„Dnes jsme převzali hotové dílo, byly opravené poškozené trámy na půdě a položena nová pálená křidlice. Práci provedla odborná firma, která se specializuje na historické objekty. Nyní se například zabývá rekonstrukcí radniční věže ve Znojmě,“ byl spokojený s výsledkem starosta Miroslavi Martin Plechatý.

Pavel Vajčner, předseda představenstva Znovínu Znojmo a.s.
Legenda končí: Pavel Vajčner po třiceti letech odchází z čela Znovínu

Za obnovu poškozené střechy věže zámku zaplatili Miroslavští zhruba dvanáct milionů korun včetně daně, jedním milionem přispěl Jihomoravský kraj. Během půlročních oprav obnovili Miroslavští také takzvané bleskosvodové vázy, jež v historii památku zdobily.

Příští generace v nich najdou také odkazy ze současnosti. „Kromě psaného textu jsme vložili do schránky například mince, plán rozvoje města, vlajku či zpravodaje,“ podotkl Martin Plechatý.

Před dokončením je také projekt na další opravy zámku, který je léta ve špatném stavu. „Opravy by se mělo dočkat severozápadní křídl památky, budeme žádat o dotace. V tomto případě musíme totiž počítat s mnohem vyššími náklady, než byly na opravu věže,“ řekl už dříve Deníku Rovnost místostarosta města Svatoslav Ryšavý.