Svozilův bratr doplní českou kolonii v Ilvesu. Už musel jinam, vědí Zubři

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Jeden Svozil bojuje v zámoří o nejlepší hokejovou ligu světa, další má stejný cíl. Jen k němu volí jinou cestu. Šestnáctiletý obránce David Svozil po vzoru staršího bratra opouští Přerov, ovšem nemíří do Komety, nýbrž na sever Evropy.

Hokejové geny se občas zkrátka nezapřou. Shodou okolností dva nejlepší čeští zadáci ročníku 2003, Stanislav Svozil i David Jiříček, mají talentované mladší bratry v ročníku 2006. Oba se snaží jít v jejich stopách a prorazit na pozici obránce, oba také patří do reprezentačního hledáčku.

Zatímco Adam Jiříček ale podle všeho bude dál růst v Plzni, David Svozil odchází do Ilvesu Tampere, kde bude v příští sezoně nastupovat za kategorii U18. Na svých stránkách to oznámil jeho mateřský Přerov.

„Tím, že nemáme nejvyšší soutěž juniorů, je těžké v našem klubu udržet kluky na úrovni reprezentace.“

Mezi oběma nadanými beky je zásadní rozdíl. Svozil působí v klubu, který nemá juniorskou ani seniorskou extraligu, a tak je jeho odchod ještě před koncem dorosteneckého věku pochopitelný.

„S Davidovým tátou jsme více než půl roku řešili, jakou cestou se David vydá dál. Tím, že nemáme nejvyšší soutěž juniorů, je těžké v našem klubu udržet kluky na úrovni reprezentace,“ vysvětluje sportovní manažer přerovské mládeže Vladimír Kočara.

„Domluvili jsme se ale, že pokud by Davidovi nevyšlo zahraničí, zůstal by v Přerově. Nezbývá než věřit, že v Ilvesu se bude dál rozvíjet a bude nedílnou součástí mládežnických reprezentací,“ uvádí.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Šestnáctiletý hokejista patřil v minulé sezoně k nejproduktivnějším obráncům Extraligy dorostu, ve 38 utkáních nasbíral 42 bodů za 6 gólů a 36 nahrávek. Pětkrát nastoupil za národní výběr U16 a svou doménu potvrdil ziskem tří asistencí.

„Chci se hokejově posunout. Ve Finsku jsou kvalitní podmínky, včetně soutěže. Věřím, že se toho hodně naučím,“ cituje Svozila web hokejprerov.cz. „Mají dobrý tým, áčko bylo posledně vysoko. Juniorka se sice umístila trochu níž, ale to nevadí,“ komentuje svůj nový klub z města, které před měsícem hostilo mistrovství světa.

V Tampere už má za sebou start letní přípravy. „Tréninky byly specificky zaměřené. Jedna posilovna na ruce, druhá zase na nohy, potom svaly, běhy,“ počítá.

V Ilvesu přitom nebude zdaleka jediným Čechem, a to nejen když počítáme brankáře A-týmu Marka Langhamera a Jakuba Málka. „Navíc tady působí i Ondřej Bizoň a bratři Kosáci z Komety. První dva týdny mi pomáhali, pak už jsem se osamostatnil,“ doplňuje Svozil.

Jak už sám naznačuje, není jediným mladíkem ročníku 2006, jenž se vydal do zahraničí. Kluby však o dalších odchodech prakticky neinformují.

Ilves si tedy vybral i jeho vrstevník Ondřej Kos. Z úvodní pozvánky reprezentační sedmnáctky lze vyčíst i další dva přesuny do severských zemí. Josef Teplý – mladší bratr Michala Teplého – opouští Havlíčkův Brod a nově bude hrát za švédské Växjö, Samuel Karol Jung zase mění Havířov za finský Kärpät Oulu.

„Přerov mi dal opravdu hodně věcí. Klubu jsem velmi vděčný.“

I v případě posledních dvou jmenovaných zkrátka přišel čas, aby svůj domovský klub, který nemá nejvyšší soutěže, opustili. Bylo jen otázkou kam. „U Davči Svozila není vůbec diskuse, že musel jít někam jinam. Už by hrál čtvrtý rok extraligový dorost, potřeboval se posunout zase výš. S panem Verlíkem mu přejeme všechno nejlepší, ať se mu moc a moc daří,“ vzkazuje na webu Zubrů trenér dorostenců David Kudělka.

Přerov patří mezi kluby, kteří své odchovance na dálku vždy silně podporují. Tomáš Suchánek, Stanislav Svozil či Martin Ryšavý by mohli vyprávět – svým způsobem se z nich ještě před zakončením mládežnických let staly místní celebrity. O totéž se v nejbližších letech pokusí David Svozil.

„Přerov mi dal opravdu hodně věcí. Začínal jsem tady ve třech letech a naučil jsem se hrát hokej. Klubu jsem velmi vděčný,“ uzavírá šestnáctiletý mladík.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz