Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Praze se uskuteční benefiční koncert na podporu Romů na Ukrajině

29. června 2022
Čtení na 1 minutu

V pražské Stromovce v kulturním centru Gauč se 6. července od 18 hodin uskuteční benefiční koncert na podporu ukrajinských Romů žijících na Ukrajině. Výtěžek poputuje neziskovým organizacím, které působí přímo ve válkou sužované zemi. Na podporu ukrajinských Romů bez nároku na honorář známá romská hudební uskupení z Česka a Slovenska. Koncert pořádá jako součást festivalu Khamoro 2022 organizace Slovo 21, která se podílí na pomoci romským uprchlíkům z Ukrajiny od samého začátku války.

VIDEO

Podle organizátorů tamní Romové jakožto marginalizovaná skupina čelí daleko větším problémům a diskriminaci na jejich cestě za bezpečným životem do okolních států než kdokoliv jiný. Navíc Romové, kteří zůstali na území Ukrajiny statečně brání svou rodnou zem a domovy před agresivními útoky Ruska.

“Potřebují naši podporu! Proto jsme se rozhodli organizovat koncert KHAMORO pro Ukrajinu a tuto sbírku. Prostřednictvím platformy Darujme.cz může přispět kdokoliv. Výtěžek ze sbírky bude věnován a distribuován Romům na Ukrajině prostřednictvím romských a proromských organizací do poslední, koruny“ uvedl pro zpravodajský server Romea.cz tiskový mluvčí festivalu Vojtěch Lavička.

Jednou z podpořených organizací má být organizace Chirikli, která se snaží pomáhat tamním Romům se základními potřebami.

“Naše organizace se snaží pomáhat Romům především s jídlem, přístřeším, léky, přístupu k pitné vodě a také lékařské pomoci,“ vypočítává to nejdůležitější  Yulian Kondur, koordinátor neziskové organizace Chirikli.

„Když toto válečné šílenství začalo, rozhodli jsme se nezůstat v ústraní. Žádosti o pomoc dostáváme ze všech stran. Budeme velice vděčni za jakoukoliv podporu v těchto těžkých časech i od vás z České republiky. Jste naší oporou i nadějí,“ dodal Kondur.

Na podporu ukrajinských Romů vystoupí David Kraus a Gipsy Brothers, Bengas, Mario Bihári a Bachtale Apsa, Amenca, Ondrej Ferko a Ondrej Gizman ml. Hostem bude zpěvačka Pavlína Matiová. Mezi umělci se představí i ukrajinští Romové, kteří našli domov v České republice.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon