Putin vypíná plyn Němcům, což vážně ohrožuje dodávky plynu také Česku

Německá vláda je podle dnešních slov kancléře Olafa Scholze připravena zachránit Uniper. Tento plynárenský kolos ze země našich západních sousedů se zmítá ve vážných finančních problémech poté, co jej ruský prezident Vladimir Putin v polovině června odstřihl od zhruba 60 procent nasmlouvaných dodávek plynu. Jeho akcie se dnes propadají o skoro dvanáct procent, za poslední měsíc jsou dole o takřka 41 procent.

Uniper totiž musí chybějící plyn nakupovat na burze, což je pro něj dramaticky dražší. Denně si tak Uniper připlácí zhruba 30 milionů eur (zhruba 740 milionů korun). Scholzova vláda tudíž zřejmě bude muset podniku poskytnout pomoc, aby umožnila jeho přežití v ucházející kondici.

Uniper je největším německým odběratelem ruského plynu. Zhruba polovina plynu, který odebírá v rámci dlouhodobých kontraktů, je právě z Ruska.

Část tohoto plynu Uniper přeprodává také dodavatelům v Česku. Finanční problémy Uniperu se tak mohou přenést právě i na jeho odběratele v Česku, tedy také na české domácnosti a firmy. To v praxi znamená buď další citelné zdražení, nebo dokonce ohrožení samotných dodávek. To by byla „rána“ nejen pro tuzemské domácnosti, ale zejména firmy a průmysl. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

You may also like...