Finlord Sněmovna financí

Finlord investice v květnu 2022: -5,2 %

30.6.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Finlord portfolio 202205

Finlord soukromé investiční portfolio zaznamenalo v květnu změnu hodnoty o -5,2 %. Výprodeje na akciových trzích jsou letos vskutku silné. Řada společností zejména z oblasti technologií už zaznamenala od svých maxim propad o 75 % a více. Sentiment se pohybuje na rekordně nízkých úrovních. Investoři se obávají pokračování inflace, recese a propadu zisků společností. Nadcházející výsledková sezóna může naznačit, jak se budou v dalších kvartálech vyvíjet výsledky společností.

 

Pro kvalifikované investory je k dispozici fond Slavic Capital, ve kterém jsou aplikované dlouhodobě prověřené investiční myšlenky. Investoři ve fondu mají k dispozici podrobnější rozbory jednotlivých firem a sektorů. V rámci rozborů se mimo jiné věnujeme stěžejním generátorům hodnoty a srovnání s konkurencí.

 

Finlord investice: jak dopadl květen?

 

V tabulce výsledků je uvedena i základní měna, v níž je výnos vyjádřen. Náklady na hedging do CZK se pohybují kolem -2 % ročně (investoři získávají) v závislosti na měně, viz naše analýza. My momentálně plně zajišťujeme EUR/CZK, USD/CZK i GBP/CZK. Tabulky výnosů v předešlých letech jsou na konci shrnutí.

 

Finlord portfolio 202205

 

Na jednotlivé platformy se lze registrovat zde:

 

Interactive Brokers (bonus: akcie IBKR v hodnotě 1 % z vkladu), Mintos, Twino, EstateGuru (bonus: 0,5 % z investic v prvních 90 dnech), Swaper, Viainvest, RoboCash, Peerberry, Bondster (bonus: 1 % z investic v prvních 90 dnech), Kviku Finance (bonus 20 EUR při investici alespoň 100 EUR), Lendermarket (bonus: 1 % z investic v prvních 60 dnech), Portu (bonus: 3 měsíce zdarma), Ronda Invest (bonus: 500 Kč k první investici).

 

V posledních měsících byl vývoj na akciových trzích velmi hektický. Očekáváme postupné zotavení trhů a růst hodnoty portfolia. Ze 76 měsíců bylo 15 ztrátových.

 

Finlord portfolio vývoj

 

Sentiment je u akcií tak nízký jako na dně krizí

 

Následující obrázek ukazuje sentiment investorů a ochotu nakupovat dynamická aktiva. Hodnota ukazatele poklesla na nulu podobně jako v jiných krizových obdobích. Investoři se aktuálně bojí nakupovat akcie.

 

US akcie sentiment

 

Drobní investoři masivně kupují put opce (pro spekulaci na pokles). Dokonce je u nich poměr nakoupených put opcí ke call vyšší než na dně covidové krize v březnu 2020.

 

US akcie put opce

 

Díky výprodejům padá rychle dolů i ohodnocení akciových trhů. Následující obrázek ukazuje změnu 5Y CAPE (cyklicky očištěný PE poměr). Od počátku roku už propadl o 27 %. Prostor na další snížení ohodnocení o 15 až 20 % dle historických údajů stále existuje, i když většinou se v historii začalo spíše tvořit valuační dno.

 

US akcie změna ohodnocení

 

Některé sektory jsou už tak levné, že přímo volají po větší pozornosti investorů. Viz tento graf ohodnocení jenom ziskových společností z indexu Russell 2000. 9,9násobek zisků je už tak nízké ohodnocení jako na akciovém dně v březnu 2020.

 

US small cap akcie ohodnocení

 

Mnoho kvalitních společností se prodává levně. Inflaci se nakonec podaří zkrotit. A i když možná přijde pokles zisků, tak po obnovení hospodářského růstu začnou firmám růst tržby i zisky. Pro investory je důležité, aby akumulovali akciové pozice už teď, když jsou ceny nízko.

 

Investiční účet si mohou lidé snadno vytvořit u různých brokerů. V analýzách jsme se už věnovali Interactive Brokers, LYNX, Saxo Bank, XTB či RoboMarkets.

 

Nezapomeňte se přihlásit do newsletteru. Kromě pravidelných novinek získáte i rozsáhlý seriál stěžejních investičních myšlenek. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku.

 

Tabulka výnosů v roce 2021:

 

Finlord portfolio 202112

 

Tabulka výnosů v roce 2020:

 

Finlord portfolio 2012

 

Tabulka výnosů v roce 2019:

 

Finlord portfolio 201912

 

V roce 2018:

 

Finlord portfolio 201812

 

V roce 2017:

 

Finlord portfolio 201712

 

V roce 2016:

 

Finlord portfolio 201612

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy.

30.6.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Pavel napsal:

    Dobrý den,
    budete taky vydávat nejen úrokových tabulek (% výnosů), také tabulky jak jednotlivé P2P fungují (zejména komunikace a ještě více jak vyplácí výnosy) – úroky neznamená, že je ještě dostanete a tím pádem je celá tabulka na …! Jedná se mi zejména o informace o Fastinvest a Viventor. Děkuji za názor zda budete objektivní i v tomto směru.

    Franta napsal:

    Zajímalo by mě jak by vypadal graf, kdyby to bylo očištěno o P2P platformy. Tzn byly by tam jen akcie. Vypadá to na brutální prodělání a to je 6 let. Jen díky P2p jste na nule. Akcie vás táhnou ke dnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB