Křeček pryč! Piráti, TOPka ani kavárna nevydýchali, co ombudsman provedl. A Kalousek se předvedl

29.06.2022 17:05 | Ze sítí

Den poté, co ombudsman Stanislav Křeček odebral svojí zástupkyni Monice Šimůnkové všechny agendy, protože prý manažersky a lidsky selhává, zaplavily sociální sítě kritické hlasy směrem ke Křečkovi, který je dokonce vyzýván, aby na svou funkci veřejného ochránce práv rezignoval. Především Piráty, TOP 09 a dalšími ochránci lidských práv.

Křeček pryč! Piráti, TOPka ani kavárna nevydýchali, co ombudsman provedl. A Kalousek se předvedl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6687 lidí
Ombudsman Stanislav Křeček sebral své zástupkyni Monice Šimůnkové veškeré agendy, které měla v gesci. Její práci totiž prý provázejí lidské i manažerské komplikace a nelze se s ní věcně domluvit. „Základním předpokladem úspěšné spolupráce je vůle a snaha všech zúčastněných se domluvit. A tuto vůli jsem bohužel ze strany paní zástupkyně necítil a necítím,“ prohlásil Křeček.

Jeho rozhodnutí se ale ve veřejném prostoru rozhodně nesetkalo s pochopením. Samotná Šimůnková prý dokonce zvažuje žalobu kvůli Křečkovu šikanóznímu jednání. „Ráda bych řekla, že pana Křečka považuji za člověka, který naprosto lidsky, odborně i manažersky selhává ve své pozici a jeho chování ke mně po dobu dva a půl roku je až na hraně šikanózního chování, a to jsem schopna doložit,“ reagovala Šimůnková, jejíž slova na twitteru zveřejnil pražský zastupitel Matěj Michalk Žaloudek (Zelení)

Šimůnková se kvůli svému odstavení také prý hodlá obrátit na Sněmovnu, kde již našla zastání v podobě ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. „Stanislav Křeček utvrdil svou roli jako autoritářskou, egoistickou a neschopnou přijímat kritiku. Jeho zástupkyně byla zvolená Sněmovnou, není jeho podřízenou aby ji odebíral agendu a odstavoval. Místo vyřizování účtů by měl dělat svou práci: hájit práva občanů,“ vzkázal Křečkovi šéf Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

A přidala se k němu i pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. „Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček odebral své zástupkyni Monice Šimůnkové všechny agendy. S účinností od 1. 7. Podle něj její práci provází komplikace. Nesouhlasím a odsuzuji to. Paní Šimůnková byla nezávisle zvolena Sněmovnou. Pan Křeček tímto krokem její volbou pohrdá,“ uvedla Richterová, že Křeček nemá právo s Šimůnkovou takto jednat.

Se stejným názorem se přihlásila i senátorka Adéla Šípová (za Piráty), podle které Křeček nerespektuje rozhodnutí poslanců. „Veřejný ochránce práv a zástupkyně jsou voleni poslanci. M. Šimůnková, zástupkyně ombudsmana, má od poslanců silný mandát. K výkonu funkce má určenou odměnu a má pracovat v zájmu občanů. Pan Křeček poslance nerespektuje, svou zástupkyni zbavil veškeré agendy. Pane Křečku, rezignujte!“ vyzvala ombudsmana Šípová.

Podle Marty Martinové, která za Piráty kandiduje do Senátu, je výzva senátorky Šípové zcela na místě a Křeček by měl svoji rezignaci zvážit. „Ombudsman Stanislav Křeček místo boje za práva lidí bojuje se Senátem a svojí vlastní zástupkyní Monikou Šimůnkovou. Výzva poslankyně Kláry Kocmanové a senátorky Adély Šípové k jeho rezignaci je naprosto oprávněná,“ přidala se Martinová.

Křeček již nemá ve funkci co dělat ani podle exposlance Miroslava Kalouska, podle nějž je Křeček relikvií z dob vlády současného prezidenta Miloše Zemana. „St. Křeček má pravdu. Žádný příčetný člověk se s ním nemůže domluvit od jeho 70. narozenin, a to je mu už 84. Když si vzpomenu, jak ve Sněmovně plival na Vl. Parkanovou, hrál si na soudce i na kata... Je to zombie zemanovské ČSSD a ve své funkci nemá co dělat,“ má jasno Kalousek.

Podle poslance Marka Ženíška (TOP 09) je Křečkovo chování v úřadu pošlapáním odkazu Otakara Motejla. „Zatímco se Monika Šimůnková věnovala lidskoprávní agendě nebo monitoringu Úmluvy o právech zdravotně postižených lidí, tak Stanislav Křeček se věnoval zejména tomu, jak dehonestovat různé skupiny obyvatel. Otakar Motejl se z takového ombudsmana musí otáčet v hrobě,“ reagoval Ženíšek.

To, že Křeček není správným reprezentantem úřadu veřejného ochránce práv si myslí i  socioložka Vanda Černohorská. „Stanislav Křeček dlouhodobě podrývá základní hodnoty, na kterých stojí úřad Veřejného ochránce práv a sabotuje lidskoprávní agendu v České republice. Nenapadá mě příklad jiného úřadu v moderní demokratické zemi, jenž by skrze svoje představitele škodil těm, které má ze své podstaty chránit. Oh wait...“ hledá Černohorská stejně jako Miroslav Kalousek spojitost mezi ombudsmanem Křečkem a prezidentem Zemanem.

Přisadila si také novinářka A2larmu Apolena Rychlíková, podle níž byla Šimůnková potrestána za to, že není stejná xenofobka a rasistka jako Křeček. „Stanislav Křeček zbavil svou zástupkyni Moniku Šimůnkovou veškeré agendy. To vše jen pár dní poté, co senátoři jeho výroky označili za xenofobní a rasistické. Trochu se zdá, že Křeček Šimůnkovou trestá hlavně za to, že není xenofobka a rasistka jako on,“ přidala svůj názor Rychlíková.

reklama

autor: jma

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …