Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 12:42
Čas čtení 1:05
Ilona Hobzová

Dívka z ikonické fotky z války ve Vietnamu podstoupila po padesáti letech poslední ošetření kůže

Dívka z ikonické fotky z války ve Vietnamu podstoupila po padesáti letech poslední ošetření kůže
Zdroj: Flickr/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kim Phuc Phan Thi nedávali lékaři bezprostředně po útoku příliš šancí na přežití.

Kim Phuc Phan Thi, která je zobrazena na jedné z nejznámějších fotografií války ve Vietnamu zobrazující úprk dětí před napalmovými nálety, podstoupila poslední ošetření kůže. Stalo se tak padesát let od pořízení ikonického snímku. Zprávu ve čtvrtek přinesla televize Sky News.

Už nejsem napalmová dívka

V červnu 1972 během války ve Vietnamu pořídil fotoreportér Nick Ut snímek tehdy devítileté Kim Phuc Phan Thi, která na záběru utíká po silnici nahá a popálená napalmem (zápalnou látkou, která se používala jako zbraň). Dívčina zranění byla tehdy tak vážná, že jí lékaři bezprostředně po útoku nedávali mnoho šancí na přežití. Látka jí způsobila popáleniny na třiceti procentech těla. Po prvním roce léčby se ale její stav stabilizoval.

Do roku 1992 žila Kim Phuc ve Vietnamu, poté se s manželem přestěhovala do Kanady, kde žije dodnes. Nadále ale trpěla bolestmi. Před pár lety tak zahájila specializovanou léčbu u chirurgyně Jill Zwaibel v Miami, která ji provádí bezplatně. Nyní má za sebou poslední ošetření kůže v oblasti trupu.

„Teď po padesáti letech už nejsem napalmová dívka a oběť války. Jsem kamarádka, matka, babička a přeživší, která volá po míru,“ uvedla u příležitosti výročí pořízení fotografie Kim Phuc, která se stala občanskou aktivistkou a vede nadaci na pomoc válkou postiženým dětem.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Fotografie z roku 1972 se stala jedním z nejznámějších obrazů války ve Vietnamu a utrpení nevinných civilistů, především dětí. Nick Ut za ni později dostal prestižní Pulitzerovu cenu. Byl to právě on, kdo tehdy dívku odvezl do nemocnice.

Domů
Sdílet
Diskuse