Marek Ztracený – Tour de Léto 2
Kdy: Pátek 1. července od 15.30 hodin
Kde: Amfiteátr Loučky v Litvínově
Dámy a pánové, oznamujeme speciální letní turné s názvem – Tour de léto 2!! První ročník byl legendární, a tak nás bavilo nabídnout vám „víc než jen koncert“, že jsme se rozhodli pro druhé kolo. Tentokrát se jedná o 18 zastávek na krásných místech, a jak už jste zvyklí, nebude to jen o koncertě. Vymazlili jsme pro vás celoodpolední program a letos se můžete těšit například na taneční školu Richarda Genzera a nebo na zpěvačku Martinu Pártlovou. Nebude chybět smích nejsympatičtějšího kuchaře na světě Romana Staši! Opět vás čeká vaření, tančení, podepisování, focení, soutěžení, a prostě si společně s námi budete užívat léto. Máme radost, že je zase na co se těšit! Kapacita je omezena a minulý rok bylo 17 z 20 zastávek beznadějně vyprodáno.

Dny otevřených dveří v oboře Fláje
Kdy: Sobota 2. až středa 6. července od 10.00 do 15.00 hodin
Kde: Obora Fláje
Tradiční akce, která se koná několikrát do roka, kdy se obora otevírá veřejnosti. Zámek Koloděje a Lesy ČR žádají návštěvnímky o dodržování trasy a návštěvního řádu. V oboře platí přísný zákaz vstupu psů, bez jakékoli výjimky. Taktéž pak zákaz kouření a rozdělávání ohně.

Pohádka Za branou je drak na koupališti
Kdy: Sobota 2. července od 15.00 hodin
Kde: Koupaliště v Horním Jiřetíně
Docela velké divadlo z Litvínova se o prázdninách rozjíždí za svými diváky. A potěší i návštěvníky koupaliště v Horním Jiřetíně, kde uvede v sobotu 2. července od 15.00 hodin pohádku Za brankou je drak.

Sonia Sax a Martin Rufer na Hněvíně
Kdy: Sobota 2. července od 18.00 hodin
Kde: Hrad Hněvín v Mostě
V sobotu 2. července od 18.00 do 22.00 hodin v zahradě hradu Hněvín opět zahrají saxofonistka Sonia Sax a talentovaný mostecký klavírista a skladatel Martin Rufer. V čase 18.00 – 20.00 hodin bude hrát Sonia Sax,
20.00 – 22.00 hodin Martin Rufer. Tentokrát nám v zahradě hradu Hněvín rozpálí gril i nové kuchařské duo Burned Chefs. Hradní bistro, které nabídne spoustu dalších dobrot a chlazených drinků, zůstává otevřeno až do pozdních večerních hodin. Do 22.00 hodin zůstane otevřena i hradní věž, která návštěvníkům nabízí překrásný výhled na Most a široké okolí.Vstupné na koncert je dobrovolné.

Westonia, renesanční sapfó a její doba
Kdy: Do 31. prosince
Kde: Oblastní muzeum a galerie v Mostě
Výstava připomíná život a dobu Alžběty Westonové – Vestonie, nevlastní dcery alchymisty Edwardy Kelleyho a naší nejvýznamnější renesanční básnířky. Dozvíte se více o jejím vztahu k jejímu nevlastnímu otci Edwardu Kelleymu i našemu městu Most. Výstava se také pokouší vyvrátit řadu mýtů, které se k postavám Edwarda Kelleyho a Vestonie váží. Část výstavy je věnována i podporovateli Vestonie - mosteckému rodákovi Jiřímu Bartholdovi z Breitenberka, zvanému Pontanus, který byl významnou osobností rudolfínských Čech, katolickým hodnostářem a vynikajícím humanistickým literátem. Představen je i další významný mostecký rodák, jezuita a pedagog Jakub Spanmüller Pontanus. Návštěvníci se také krátce seznámí s renesanční kulturou na Mostecku, s ukázkami renesančního užitného umění a předměty denní potřeby, které pochází ze sbírek Oblastního muzea a galerie v Mostě a dalších institucí i soukromých osob. Výstava a komentovaná prohlídka budou součástí letošního Dne Edwarda Kelleyho v Mostě a podzimního přednáškového cyklu. Výstava potrvá do 31. prosince.

Expozice o II. světové válce zahajuje novou sezonu
Kdy: Úterý a čtvrtek 10.00 – 12.00 a 13.00 – 16.00 hodin, neděle 13.00 - 16.00 hodin
Kde: Mezinárodní památník obětem II. světové války v Mostě
Expozice v Mezinárodním památníku obětem II. světové války v Mostě, která se nachází v budově bývalého městského krematoria na starém mosteckém hřbitově zahajuje novou muzejní sezonu. Stane se tak v neděli 1. května a dveře budou pro návštěvníky otevřeny od 13.00 do 16.00 hodin. V sezoně je otevřeno v úterý a ve čtvrtek vždy od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do 16.00 hodin. V neděli od 13 do 16 hodin.

