InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy fotografií - Fotoklub Písek

    Úterý 4.6 17:00 - Galerie Portyč Písek

  • Vystoupení tanečního oboru ZUŠ Otakara Ševčíka

    Úterý 4.6 18:00 - Divadlo Fráni Šrámka Písek

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ředitele hradecké likérky ve Vatikánu přijal papež. Dostal skleněnou plachetnici s tuzemákem

Ředitel jindřichohradecké likérky Josef Nejedlý papeži daroval skleněnou plachetnici naplněnou tuzemákem. Uprostřed pak stojí náměstek hejtmana František Talíř, který přivezl svaté obrázky od ukrajinských uprchlíků a požádal papeže o jejich požehnání. , Autor: archiv Josefa Nejedlého

Ředitel jindřichohradecké likérky Josef Nejedlý papeži daroval skleněnou plachetnici naplněnou tuzemákem. Uprostřed pak stojí náměstek hejtmana František Talíř, který přivezl svaté obrázky od ukrajinských uprchlíků a požádal papeže o jejich požehnání.     Autor: archiv Josefa Nejedlého

JINDŘICHŮV HRADEC – Ředitel jindřichohradecké společnosti Fruko-Schulz Josef Nejedlý se v minulém týdnu spolu s místním farářem Miroslavem Štruncem a prvním náměstkem jihočeského hejtmana Františkem Talířem vydali na cestu do Vatikánu, kde měli přislíbenou audienci u papeže Františka. Celé slavnostní události předcházelo několik měsíců příprav a až do poslední chvíle nebylo jisté, zda je papež vůbec přijme.

„Loni se k papeži dostali zástupci Budvaru a vezli mu pivo. Tak jsem se zeptal našeho faráře, jestli by bylo možné domluvit audienci i pro nás, že papeži dáme rum, který určitě ještě nikdy nedostal. To bylo už někdy v loňském roce. Farář mi řekl, že to není tak jednoduché a vše se musí zařizovat přes velvyslance. Tím je pro naši republiku Václav Kolaja a bez něj by to nešlo, k papeži by bez něj nikoho z nás nepustili," zmínil ředitel Fruka Josef Nejedlý.

Vše potřebné se nakonec podařilo vyřídit a minulé pondělí se jihočeská delegace do Vatikánu vydala. Cesta byla dlouhá 1250 kilometrů a trvala čtrnáct hodin. „Nikde jsem to ale předem nehlásil, protože tam nebylo až do poslední chvíle jisté, že nás papež přijme. Není už totiž v úplně dobrém zdravotním stavu a stává se, že třeba hodinu předem audienci zruší. Nikomu jsme tedy nic neřekli, v pondělí jsem vzal auto a vyjeli jsme do Vatikánu. Tam jsme se ubytovali v papežské koleji," dodal Josef Nejedlý.

Fotit audienci není povoleno

Audience u papeže se konají každou středu. „V ten den má zkrácené kázání na Svatopetrském náměstí. Z jedné strany pódia seděli kardinálové a biskupové, z druhé strany my, měli jsme přesně určená místa. Celkem tam bylo asi pětadvacet lidí, kteří na audienci čekali. Jinak na náměstí byly tisíce návštěvníků. Ti se ale k papeži vůbec nedostali, byli od něj asi sto metrů. Blíže k pódiu pak mohou jít ti, kterým velvyslanci zajistí povolení," uvedl ředitel likérky. Během ceremoniálu bylo povoleno fotit mobilem, při samotné audienci ale ne. Tam fotil pouze profesionální fotograf, od kterého pak mají přijatí lidé možnost si vybrané snímky zakoupit, případně hned i vytisknout.

Zajímavé je, že pokud k papeži někoho na audienci přivede velvyslanec, neprochází žádnou prohlídkou. „Bezpečnost papeže v tom případě garantuje velvyslanec. Na jeho zodpovědnosti je, že nepřivede nikoho, kdo by mohl být třeba ozbrojený. Osobní prohlídky se v tu chvíli považují za nedůstojné. Když byl u papeže premiér, tak na audienci mohl jen s manželkou, ochranku s sebou mít nemohl," připomněl Josef Nejedlý.

Letos papež, do budoucna možná i americký prezident

Ředitel Fruka už se ve svém životě potkal se spoustou známých a zajímavých osobností. Setkání s papežem Františkem ale pro něj bylo nezapomenutelným okamžikem. „Byl to pro mě vzácný pocit, podat mu ruku a prohodit pár slov. Řekl jsem mu anglicky, že si vážím toho, že nás přijal. Že jsme z Jindřichova Hradce v České republice a že bychom byli rádi, kdyby nám a našemu regionu byl nakloněn. Jako dárek jsem mu přinesl láhev ve tvaru plachetnice s jindřichohradeckým tuzemákem. Svatý otec se mě s úsměvem zeptal, jestli mu dávám destilovanou vodu. To mě pobavilo. Řekl jsem mu, že je to alkohol, který vyrábíme. Byl jsem u papeže asi nejdelší dobu, protože se mu nestává, že by od někoho dostal flašku rumu," myslí si ředitel Fruka.

Kromě návštěvy u papeže měla delegace z jižních Čech také čas na prohlídku města Řím. „Provedl nás farář Miroslav Štrunc. On tam tři roky studoval, takže zná každý kámen i historii. Velvyslanec Václav Kolaja se nám po audienci také hodně věnoval, vzal nás například do baziliky sv. Petra, která byla jinak zavřená, protože tam připravovali sedačky na následující mši. S ním nás ale dovnitř pustili. Byli jsme tam sami, žádné tisíce turistů. Mohli jsme si všechno v klidu prohlédnout a projít až za hrazení, kam běžně turisté nemohou. Ukázal nám i další katedrálu, byl to moc hezký zážitek," poznamenal.

Podle ředitele likérky je papež jedním z nejdůležitějších lidí na světě. „Setkání se Svatým otcem je pro mě dosud vrcholem. Tím druhým je pak pro mě americký prezident. Nejsem si úplně jistý, jestli se někdy setkám i s ním, ale znáte to. Nikdy neříkej nikdy," naznačil své přání Josef Nejedlý.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace