2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD 1

Anglický Harbeth s pověstí obarvenou legendárními přídomky vznikl před bezmála půlstoletím na myšlence přinést do domácností kouzlo BBC monitorů (na kteréžto vlně se časem svezlo ještě mnoho dalších britských značek, mezi nimiž ale Harbeth rozhodně ční). Činí tak vlastně dodnes a přes několik vývojových generací si reprosoustavy stále zachovávají svůj svébytný vzhled a styl. Platí to i pro nejnovější sérii XD, neboli eXtended Definition.

Měli jsme možnost osahat si nejvyšší model v řadě, vpravdě obří „regálovku“ Monitor 40.3XD. Fotografie vás nedokážou připravit na to, jak skutečně veliké tyto reprosoustavy jsou – mají na výšku 75 cm (existují i menší sloupky), na šířku 43,2 cm a do hloubky 38,8 cm. Harbeth zůstává věrný své konstrukci z MDF panelů (relativně) menších tlouštěk, i tak ale celková hmotnost dosahuje tučných 38 kg.

Sundáte-li minimalistickou černou krycí mřížku, zastrčenou v typické drážce kolem čelního panelu, objeví se „sněhulák“ tří firemních reproduktorů – nahoře je v mírném zvukovodu a za mřížkou kalota tweeteru, pod ní charakteristický středotónový kužel s výrazným fázovým nástavcem a úplně dole „miska“ velikého basového reproduktoru. Oba měniče jsou přimontované do ozvučnice zevnitř, takže nejsou vidět jejich koše, zajímavé je, že se výrobce nijak nesnažil řešit difrakce kolem nich. Na rozdíl od nižších modelů má Monitor 40.3XD rovnou dva bassreflexové výdechy, uložené jsou vpředu lehce nad úrovní wooferu.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD 2

Nedílným designovým rysem Harbeth je estetika tvořená přiznanými šrouby, které drží přední a zadní stěnu – na každé straně jich je rovnou patnáct. Na zadní desce prochází do prostoru jediný pár velikých terminálů WBT ve spodní části, nahoře je přilepená samolepka s typovým označením a dalšími nezbytnými informacemi. Je to prostě neměnný Harbeth tak jako posledních pár desítek let.

Co se jistě změnilo, to je technologie tweeteru – jde sice o ferrofluidem chlazenou 2,5 cm kopulku vcelku běžného střihu, oproti předchozím generacím je mírně upravený magnetický systém. Doplňuje ho středotónový 20 cm kónus z polypropylenu RADIAL, který si v Harbeth vyvinuli sami. 30 cm basový reproduktor také zprvu vypadá jako by byl polypropylenový, nicméně materiál na poklep působí jinak. Těžko říct, z čeho přesně je zhotovený, výrobce to (patrně záměrně) neříká.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD 3

Největší změnou oproti minulým generacím údajně prošla frekvenční výhybka, jsou tu použity nové součástky a hlavně prý díky preciznějšímu měřícímu vybavení jsou kompenzovány mnohé nelinearity. Proto je u specifikací také „easy to drive“, naznačující něco o linearizaci impedance a fáze.

Když jsme u parametrů, Harbeth u Monitor 40.3XD slibuje rozsah 35 – 20 000 Hz (+/- 3 dB), nabízí impedanci 6-8 ohm a u charakteristické citlivosti přiznává průměrných 86 dB / 2,83 V / m. Je ale pravda, že Harbeth sluší kupodivu spíše nižší výkony, hnát je na ty velké nebylo navzdory proklamované „únosnosti“ až 650 Wattů tak příjemné.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD 4

Monitor 40.3XD jsme poslouchali v redakčním hlavním prostoru, ale krátce i v kanceláři o velikosti pod 20 m2, kde jim to paradoxně slušelo o hodně více. Bas tu totiž získal na objemu a údernosti, kterých bylo – kupodivu vzhledem k proporcím – ve velkém prostoru přeci jen pocitově trochu málo. Poslouchalo se na standardní redakční sestavě v čele s Métronome DSC1, s děleným Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR a filtrem GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Propojeno bylo kompletně kabeláží Nordost Heimdall 2 a Valhalla 2. Srovnávali jsme (bohužel na neoriginálních, trochu příliš vysokých stojanech) s Xavian Quarta Evoluzione. Více o sestavě v pravém sloupci -->.

