30.06.2022 14:29

Rodinný festival Letopruhy zve na divadlo, koncerty i současný cirkus do jižních Čech

Druhá prázdninová sobota na koupališti Volyně bude patřit dětem. Rodinný festival Letopruhy nabídne 9. července divadlo, koncerty, nový cirkus i workshopy.

V jihočeské Volyni zahraje bejbypankový Kašpárek v rohlíku, Holektiv vynese malé i větší diváky do výšek, do kterých zamíří i pohádkový příběh slovenského souboru Lalyra. Starším dětem festival nabídne slam poetry show s mistrem České republiky. Hlavní program doplní dílny vedené účinkujícími umělci, Animárium na cestách dětské galerie Sladovna Písek, workshopy akrobacie na zemi i ve vzduchu nebo akční dílna velkoformátového tisku.

„Po vydařeném loňském ročníku pokračujeme v jízdě s nejlepšími umělci, kteří svou tvorbu zaměřují na dětského diváka. Cílem festivalu je představit dětskému publiku kvalitní uměleckou tvorbu napříč žánry. Mám velkou radost, že k nám letos zavítá Kašpárek v rohlíku a slovenský soubor Lalyra, který uvede poetické vyprávění o Jankovi Polienkovi plné vzdušné akrobacie na šálách, hrazdě i strapsech. Do oblak diváky vynesou také Letkyně předního českého novocirkusového souboru Holektiv. Velmi se těším na Slam Poetry Show, kterou bychom rádi oslovili starší děti. Pevně věřím, že tímto atraktivním formátem, který spojuje poezii a show v interakci s porotou, jíž tvoří samotní diváci, oslovíme i teenagery,“ přibližuje program Martin Roškaňuk, ředitel pořádající Kultury Volyně.

Návštěvníky čeká koncert písní z alba Říkadla a křikadla Karolíny Kamberské nebo pohybové představení pro nejmenší Já, ty a to Studia Damúza. Karolína Křžková a Andrej Lyga se v něm společně s batolaty vydají na hravou výpravu za objevováním okolního světa zaměřenou na rozvoj estetického cítění, smyslového vnímání a představivosti nejmenších diváků. Celým dnem bude provázet Radek Pokorný, který se představí také v loutkové pohádce Divadla Buřt O rybáři a jeho ženě.

„Jedním z důležitých cílů festivalu je nabídnout dětem workshopy s umělci, které před chvilkou viděli na pódiu. Věřím, že právě tyto dílny jsou velmi inspirativní jak pro návštěvníky, tak pro účinkující. Letos si děti mohou na vlastní kůži vyzkoušet artistické disciplíny ve výškách pod vedením akrobatek ze souboru Lalyra nebo zatančit s Andreou Vykysalou z Holektivu,“ doplňuje Roškaňuk. Ty, kteří dávají přednost výtvarnému umění, zveme na tvořivé dílny Animárium na cestách největší české dětské galerie Sladovna Písek, kde si osvojí základy animace, nebo workshop Nadupaný tisk vedený lektorkou pražské Národní Galerie Hankou Dočkalovou, na němž pomocí váhy vlastního těla vytvoří velký barevný obraz.

V místě konání bude po celý den k dispozici možnost zapůjčení dětských knih, přístup do vody a dětské hřiště s Hobitím domečkem. Kompletní program včetně předprodeje vstupenek v hodnotě 250,- Kč najdete na www.letopruhy.cz nebo na facebooku Letopruhy, vstupné na místě bude 350,- Kč.

Akci pořádá Kultura Volyně ve spolupráci s Rekreačním parkem Volyně. Projekt finančně podpořili město Volyně, Jihočeský kraj a Ministerstvo kultury České republiky.

Autor článku: Eva Roškaňuková