Dnes Středa - skorojasno 5°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 2°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Gymnastka Čáslavská se in memoriam stala čestnou občankou Prahy 8
Až do konce letošního září lze v Národním muzeu navštívit výstavu o Věře Čáslavské. Foto: NM

Gymnastka Čáslavská se in memoriam stala čestnou občankou Prahy 8

Zastupitelé městské části Prahy 8 včera jednohlasně schválili udělení čestného občanství Věře Čáslavské in memoriam. Informoval o tom mluvčí městské části Martin Šalek. Čáslavská je dodnes nejúspěšnější česká olympionička všech dob. Stala se sedminásobnou olympijskou vítězkou ve sportovní gymnastice.  

Vera Čáslavská se narodila 3. května 1942 v pražském Karlíně. Při příležitosti osmdesátiletého výročí od jejího narození minulý měsíc odhalila Praha 8 na jejím rodném domě v Sokolovské ulici v Karlíně pamětní desku. „Ocenění čestný občan městské části si také jednoznačně zaslouží,“ sdělil starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Věra Čáslavská je na olympijských hrách získala ve sportovní gymnastice celkem 7 zlatých medailí, dále vybojovala čtyři tituly mistryně světa, jedenáctkrát vyhrála mistrovství Evropy a celkem čtyřikrát byla vyhlášena nejlepší Sportovkyní Československa. 

V roce 1968 se zapojila do politického života a podepsala petici Dva tisíce slov. V roce 1971 byla vyloučena z řad členů ČSTV. V roce 1974 vystudovala Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze a věnovala se trenérské činnosti.

Později jí bylo dovoleno vykonávat trenérskou činnost v Mexiku (1979–1981). V lednu 1990 se stala poradkyní prezidenta ČSR Václava Havla pro sociální otázky a pro sport, od roku 1991 pak působila jako jeho asistentka.

V letech 1990 až byla 1996 předsedkyní Československého olympijského výboru a v letech 1995 až 2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru. Zemřela v roce 2016.

Dalšími čestnými občany městské části Prahy 8 pro letošní rok jsou: Paní Eva Foglová, dlouholetá pedagožka, cvičitelka a organizátorka v Sokole Libeň, pan Jaroslav Čvančara, český spisovatel, publicista, pedagog a hudebník a pan Josef Zumr, významný filosof, historik a literní vědec. 


Autor: puc

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

Včera v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Další články
Nahoru