Ukradená stávka
Kdy: Do 30. října
Kde: Oblastní muzeum a galerie v Mostě
Nová výstava v Oblastním muzeu a galerii v Mostě. Ta je prezentována formou komiksu a historickými fakty s dobovými předměty. Mostecká stávka se stala součástí ideologie jedné strany na dlouhé roky, přestože historie mluví jinak. Je věnována událostem z března až dubna 1932, a je dodnes pokládána za největší stávku velké hospodářské krize na evropském kontinentu, a za jedinou stávku tohoto období, ve které došlo ke smíru obou stran. Výstava je edukační, součástí je program virtuální reality, který návštěvníky přenese na Mostecko 30. let 20. století. (Objednávky edukačních vzdělávacích programů pro školy na e-mailu: kubelkova.o@omgm.cz). Výstava potrvá do 30. října. Vznikla za podpory statutárního města Mostu.

Muzeum Veteráni Litvínov
Kdy: Sezona Duben – září, otevřeno každou sobotu a neděli od 10.00 do 17.00 hodin
Kde: Muzeum Veteráni Litvínov
Další sezonu zahajuje muzeum automobilů a dopravních prostředků v Litvínově. Chybět samozřejmě nemůže ani otevření oblíbeného selského dvorečku se zvířátky.

Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie
Kdy: Úterý – neděle od 9.00 do 16.00 hodin (1. - 31. května)
Kde: Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Po kolejích převezený gotický skvost. Kostel byl vystavěn po požáru starého města Most v roce 1515 na místě raně gotické baziliky. Stavba chrámu zasvěceného Nanebevzetí Panně Marii byla zahájena roku 1517 a trvala až do začátku 17. století. Při likvidaci starého města Mostu z důvodu těžby uhlí byl kostel přesunut v roce 1975 do blízkosti barokního špitálu s gotickým kostelem sv. Ducha. Stěhování kostela začalo 30. září 1975 a trvalo do 27. října. Kostel byl posunován na čtyřech kolejích, zezadu byl tlačen a zepředu brzděn hydraulickými válci. Vodováhy a elektronická čidla sledovala veškeré pohyby a výškové odchylky kostela při cestě po nerovném terénu. Nakonec kostel zdolal cestu dlouhou 841,1 metrů průměrnou rychlostí 2,16 centimetrů za minutu. Na novém místě byl pak posazen na nové základy a probíhaly v něm i jeho okolí restaurátorské práce. Přesun kostela je zapsán do zlaté knihy Guinnesových rekordů tisíciletí.

Zámek Jezeří
Kdy: Úterý – neděle od 10.00 do 16.00 hodin (1. 5. - 30. 6.)
Kde: Zámek Jezeří
Zámek na rozhraní dvou světů. Zámek Jezeří patří k nejzajímavějším památkám v České republice. Zahrnuje v sobě téměř vše, s čím se můžete setkat na ostatních zámcích, ale zároveň se od nich, díky pohnutému osudu, zcela odlišuje. Má za sebou jak velkolepou slavnou minulost s přepychem a nádherou hodnou knížecího sídla, tak období zmaru a zapomnění. V roce 1996 se stává průkopníkem neobvyklé prezentace – prezentace neopravené památky, kdy je návštěvník svědkem její postupné proměny. Hrad z jezera (de Lacu), jinak i Eisenberg shlížel ze svahu Krušných hor již od 14. století, postupem času byl přestavěn na renesanční a nakonec barokní zámek, jak jej známe nyní. Tuto barokní podobu mu vtiskli Lobkowiczové, pro které se Jezeří stalo jedním z nejvýznamnějších reprezentativních sídel.

Bleší trhy v Mostě
Kdy: Od 5. března každou sobotu od 5.30 do 12.00 hodin
Kde: Areál Baníku Souš v Mostě
Mostecké bleší trhy se otevírají po zimní pauze Od 5. března každou sobotu na Baníku Souši, veškeré info na facebooku a www.antiktrhy.cz. Tradiční mostecké bleší trhy se konají celoročně od 5.30 do 12.00 hodin ve sportovním areálu TJ Baník Souš – Most v ulici Zdeňka Fibicha 282 (za Neprakta klubem).

Podkrušnohorské technické muzeum
Kdy: Od 1. března od 9.00 do 15.00 hodin
Kde: Areál bývalého hlubinného dolu Julius III v Kopistech
Podkrušnohorské technické muzeum již má otevřeno! Pokud je chcete navštívit, jste vítáni od úterý do neděle v čase 9.00 – 15.00 hodin. A pokud patříte mezi školní kolektivy, které k nám plánují návštěvu, určitě se neváhejte ozvat na telefonní číslo +420 601 338 197 nebo na email dernerovahanka@gmail.com, termíny se začínají plnit.

