Štítary v boji proti vepřínu u Vranovské přehrady uspěly u soudu

  12:36
Štítary na Znojemsku obhájily změnu územního plánu, která má zabránit velkokapacitnímu vepřínu v rekreační oblasti u Vranovské přehrady. Investor plánoval deset tisíc kusů prasat ve dvou halách, nový územní plán však povoluje jen malochov, což u prasat vychází do dvou tisíc kusů.

Velkokapacitní výkrmna prasat má vzniknout na místě chátrajícího zemědělského družstva u Štítar. Vedle něj vede křižovatka k vranovské pláži i několik turistických stezek. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Investor, kterým je Zemědělská společnost Petřín, proti změně územního plánu podal správní žalobu. Městys ale změnu nedávno úspěšně obhájil u Krajského soudu v Brně.

Soud zkoumal obsah změny územního plánu a neshledal žádné skutečnosti, které by žalobce omezovaly na jeho vlastnických, podnikatelských a jiných právech.

„Od začátku se domnívám, že jsme v ničem nepochybili, naopak nám záleží na budoucnosti a dalším rozvoji naší obce,“ okomentovala verdikt starostka Pavla Rozsypalová (nez.).

Rozhodnutí soudu je pravomocné, jedinou opravnou možností je podat kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu. Investor má šanci do konce července.

Podle Zdeňky Tesařové, projektové manažerky Rhea Holding, do kterého zemědělská společnost patří, záměr v daném množství není možné realizovat.

„Není problém v množství povolených kusů prasat, problémem je předepsaný způsob chovu, to znamená na hluboké podestýlce. Zemědělská společnost Petřín si zakládá na chovech v nejmodernějším prostředí na celosvětové úrovni, což chov na slámě není,“ uvádí Tesařová.

Firma chtěla chov na poloroštové či celoroštové podlaze, pod kterou se nacházejí kejdové kanály a podtlakem je vypouštěna kejda do jímky. „Znění změny územního plánu tento způsob chovu zamezuje,“ dodala Tesařová.