Unikátní stavby ukazují sklo v rozmanitých podmínkách

Od vyprahlé pouště po zasněžené vršky Alp

Vložil
Tisková zpráva
29.06.2022 12:30

Letos slavíme vůbec první Mezinárodní rok skla vyhlášený Organizací spojených národů (OSN), který měl být nejspíše vyhlášen již dávno.

 

Lidé tento úžasný materiál poprvé použili v podobě obsidiánových nástrojů v době kamenné a výroba skla jako taková je stará nejméně 6 000 let. Začalo se s ní tedy mnohem dříve než s tavením železa.

Až do poloviny 20. století převládala drobná řemeslná výroba a architektonické sklo pak bylo až do další velké inovace – výroby plaveného skla – spíše vzácností. Tento průlom vedl k dramatickému nárůstu používání skla po celém světě.  

Historie inovací

První řada plavených skel společnosti Guardian byla uvedena na trh v roce 1970 a po desetiletích inovací pomáhají dnešní výkonná skla při projektování staveb regulovat solární energii, dosáhnout větší bezpečnosti, zlepšit energetickou účinnost a zároveň maximalizovat přirozené světlo – to vše v obrovské škále barev a povrchových úprav.

Plavená skla jsou také nedílnou součástí udržitelného projektování a výstavby, protože pomáhají zlepšovat energetickou účinnost a snižovat spotřebu energie. Globální výrobní kapacity společnosti Guardian navíc umožňují zákazníkům odebírat zboží z místních zdrojů, čímž se snižuje nutnost lodní a kamionové přepravy.

Stále více jsou také známy výhody skla z hlediska pocitu pohodlí, produktivity a duševního zdraví pro ty, kteří v takovýchto budovách žijí a pracují. V této oblasti se objevují stále nové a nové výzkumy a společnost Guardian by ráda ve spolupráci se svými partnery hledala další možnosti budoucích inovací. 

Použití skla přináší spoustu možností. U příležitosti Mezinárodního roku skla, který vyhlásila OSN, vás chceme provést některými našimi převratnými skleněnými stavbami a ukázat, co všechno je možné. 

Příklady staveb ze skla:

Maraya Concert Hall, Saúdská Arábie

Představte si, že byste během několika měsíců vytvořili největší zrcadlovou budovu na světě –koncertní síň celou ze zrcadel. Rozkládá se na ploše 9 740 metrů čtverečních a dokáže odolávat žáru, písečným bouřím i občasnému dešti. Jmenuje se Maraya Concert Hall a není to fata morgána – stavbu pomáhala v úzké spolupráci s partnery realizovat společnost Guardian.

Pouštní dům, Španělsko

Společnost Guardian postavila tento krásný dům se skleněnými zdmi uprostřed pouště Gorafe v jižním Španělsku, aby demonstrovala účinnost a funkčnost svého skla. Teploty se zde pohybovaly od 45 ℃ přes den do −10 ℃ v noci. Díky použití pečlivě promyšlené kombinace skla a klimatizace napájené solární energií bylo možné dosáhnout regulace výkyvů teplot až o 30 stupňů.

Vyhlídková plošina ve čtvrti Hudson Yards, New York

Úkolem společnosti Guardian zde bylo vytvořit bezpečný a zároveň průzračný výhled z nejvyšší vyhlídkové plošiny na západní polokouli. To si vyžádalo kombinaci silného skla, které zároveň snižuje odrazivost, maximalizuje propustnost světla a je téměř bezbarvé. Sklo, kterého si prakticky nevšimnete.

Alpine Shelter, Slovinsko

Projekt byl spuštěn studiem OFIS Architects ze slovinské Lublaně a pomáhá zkoumat dopad extrémních povětrnostních podmínek na různé typy materiálů a konstrukčních technik. Tento moderní přístřešek byl navržen na podzim roku 2015 ve studiu „Habitation in Extreme Environments“ na vysoké škole Harvard Graduate School of Design. Stavba provedená podle jejich návrhu je umístěna vysoko na výběžku hory Skuta ve Slovinských Alpách, kde jsou extrémní a drsné povětrnostní podmínky. Bivak poskytne bezpečné a pohodlné prostředí až osmi osobám. Pro zasklení si jako klíčového partnera vybrali společnost Guardian Glass.

One Blackfriars, Londýn

Jak transformovat design slavné skleněné vázy z 50. let minulého století do podoby 170 metrů vysoké dominantní budovy v centru Londýna? Design, který byl obdivován zejména pro jeho dynamickou formu, která se mění v závislosti na světle? S moderní fasádou ze skla s nízkým obsahem železa od společnosti Guardian a propracovaným tvarováním ohýbaného skla.

La Casa Sardinera, Španělsko

Rezidenci La Casa Sardinera naleznete v oku lahodící krajině španělského Středomoří ve španělské provincii Alicante, jedné z turisticky nejoblíbenějších destinací. Svému genius loci vděčí stavba jedinečnému umístění na vrcholu útesu omývaného tyrkysovými vodami Středozemního moře. Výrazný architektonický charakter stavby, kde se doplňuje bílý beton a imitace opracovaného dřeva, pomáhá propojit rezidenci s okolní krajinou.

Jednotlivé místnosti domu jsou uspořádány do geometricky přesných linií. Architekti kladli důraz na to, aby se obyvatele domu mohli z každé místnosti potěšit úchvatným výhledem na moře. „Sklo hraje v projektu zásadní roli, vzhledem k tomu, že byl koncipován jako velká vyhlídka na Středozemní moře, kde se stírá hranice mezi interiérem a exteriérem. Abychom dosáhli tohoto pocitu, museli jsme myslet i na komfort obyvatel,“ uvedli autoři projektu, experti ze španělského architektonického studia Ramón Esteve Arquitectura.

Burdž Chalífa, Dubaj

Burdž Chalífa je s výškou 828 metrů nejvyšší stavbou světa. Sklo společnosti Guardian zde nejenže dokáže čelit větru o rychlosti až 249 km/h a bočnímu vychýlení až o 2,5 metru, ale také pomáhá regulovat teplotu, která může být v horní části o 15 °C nižší než u země. A to vše při počtu 24 348 oken.

0 komentářů
přidat komentář