Přestože M40.3XD jsou obrovské reprosoustavy s velkým basákem, objem a důraz basové linky v „Rock with You“ od Michaela Jacksona („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1) bychom byli čekali rozhodně větší – citelně nebyl v malé místnosti, kam si ale zase pocitově říkáte, že tak velké reprosoustavy úplně nepatří. Opak je ale pravdou, je jim dobře poblíž zdí a v menších místnostech, přebujelost ve spodních oktávách se nedostavuje v praxi nikdy a nikde. Basová linka zůstává mírně vřelá, klidná, spíše plynule houpavá a přitom decentní, nenucená v tom typickém britském způsobu. Máte-li ale rádi bas zaplňující a objemný, Monitor 40.3XD k takovým efektům nesahají.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD 5

Do efektů se nepouští ani v „River“ od Renée Fleming („Haunted Heart“ | 2006 | Rounder | 0602517032798) – ovšem tady panuje typická kvalita a nezaměnitelný styl Harbeth, je tu cítit ta anglická noblesa a pohoda. Hlas je krásně čistý, přítomný, ale přitom jemný a podaný téměř v pastelových barvách, mírně impresionisticky a přesto tak přirozeně, tak lidsky a tak krásně, že vás vtahuje do hlubin nahrávky. Je to okouzlující přednes s velkou dávkou harmonie. Ale není to jen o pěknosti, objektivně má zvuk velmi solidní rozlišení i čistotu, detaily prezentuje s nadhledem. Nemáte tak pocit, že by zvuk nějak moderně hýřil detaily a přesto je všechno působivě plastické a realistické.

„Xdéčkové“ výšky jsou pak přímo excelentní, skoro byste díky nim a jejich uhrančivě organické propojenosti se středním pásmem, vytvářejícím pocitově bezmála dokonalý soulad, řekli, že cena není úplně děsivá. Bohaté, strukturované cinkání v „Use Me“ od Vanessy Fernandez („Use Me“ | 2014 | Groove Note | 0660318105028) mělo skvostné oddělení jednotlivých tónů, skvělé textury a pocit veliké konkrétnosti. Je to zvuk maličko líbivý a přesto velmi realisticky působící. I tady je rozlišení výtečné a zároveň zcela nenucené.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD 6

Dynamicky jsou Monitor 40.3XD méně překvapivé, než by jejich monstrózní objem snad sliboval. Ne že by nabušená „Wheel of Fortune“ od Hanse Zimmera („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) nebyla pěkně sytá a barevná, ne že by neměl orchestr slušnou plnost. Zvuk vás navnadí, dýchá a houpe se, je ovšem klidnější, nesklouzává k prvoplánové dramatičnosti. Harbeth tu zůstává věrný poklidnějšímu, tak trochu aristokraticky nadřazenému klidu, nechce sázet na ten moderní šik a masitost.

Cinkavá, broukavá, vzdušná a zvonivě jasně „Mercy Street“ od Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) byla podaná s famózním pocitem čistoty, zároveň ale vlastně hladce, neanalyticky, tak nějak v harmonickém souladu všech částí, reprosoustavy neupozorňují na žádnou část frekvenčního spektra, na žádnou jednotlivost. Navzdory tomu jsou dílčí informace v nahrávce dobře dostupné, čitelnost je typicky „harbethovsky“ snadná.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD 8

Suita BWV 1066 Johanna Sebastiana Bacha v podání Nevilla Marrinera a jeho orchestru Academy of St. Martin in the Fields (1991 | Decca | 430 387-2) byla krásně vzdušná, reprosoustavy umí zahrát pěkně velkým a velmi nestísněným způsobem, mezi nimi je dost prostoru, dost volnosti a dost místa, aby mohly vyniknout jednotlivé nástrojové sekce. Navzdory názvu není monitorovost primárním rysem, přesto homogennost pásem (zejména ale středo-výšek) vytváří krásně čitelný obraz. Je to takový ten typ „prostě tu je“, všechno má své místo a už je to dospělé a samozřejmě organizované.

