Pokus o výměnu M1 procesoru za M2 se iFixitu úplně nepodařil.

Nejnovější 13palcový MacBook Pro s M2 čipem, který byl představen před pár týdny, dostat identické šasi, jako mají Pro modely již několik let. Mezi veřejností se tak vede velká diskuze, zda tento model má vůbec pro někoho smysl pořizovat, jelikož za trochu menší peníze lze brzy koupit MacBook Air, který řeší několik kompromisů z MacBooku Pro. Technici z iFixit se rozhodli tento laptop rozebrat a podrobně porovnat vnitřnosti s M1 modelem, aby ukázali, jak málo se vlastně změnilo.

Zvenčí byste mezi modely hledali rozdíly jen těžko. Hliníková konstrukce je na milimetr identická, dokonce i vytištěné popisky na spodní straně. Jediný rozdíl je v EMC čísle modelu. Až když se iFixit dostali pod kapotu MacBooku, dokázali určit několik nepatrných rozdílů na desce a chladiči. Technik poukázal na méně zaoblené rohy u chladící trubice než má model s čipem M1. Ten je má s větším zaoblením.

Dokonce celou desku se iFixitu podařilo vyměnit mezi modely, správně ji vložit i zapojit všechny potřebné komponenty. MacBooky se ale výměně bránily. Zařízení nebyla schopna detekovat vnitřní vybavení. Apple si tedy opravdu pohlídal, aby zamezil uživatelům zabránil vyměnit si desku s procesorem ve svém původním MacBooku. iFixit dokonce vyměnilo TouchID tlačítka a trackpady, která jsou s každým zařízením pevně svázaná, ani to však nepomohlo.

Nedostatečná možnost upgradu mezi generacemi se zdá být omezena softwarově, protože samotný hardware by nemělo být problém vyměnit, ostatně jak jsme se přesvědčili na videu. Není zatím jasné, zda to bylo ze strany Applu záměrné omezení, ale vzhledem k předchozímu chování společnosti se to zdá pravděpodobné. Je ale možné, že se brzy dočkáme zavedení tohoto notebooku do Self Reapir programu Applu, díky čemuž budou k dispozici originální náhradní díly a svolení k domácí opravě bez ztráty záruky.

Diskutující společně s magazínem Apple insider ještě poukazují na fakt, že notebooky mají v nabídce jiné paměti. Zatímco MacBook Pro s čipem M1 má dvě 128GB úložiště, MacBook Pro s čipem M2 má naopak jedno úložiště s kapacitou 256 GB. To mimo jiné ovlivňuje i čtení a zápis z těchto disků.

Stejnou problematikou se zabýval i YouTuber Luke Miani, dosáhl však totožného výsledku. I v případě, že vyměnil kompletně všechny komponenty, MacBokoy se vzpíraly zapnutí a správnému fungování.

V obou případech jde ale nakonec spíše o ukázku s jistým vtipem stavění Applu vůči těmto situacím. Ostatně je téměř nemožné najít uživatele, který by potřeboval vyměnit procesor z M1 na M2. A to nejen kvůli rychlosti, která je u těchto modelů téměř identická, ale i kvůli financím. Dostat celou novou logickou desku vás vyjde skoro stejně draho jako koupit nový model s M2 čipem, takže zde není jediný důvod tuto akci provádět.

Předchozí článek

MacBook Pro Touch Bar by mohl být oživen jako proužek, který podporuje Apple Pencil

Následující článek

Apple plánuje záplavu nových produktů, která přijde společně s novým iPhonem

Související články