Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tvrdá oběť odbojáře Karla Kněze: Bál se, aby nezradil, tak se rozloučil s rodinou a zastřelil se

Autor: mc - 
1. července 2022
05:00

Příběh Karla Kněze patří mezi mnoho smutných osudů hrdinů druhé světové války. Četník z Vrbatova Kostelce, odbojář a zakladatel skupiny Čenda, moc dobře věděl, že se během druhého stanného práva po útoku na Heydricha stane jasným cílem gestapa. Když už nebylo jiné cesty pryč, rozloučil se s manželkou, naposledy se podíval na své dva syny a odešel z domu. Přátele poprosil, aby se o jeho rodinu postarali. Pak spáchal sebevraždu, aby uchránil všechny své blízké.

Karel Kněz bojoval za první světové války na italské frontě, po jejím konci se přidal k četnictvu a skončil až ve Vrbatově Kostelci, jen pár kilometrů od osady Ležáky. Když vznikl Protektorát Čechy a Morava, založil s přáteli odbojovou skupinu Čenda. Nejvíce členů bylo mezi pracovníky místního lomu, kam právě Karel Kněz později umístil radiotelegrafistu Jiřího Potůčka ze skupiny Silver A i s vysílačkou Libuší.

Právě lom byl pro odbojáře velice důležitý - jejich hlavní činností bylo shromažďování trhavin z místních zásob. Díky četnictvu pro změnu získali desítky zbraní ze služebních skladů. Četníci zároveň také ničili evidenci zbrojních pasů, což všechno zjednodušovalo. A sám Karel Kněz v noci hlídal přístupovou cestu k lomu, aby mohl Potůček nerušen vysílat.

Jenže s příchodem jara 1942 začalo být kolem Vrbatova Kostelce horko. Kněze gestapo zatklo a vyslýchalo, nakonec ho ale propustili. Po Čurdově vyzrazení kolegů ze Silver A a zatčení jednoho z členů skupiny Čenda, Kněz rychle pochopil, že jde do tuhého. Ulité zbraně a výbušniny přesunuli na bezpečnější místo a Kněz se vrátil domů s jediným cílem...

Bál se brutálních výslechů a mučení, tušil, že by mohl něco vyzradit. Věděl příliš mnoho, než aby to mohl riskovat. Doma se rozloučil s manželkou, své dva syny ani nevzbudil, jen se na ně naposledy podíval. Vydal se do Habrovče za přáteli, kterým přiznal svůj úmysl se zabít a zachránit tak co nejvíc lidí před represemi. Poprosil je, aby se postarali o jeho ženu a děti a odešel. Mezi Habrovčí a obcí Louka se posadil na kraj cesty a služební zbraní se zastřelil.

Zobrazit celou diskusi