Soudě podle „Northern Star“ od Christine McVie („In the Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) jsou i největší Harbeth stále stejně muzikálně talentované, jako modely menší. Bude těžké najít něco, co hraje se stejnou pohodou, laskavostí a harmonií. Hudba teče a kvete, je sladká a zpěvná, výšky cinkají a zvoní, basy brouknou (i když by jich možná skutečně mohlo být ještě o kousek víc). Je to reprodukce v poměrně velkém formátu, s výraznými proporcemi a všechno tak činí ve velké pohodě.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD 11

Soudě podle Monitor 40.3XD anglický Harbeth skutečně zaslouží svůj punc legendy – značka dokázala i u nejvyššího ze svých modelů udržet ten muzikální talent a celkově líbivou „anglickost“, kombinující realitu s příjemností. Cena M40.3XD je nastavená poměrně dost vysoko, aniž by odskok v cenovce plně reflektoval odskok v kvalitě oproti nižším modelům. Také může být trošku matoucí, že obrovské ozvučnice se hodí nejlépe do menších až středních prostor, protože právě tam dostanou jinak spíše uměřené basové frekvence ten správný důraz a objem. Celkově nelze než vyzdvihnout excelentní středo-výškovou sekci, celkovou muzikálnost, kterou Harbeth umí získat pozornost posluchače. Harbeth Monitor 40.3XD jdou velmi specifickým řešením pro velmi specifickou sortu milovníků hudby, kteří ocení vysokou muzikálnost v kombinaci s technicky dobře fungujícím obalem se skutečně téměř monitorovými atributy. Cena je sice skutečně vysoká, ale i tak stojí za to ochutnat, zač jsou toho čtyřicítky…

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m1a

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Je nutno ocenit velmi vyrovnané střední pásmo, mírný pokles mezi 2 a 5 kHz je patrně záměrným mírným zklidňujícím dotekem, který zmírní prudkost tvrdých a ostrých tónů. Je vidět bas prakticky „v rovině“, což bude stát za onou celkovou lehkou nenápadností reprodukce ve spodních oktávách. Je vidět, že ve velkém prostoru hrají Monitor 40.3XD od zhruba 40 Hz v plné síle. Celkově mají ale Harbeth evidentně ladění „na rovinu“.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m1b

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá) – v malé místnosti

Přesunutí do neproporčně malé místnosti a přistavení ke zdi mělo kupodivu spíše „optimalizující“ efekt – bas se nevyhoupl v energii, ale spíše se vyplnil až k metě 30 Hz, celkově ale v zásadě zůstávají Monitor 40.3XD stále stejné, což je výtečná vizitka.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m2

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (zelená)

Krycí mřížka má vliv v obvyklé oblasti mezi 5 a 10 kHz, vliv to není úplně malý a tak stojí za to vyzkoušet, která forma je vám poslechově bližší.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Naladění jednotlivých komponentů při měření zblízka jasně ukazuje, že tu jde o „celkový obraz“, neboli o odezvu v reálném poslechovém světě, nejde tu o měření jednotlivostí. Jednotlivé komponenty se v přiměřené poslechové vzdálenosti adekvátně sčítají a "fungují".

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m4

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Celkové zkreslení je na mile nízké úrovni, zároveň tu není patrné žádné zvýraznění v žádné části frekvenčního rozsahu.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m5

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m6

Waterfall

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m7

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m8

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m9

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance se drží nad minimem 6 ohm, celkový průměr atakuje dokonce spíše hranici 10 ohm. Impedance ani fáze nejsou nijak linearizované, proto tu najdeme celkem značné množství přechodů – nejsou úplně prudké, na druhou stranu ani úplně nenáročné, nicméně s elektronikou adekvátní této cenové relaci by neměl být problém. Ladění systému je patrné na cca 33 Hz, soudě podle prvního sedla na impedanční křivce. Na zhruba 160 Hz je také patrná drobná rezonance. Elektrická fáze se drží ve víceméně bezproblémovém rozsahu, opět ale není úplně lineární.

2022 06 30 TST Harbeth Monitor 40 3XD m10

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 550 500,- / pár

EUR 22 300 / pár

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ celková kultivovanost

+ čitelnost a výjimečná přirozenost středů…

+ …a vůbec navázání středo-výškové části

+ moc pěkná organičnost

+ anglická umírněnost a všestrannost

ZÁPORY

- navzdory fyzické velikosti by měly hrát v malých a maximálně středních místnostech

- cena je hodně vysoká

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Dream Audio | www.dreamaudio.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies