Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GIF slaví 35 let, už tu ale s námi nemusel být

GIF je zkratka pro formát rastrové grafiky, který letos slaví půlkulaté výročí. Vynalezl ho Stephen Wilhite, který nedávno zemřel. Samotný GIF přitom mohlo potkat něco podobného už před několika lety. Naštěstí se tak nestalo a i dnes může být prospěšný.

Ilustrační foto - GIF | foto: Creative Commons

GIF (Graphics Interchange Format) nebyl s počítači od začátku, avšak dá se říct, že pomáhal formovat podobu webových stránek. Jen těžko byste před mnoha lety totiž mohli sledovat krátké animace, kdyby tento formát neexistoval. Vytvořen byl v roce 1987 (letos tak slaví 35 let své existence) vývojovým týmem společnosti CompuServe, který vedl Stephen Wilhite.

Jak GIF předešel WWW

Zatímco dnes pro připojení k internetu používáme služby poskytovatelů internetového připojení, před více jak třemi desetiletími se nazývali poskytovateli online služeb (OSP). Tyto OSP společnosti určité skupině lidí nabízely připojení k online v době, kdy nebyl k dispozici komerční přístup k internetu. Uživatelé se přihlásili do svých příslušných služeb, aby se mohli dozvědět novinky, jak se vyvíjí trh s jejich akciemi, vyměnit si e-maily a další zprávy s ostatními uživateli OSP.

Byly to začátky internetu a historická doba pro výpočetní techniku. Stephen Wilhite a jeho tým v té době dostali poměrně těžký úkol – vytvořit rychle se načítající soubor s barevným obrázkem, který by bez velké prodlevy zobrazoval barevné obrázky pro burzovní tickery (označení akcie) a další informace.

První GIF byl statický obrázek

Podle dostupných informací byl prvním GIFem obrázek letadla. Statický obrázek letadla (mnoho publikací uvádí mylně, že animovaný). První verze GIFu animaci totiž nepodporovala. Ostatně to potvrzuje výtisk časopisu CompuServe Online Today, vydaný v říjnu 1987, konkrétně článek pojednávající o novém vzrušujícím formátu obrázku GIF. Na fotografii vedle je zachycen usmívající se Stephen Wilhite.

Článek o GIFu. Zdroj: Archive.org

Vlastnost animace byla GIFu dodána až později, konkrétně v roce 1989. V podstatě šlo o jakousi první jednoduchou kompaktní prezentaci. Původní formát sice mohl pracovat s více obrázky, ale až vylepšený formát podporoval jejich posun, prokládání a metadata. Tak byl vynalezen efekt prezentace. Přestože jde o technický zrod animovaného GIFu, není to to, čím animované GIFy udělaly díru do světa. Za to můžeme poděkovat vývojářům z Netscape Communications Corporation, společnosti, která stojí za webovým prohlížečem Netscape Navigator z devadesátých let. Ti totiž upravili GIF tak, aby vytvořili efekt smyčky, ve které se prezentace neustále opakuje.

Netscape Navigator 2.0, vydaný v roce 1995, tuto funkci podporoval, a dokonce ji předváděl přímo v rozhraní prohlížeče. V pravém horním rohu prohlížeče bylo umístěno malé logo Netscape, které animovalo padající hvězdy, kdykoli se načítala webová stránka. Odtud se animované GIFy téměř okamžitě rozšířily po celém World Wide Webu.

Definice GIFu hovoří o tom, že jde o grafický formát určený pro rastrovou grafiku. Používá bezeztrátovou kompresi LZW, na rozdíl například od formátu JPEG, který používá ztrátovou kompresi. GIF je tedy vhodný pro reprezentaci vektorových obrázků (nápisy, plánky, loga), protože zakreslené čáry nejsou rozmazány kompresí. GIF má však jedno velké omezení – maximální počet současně použitých barev barevné palety je 256 (8 bitů), v případě animace pak umožňuje využít odlišné palety 256 barev pro každý snímek. Toto omezení nemá formát PNG, který se hodí ke stejným účelům jako GIF a nabízí pro většinu obrazů výrazně lepší kompresi. Formát PNG však neumožňuje animace (ty umožňuje až APNG a MNG).

Zajímavost

GIF se podle svého tvůrce má správně vyslovovat s měkkým G „džif“ (podobně jako používáme v případě výslovnosti „gin“). Drtivá většina uživatelů ho však vyslovuje s tvrdým G.

