Šušká se, že byty na konci roku zlevní kvůli drahým hypotékám. Poradce premiéra a ekonom Štěpán Křeček nastínil, jak to skutečně bude

Ekonom Štěpán Křeček
Ekonom Štěpán Křeček
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 6. 2022

Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně reálně klesla o 3,6 procenta. Bez započtení inflace se zvýšila o 7,2 procenta na 37.929 korun. Reálně se mzda snížila kvůli rostoucí inflaci 94 procentům ze všech zaměstnanců, oznámil na začátku června Český statistický úřad. Celý proces pak ve výsledku znamená, že vše se lidem prodraží. Zejména pak, pokud jde o hypotéky, případně náklady na bydlení. Lidově řečeno se ale šušká, že nemovitosti vlivem drahých cen a splátek hypoték, zaznamenají cenový pokles. Redakce ŽivotvČesku.cz ohledně vývoje cen u nemovitostí oslovila špičkového ekonoma a současného poradce premiéra Štěpána Křečka.  

"Pravdou je, že loňský rok byl mimořádný. Ceny nemovitostí v ČR posilovaly nejvíce z EU. Situace se letos ale dramaticky proměňuje. Drahé hypotéky odrazují kupce, prodej nemovitosti tak trvá delší dobu, než jsme byli z minulosti zvyklí. Kupující se tak dostávají do výhodnější pozice, protože oproti loňskému roku, kdy se kupci museli mnohdy finančně přebíjet, a výsledná cena se tak zvyšovala vůči nabízené ceně, letos mohou smlouvat a žádat snížení ceny. Zejména lidé, kteří potřebují nemovitost prodat rychle, musí v současné chvíli mnohdy cenu snížit," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz ekonomický expert.

Zatímco inflace nezpomaluje ani ve druhém čtvrtletí, firmy se zvyšováním mezd nejspíše pospíchat nebudou, domnívá se ekonom Štěpán Křeček s tím, že Češi zažívají druhé čtvrtletí po sobě pokles reálné mzdy, což nepamatují od recese v roce 2014.

Ekonomové předpokládají, že očekávaný pokračující pokles průměrné reálné mzdy se začne negativně projevovat na spotřebě domácností a na výkonu ekonomiky jako celku, což může vést k hospodářské recesi.

"Vzhledem k tomu, že v ČR máme velkou inflaci, která nezdražuje jen stavební materiály, ale i ceny stavebních prací, a nadále přetrvávají vysoké ceny pozemků, tak nějaká výrazná korekce ceny nemovitostí se dle mého názoru nedá očekávat. Důvodem je, že stavět nemovitosti je stále dražší a dražší. Na druhou stranu k mírné korekci cen nemovitostí by v závěru roku dojít mohlo, a k čemu dojde určitě, že reálně ceny nemovitostí poklesnou, protože nominální ceny neporostou rychleji než inflace. Je dokonce možné, že v některých lokalitách se nominální hodnoty sníží jistě, bude záležet na tom, zda se v závěru roku naše ekonomika dostane do recese," dodal pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček - poradce premiéra Petra Fialy.

Pokud pak jde o růst mezd - z oborů v prvním čtvrtletí vzrostla průměrná mzda nejvíc v peněžnictví a pojišťovnictví, bylo to o 15,9 procenta. Zaměstnanci na trhu nemovitostí brali meziročně o 13,9 procenta víc a v ubytování, stravování a pohostinství si nominálně polepšili o 11,2 procenta. Naopak ve veřejné správě či obraně rostly mzdy nejméně, jen o 1,9 procenta.

To se promítá i do reálných výdělků. Kvůli vysoké inflaci si polepšilo pouze asi 115.000 ze všech zaměstnanců, tedy asi tři procenta, a to právě v peněžnictví a pojišťovnictví a na trhu nemovitostí. Na nule skončili pracovníci v ubytování, stravování a pohostinství. Ve veřejné správě reálná průměrná mzda klesla o 8,4 procenta, ve zdravotnictví o 7,6 procenta a ve vzdělávání o sedm procent.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.