Velká fotografická soutěž 2022
Kdy: Od ledna do 31. srpna
Kde: Krušné hory na české i německé straně
Destinační agentura Krušné hory ve spolupráci s Nadačním fondem Obnova Krušnohoří vyhlašuje tradiční letní soutěž pro všechny nadšené fotografy a youtubery jak z řad amatérů, tak profesionálů. Své snímky a videa zachycující krásy Krušných hor můžete zasílat elektronicky na adresu soutezdakh2022@seznam.cz, a to v termínu od ledna do 31. srpna. Vítězné fotografie a videa budou vybírána odbornou porotou a veřejností. Ze zaslaných fotografií bude odbornou porotou vytvořen kalendář pro rok 2023 a na vítěze z hlasování veřejností obou kategorií čekají ceny v hodnotě 5 000,- korun. Celé podmínky soutěže najdete na facebooku nebo webu Destinační agentury Krušné hory.

Vycházka k jezeru Most
Kdy: Po celý rok
Kde: Jezero Most
Nejen v létě je velkým lákadlem k vycházkám a pobytu na čerstvém vzduchu jezero Most. To má své kouzlo i v zimě. Ani na začátku nového roku tomu není jinak. Najděte si chvilku a vyrazte k jezeru na krátkou romantickou novoroční procházku. Jezero vzniklo rekultivací bývalého Dolu Ležáky. Má rozlohu 311 ha, délku 2,5 km a šířku 1,5 km. Maximální hloubka je 75 m. Při průměrné hloubce 22 m má objem 69,8 milionů m3. Přístupné veřejnosti je od září 2020.

Výstup na vrch Loučná
Kdy: Přístupný celoročně
Kde: mezi Mezibořím a Dlouhou Loukou
Loučná je nejvyšší hora Mostecka (955,9 m) a celého východního Krušnohoří. Jižní svahy hory se sice strmě zvedají nad Mosteckou pánví, ale vlastní vrchol je relativně plochý a při pohledu z náhorní strany nijak impozantní. Dříve byla nazývána Wieselstein. Na vrcholové plošině se nacházejí dvě žulová skaliska. Níže byly vztyčeny dva kříže. Na konci 90. let 20. století byla na vrchol vyznačena odbočka od modré turistické cesty z Litvínova přes Meziboří do Dlouhé Louky.

Tesařova cesta
Kdy: přístupná celoročně
Kde: Z Meziboří do Litvínova a zpět
Po celý rok je možné vyjít si na naučnou stezku Tesařovy cesty, která má počátek v Meziboří a vede přes Litvínov zpět do Meziboří. Byla vybudována pro rekreaci obyvatel této oblasti i pro místní dovolenkáře. Na trase, která je dlouhá dvanáct kilometrů, se nachází 17 zastávek, kde se návštěvníci mohou dovědět mnoho zajímavostí o této oblasti i o celých Krušných horách. Jsou zde informace nejen o přírodních zajímavostech, ale i o historii a architektuře navštívené lokality. Dále se návštěvníci seznámí s vegetací, péčí o lesy a s biocentrem Šumný důl. K odpočinku slouží několik na stezce umístěných odpočívadel.

Na procházku k přehradě Fláje
Kdy: Celoročně
Kde: u Českého Jiřetína
Vodní nádrž na Flájském potoce v Krušných horách u Českého Jiřetína je pilířovou přehradou, navíc uvnitř dutou, takže je jedinou svého druhu v České republice. Výška hráze je 58,5 metru, dlouhá je téměř půl kilometru. Je zásobárnou pitné vody pro Podkrušnohoří. Rozkládá se na ploše více než 150 hektarů. Její hráz je přístupná veřejnosti pěšky, k vodní hladině je však vstup zakázán. Vybudována byla v letech 1951 až 1963. K dopravě materiálu sloužila Moldavská horská dráha. Na dně přehrady skončila osada Fláje, jejíž dřevěný roubený kostel sv. Jana Křtitele byl přemístěn do Českého Jiřetína.

Rozhledna Jeřabina
Kdy: Celoročně přístupná
Kde: nedaleko obce Klíny a nad obcí Křížatky
Za kolik: bez vstupného
Rozhledna, která nabízí výhledy do českého vnitrozemí, stojí na svazích Krušných hor nad obcí Křížatky na Litvínovsku, na stejnojmenném vrchu Jeřabina. Leží v nadmořské výšce 785 metrů. Přístupná je ze silnice Litvínov - Janov směr Mníšek v Krušných horách, kde je vybudováno menší parkoviště. Odtud vede lesní pěšina cca 500 metrů k rozhledně. První rozhlednu zde vybudoval německý turistický spolek v roce 1884. Po druhé světové válce zde bylo jen torzo, na jehož základech postavil v roce 2009 Sport areál Klíny novou zastřešenou rozhlednu, přístupnou po několika vnitřních schodech. Nedaleko rozhledny na sousedním vrcholu kopce je skalní masív, sloužící také jako cvičné skály pro horolezce.