Mladé světové talenty ovládnou pražskou hudební a operní scénu

Hudební festival mladých umělců Prague Summer Nights se letos vrací do Rudolfina a Stavovského divadla, kde studenti předních světových konzervatoří a hudebních škol nabídnou pražskému publiku komorní a orchestrální program a dvě opery osudově spjaté s Prahou: Figarovu svatbu a Dona Giovanniho Wolfganga Amadea Mozarta.
Wolfgang Amadeus Mozart: Figarova svatba – festival Prague Summer Nights (zdroj festival Prague Summer Nights)
Wolfgang Amadeus Mozart: Figarova svatba – festival Prague Summer Nights (zdroj festival Prague Summer Nights)

Festival Prague Summer Nights, který byl poprvé uveden v Praze a Táboře v roce 2015, nabízí mladým začínajícím profesionálním hudebníkům, zpěvákům, dirigentům a operním režisérům možnost zdokonalovat se pod vedením předních odborníků v rámci mistrovských kurzů a představit se během koncertů a operních představení v důležitých kulturních centrech Evropy a USA. Pro diváky letos připravil festival koncerty komorní, orchestrální, divadelní představení, koncertní provedení operních scén a kabaretní představení.

Z předních českých umělců přijali pozvání jako lektoři a kouči pro letošní ročník festivalu skladatelka Sylvie Bodorová, trumpetista Ladislav Kozderka či korepetitorka Jelena Nosková, kteří se budou vedle svých zahraničních kolegů z prestižních škol a orchestrů podílet na rozvoji uměleckých dovedností a přípravě koncertů a představení účastníků festivalu, kterými jsou studenti uměleckých škol jako například Juilliard School, Manhattan School of Music, Indiana University, University of Southern California, Peabody Conservatory, Eastman School of Music, University of Kentucky, University of Michigan, New England Conservatory, New York University, Northwestern University, Royal College of Music a Royal Academy of Music London, Conservatorium of Sydney.

Po svém zahájení v Táboře, kde od 25. června 2022 probíhají koncerty v Divadle Oskara Nedbala a v kostele Povýšení sv. Kříže, se festival Prague Summer Nights přesouvá do Prahy, kde divákům nabídne dva instrumentální koncerty a čtyři divadelní představení.

Dvořákova síň – ilustrační obrázek (zdroj festival Prague Summer Nights)
Dvořákova síň – ilustrační obrázek (zdroj festival Prague Summer Nights)

Ve středu 6. července 2022 se v Sukově síni Rudolfina představí Prague Summer Nights Festival Orchestra String Quartet. Vedle komorní tvorby Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadea Mozarta a americké skladatelky Valerie Coleman zazní světová premiéra skladby Sylvie Bodorové.

Orchestrální koncert v podání Prague Summer Nights Festival Orchestra pod taktovkou Johna Nardolilla pak nabídne festival v soboru 9. července od 20:00 hodin v Dvořákově síni Rudolfina. Přímo pro tento sál byla zvolena Dvořákova Symfonie č. 9 Novosvětská. Vedle tohoto ikonického díla uvede orchestr také Předehru k opeře Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta, jako předzvěst chystané festivalové opery, a společně s orchestrem se českému publiku představí houslistka Lauren RothHouslovém koncertu Jeana Sibelia.

Operním vyvrcholením festivalu bude ve Stavovském divadle uvedení dvou oper spjatých s Prahou a právě se Stavovským divadlem z pera Wolfganga Amadea Mozarta. První z nich bude Figarova svatba – byť byla premiérově uvedena ve Vídni, až po svém uvedení v Praze si získala uznání. V hudebním nastudování Timothy Longa a režii Anny Rebek vystoupí orchestr a sbor festivalu, role Figara se ujal William O’Brien a Jacob Heacock. Představení bude možné shlédnout ve dvou obsazení a to 14. července a 16. července 2022 vždy od 19:00 hodin.

Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni – festival Prague Summer Nights (zdroj festival Prague Summer Nights)
Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni – festival Prague Summer Nights (zdroj festival Prague Summer Nights)

Na operu Figarova svatba naváže festival tematicky operou Don Giovanni, která byla přímo pro Prahu komponovaná a sám Mozart ji 29. října 1787 při premiéře ve Stavovském divadle dirigoval. V rámci festivalu operu nastudoval John Nardolillo a režijně připravil Joshua Major. Opera bude uvedena ve dvou obsazení – 15. července a 17. července 2022 od 19:00 hodin, v titulní roli Dona Giovanniho se představí Simon Thorbjornsen a Scott Clark za doprovodu festivalového orchestru a sboru.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments