Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Piráti žádají kvůli Hlubučkově kauze rezignaci Pospíšila. Přisadil si i Čižinský

Europoslanec Jiří Pospíšil
Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia
Kauza

Pražští zastupitelé Pirátů vyzvali europoslance Jiřího Pospíšila (Spojené síly pro Prahu/TOP 09), aby rezignoval na všechny své funkce na magistrátu. Jako důvod uvedli jeho spojení s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. ČTK to sdělila Martina Vacková, hlavní poradkyně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Pospíšila už dříve obvinil ze zapletení do kauzy starosta Prahy 7 Jan Čižinský, za což na něj chtěl europoslanec podat žalobu. To se ale zatím nestalo, a tak si Čižinský do dlouholetého člena TOP 09 ještě rýpnul na Twitteru.

Podle Jana Čižinského se jeden z podezřelých z kauzy Dozimetr Matej Augustín stal ekonomickým ředitelem dopravního podniku i díky TOP 09, což mělo vést k sesazení Pospíšila z funkce šéfa zastupitelského klubu na pražském magistrátu. "Teď je jasné, proč obviněný Augustín byl v představenstvu DPP na místě patřícím TOP 09. Taky už chápu, proč se členové klubu TOP 09 zbavili svého předsedy Jiřího Pospíšila - nechtěli mít s tímhle, s těmito lidmi, s panem Jiřím Fremrem nic společného," uvedl před několika týdny na Twitteru.

Pospíšil automaticky reagoval tím, že na Čižinského podá žalobu. Jenže ta starostovi Prahy 7 zatím nepřišla a zřejmě pochybuje, že se tak ještě s ohledem na události posledních dní ještě stane. Pospíšila totiž vyzvalo k odstoupení i pirátské vedení Prahy, a to právě kvůli jeho napojení na podnikatele a lobbistu Michala Redla, tedy ústřední postavu v kauze Dozimetr. "Jen si dovolím konstatovat, že žaloba na mne od Jiřího Pospíšila žádná nedorazila," rýpnul si na Twitteru do europoslance Čižinský a jasně tak reagoval na krok Pirátů.

Ti se odvolávají na rozhovor serveru Seznam Zprávy s obviněným podnikatelem Pavlem Dovhomiljou, který se k účasti na zločinech v kauze kolem pražského dopravního podniku (DPP) přiznal a podle serveru své svědectví následně zopakoval vyšetřovatelům.

Piráti žádají Pospíšilovu rezignaci

Již dříve se v médiích objevily informace, že s Redlem spolupracoval dnes již bývalý Pospíšilův poradce a volební manažer TOP 09 Jiří Fremr. "Vyzval jsem Jiřího Pospíšila k okamžité rezignaci na všechny funkce na pražském magistrátu. Důvodem jsou info z médií o jeho stycích a společných dovolených s hlavou skupiny z kauzy Dozimetr Michalem Redlem. To jsou šokující a nepřijatelná zjištění. Je nezbytné vyvodit odpovědnost," uvedl na svém twitterovém účtu Zdeněk Hřib.

Pirátům vadí zejména zapojení bývalého poradce Fremra do kauzy, podle serveru vyjednával s Redlem. "Vysílání pravomocně odsouzeného křivopřísežníka Jiřího Fremra jako svého delegáta na schůzky s mafií nebo jejich společné dovolené v zahraničí, kterých se účastnil i pan Redl, považujeme za nepřípustné. Věříme, že z toho pan Pospíšil vyvodí vlastní politickou odpovědnost," uvedli Piráti v prohlášení. Rovněž vyzvali předsednictvo TOP 09, aby zvážilo svůj další postup.

Pospíšil vše popřel

Podle Pospíšila ale jeho rezignace vůbec není tématem. "Přijde mi absurdní, že mě k rezignaci vyzývá primátor, kterého chtěli před 2 dny odvolat za to, že prostřednictvím pirátských IT zakázek na magistrátu a městských firmách spolupracoval právě s obviněným Dovhomiljou. Tedy s tím člověkem, který o mně nyní šíři lži…," zlobil se politik na Twitteru.

Pospíšil je na magistrátu řadovým zastupitelem. Původně byl předsedou klubu zastupitelů Spojených sil, ten jej ale v květnu 2021 z pozice předsedy odvolal. Nyní je předsedou výboru pro evropské záležitosti a komise rady hlavního města pro předsednictví České republiky EU. Také je řadovým členem magistrátní komise rady pro výběr ředitele příspěvkové organizace Pražská developerská společnost, komise rady pro vznik koncertního sálu a komise rady pro umění ve veřejném prostoru.

Co je kauza Dozimetr?

Kauza kolem ovlivňování zakázek DPP se dostala na veřejnost v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího náměstka primátora Hlubučka či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a obvinili více než desítku lidí. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Mezi obviněnými je dnes už bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), který po svém zatčení rezignoval na funkci náměstka primátora a člena dozorčí rady DPP, odvolán byl i z pozice starosty Lysolají. Pozastaveno mu bylo rovněž členství ve STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních komunálních voleb. Kauza vedla mimo jiné k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu, a europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy