond Škoda Auto.

Nadační fond Škoda Auto byl založen v roce 2018 s cílem zatraktivnit mladoboleslavský region. V roce 2021 rozšířil své aktivity i do zbývajících lokalit automobilky – Rychnovska a Vrchlabska. Během tří let svého působení v těchto regionech podpořil přes 200 konkrétních projektů a studií. Mezi jeho priority patří rozvoj občanské společnosti a veřejného prostoru, podpora kultury, zdravotnictví a sociálních služeb. Je členem Fóra dárců a držitelem ocenění Známka kvality. Fond je také iniciátorem a hlavním partnerem platforem Nové Boleslavsko, Nové Vrchlabsko a Nové Rychnovsko, jejichž cílem je propagovat spolupráci a zajímavé projekty napříč regiony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…