„Nová metoda je určena zejména pro lidi, kteří trpí nadměrnou obezitou. Dokáže nejen výrazně eliminovat jejich tělesnou hmotnost, ale i cukrovku. Devět z deseti pacientů se po zákroku dokáže obejít bez inzulínu. Tuto metodu proto brzy poletím učit i lékaře do Dubaje,“ uvedl britský chirurg z King’s College Hospital.

Zkratka ve střevech

Metoda má snížit i neblahé dopady koronaviru. „Velkou část pacientů s covid-19, kteří leželi v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče, bylo právě extrémně obézních a častokrát měli i cukrovku. Zákrok je z této extrémně ohrožené skupiny vyřadí,“ vysvětlila diabetoložka Jana Salvetová.

Video
Video se připravuje ...

Britský lékař Ameet Patel z King's College Hospital ukázal v Brně moderní způsob operace bypassu. Hynek Zdeněk

Moderní metoda spočívá v tom, že při operaci se 70 cm až dva metry tenkého střeva vyloučí z trasy pro potravu. „Udělá se tedy zkratka mezi žaludkem a střevem. Tenké střevo se napojí na žaludek až po vynechané části,“ vysvětlil primář Surgal Clinic Tomáš Paseka.

Jen pro zkušené

Zásah čeká i žaludek. „Protneme ho a funkční necháme jen jeho malou část, na níž je střevo napojeno. Potrava nemůže být dokonale strávena, tělo nedostane tolik energie a člověk tak hubne. Podle zahraničních zkušeností se lidé tímto způsobem zbaví 80 až 90 % nadbytečné hmotnosti,“ upřesnil Paseka s tím, že věkový limit pro zákrok je 65 let.

„Zákrok se provádí při plné anestezii a mohou jej provádět výhradně zkušení operatéři. Pokud vím, tak v Brně jej budou kromě nás provádět zatím jen ve Fakultní nemocnici Brno. Náš limit je sto operací ročně,“ řekla ředitelka Surgal Clinic Jitka Kellnerová.

Zákrok hradí pojišťovny

Samotný zákrok stojí přibližně 150 tisíc korun. Čeští pacienti ale částku nijak řešit nemusí. „Tento výkon nasmlouvaly všechny zdravotní pojišťovny, takže pro pacienta s běžným zdravotním pojištěním je zcela bezplatná,“ ujistila Kellnerová.

Nemocnice si vyhrazuje právo pacienta sledovat jak před, tak i po operaci. „Nezbytnou podmínkou, aby mohl být někdo vůbec přijat na sál je, že pokud je kuřák, tak musí přestat kouřit! Kromě toho musí dodržovat i doporučení ohledně stravování,“ dodala ředitelka Surgal Clinic.


Nová metoda má zjištěn zatím jen jeden vedlejší efekt. „Tělo po něm potřebuje více dodávat vitamíny, protože je ze stravy nedokáže již tolik pojmout. To by ale v současné době neměl být žádný problém. Na trhu je mnoho vitamínových doplňků,“ řekl Paseka.
Fotogalerie
5 fotografií