Renesance memů

Na samém začátku byly GIFy z velké části jen blikající nápisy – dost často typu „ve výstavbě“ umístěné na webových stránkách, objevovaly se také ve formě různých ikon jako blikající šipky a podobně. Postupně se vylepšovaly a prvním pozoruhodným raným virálním GIFem byl GIF „tancující dítě“, který byl velmi rychle všude sdílen – dokonce se objevil v populární televizní show Ally McBeal.

Následně se objevovaly různé hezké, ale i ošklivé animace využívající principy GIFu. Pokud jde o kvalitu, záleželo jen na tom, kdo si dal kolik práce. Ve velké míře se ujaly především v bannerové reklamě. Všudypřítomné blikající pozice ještě před několika lety nešlo přehlédnout. Ale jak se web postupně měnil, GIF začal upadat a řítit se do análů internetové historie. Počátkem poloviny 21. století byly GIFy, pokud jde o webový design, považovány za neuvěřitelně zastaralé. Navzdory tomu, že GIF roky strádal v relativní neznámosti, zaznamenal v roce 2010 oživení díky vypršení patentu a vzestupu kultury memů.

Pokud jste výraz mem dosud neslyšeli, potom vězte, že jste-li aktivní na internetu a zejména sociálních sítích, například Facebooku, tak ho používáte. Jsou to ta animovaná směšná videa, která lze vkládat do diskuze nebo jako zprávy. Internetové memy nejsou nic nového, existují roky, ale právě během posledních let se sdílení a remixování souborů GIF jako video memů skutečně rozmohlo. GIF se najednou ze zastaralé volby pro webový design z devadesátých let stal způsobem, jak sdílet vtipy nebo podtrhnout reakce do několika chytrých snímků zachycených z filmu, televizního pořadu nebo dokonce zprávy. GIFy se tak staly velkým byznysem díky oblíbené službě Giphy pro sdílení, kterou Facebook v roce 2020 získal za 400 milionů dolarů.

Domácí vynálezce

Vynálezce GIFu, tedy Stephen Wilhite, vydechl naposledy koncem letošního března. Umřel na covid. Podle tvrzení jeho manželky GIF vynalezl prakticky sám. Doma sám.

Pokud to tak opravdu bylo, klobouk dolů za jeho přínos a skromnost. Ať už bude další osud jeho vynálezu jakýkoli, i po 35 letech tu s námi nadále zůstává.

  • Nejčtenější

Námořníci USA propašovali před 100 lety na palubu bitevní lodi prostitutku

v diskusi je 30 příspěvků

13. dubna 2024

V dubnu 1924 zažilo americké námořnictvo obrovský skandál, který se dostal na titulní stránky...

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 37 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Uvidíme v budoucnu na obloze druhý Měsíc? Příčinou může být neobvyklá hvězda

v diskusi je 13 příspěvků

17. dubna 2024

Velmi neobvyklá hvězda éta Carinae v 19. století náhle zjasnila a stala se druhou nejjasnější...

Skvělý filmový zvuk bez velké instalace. Test nejzajímavějších soundbarů

v diskusi je 17 příspěvků

15. dubna 2024

Položíte jej na polici před televizor, propojíte kabelem, zapojíte do zásuvky a během pár chvil se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dawesův plán na čas stabilizoval Německo, ale nástup Hitlera neodvrátil

v diskusi je 15 příspěvků

16. dubna 2024

Německá vláda přijala před 100 lety, v dubnu 1924, Dawesův plán. Byl to americký projekt na...

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 37 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Lotyšská armáda je malá, materiálem nehýří, ale Ukrajině něco ze svého poslala

v diskusi je 5 příspěvků

18. dubna 2024

V roce 2004 vstoupilo Lotyšsko do NATO, přesto nemůže nechat svou případnou obranu pouze na bedrech...

Pes na Měsíci či Marsu už nemusí být fikce. NASA trénuje průzkumného robopsa

v diskusi jsou 4 příspěvky

17. dubna 2024  15:12

Vědci z projektu Lassie, sponzorovaném americkou NASA, zdokonalují robotického psa pro použití při...

Na dům mu spadl odpad z vesmíru. Nyní NASA potvrdila, že je to kus z baterie

v diskusi je 7 příspěvků

17. dubna 2024  11:50

Před několika týdny proběhla médii informace o varování německého Spolkového úřad pro civilní...

Prodej bytu 2+1 v centru ČB
Prodej bytu 2+1 v centru ČB

Štítného, České Budějovice - České Budějovice 6
4 230 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...