Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva manažeři fotbalového Ústí: Platy klesly po sestupu o čtyřicet procent

  10:02
Ne jeden, ale rovnou dva sportovní manažeři budou pečovat o ústeckou Armu po jejím pádu z 2. ligy. „My jsme duo,“ říká Roman Kliský o sobě a parťákovi Vasilu Knorovi. Spolu zvedali futsalovou Krupku, teď se vrhli na sledovanější, fotbalovou scénu.
Noví sportovní manažeři fotbalistů Ústí nad Labem. Roman Kliský (vlevo) a Vasil...

Noví sportovní manažeři fotbalistů Ústí nad Labem. Roman Kliský (vlevo) a Vasil Knor. | foto: Facebook Romana KliskéhoMAFRA

Jak jste se do Ústí dostali?
Kliský
: Pracovali jsme na úspěšném projektu Boca Juniors Krupka, který jsme vybudovali od nejnižší soutěže až do 1. futsalové ligy. Tu jsme nakonec nepřihlásili, protože nás nepodporovalo město. Klub jsme museli finančně táhnout téměř sami, konkrétně firma Vasila Knora. Dál to už nešlo, rozpočet pro ligu dosahoval milionů korun. Pan Procházka z Army (člen představenstva) se dozvěděl, že jsme projekt ukončili, a oslovil nás, jestli bychom nechtěli rozjet nový projekt Ústí nad Labem, které sestoupilo do 3. ligy. A tak jsme tu výzvu přijali.

Jak na vás Petr Procházka přišel?
Kliský
: Já se s ním znal z Bíliny. Oslovil mě, protože na mě měl telefonní číslo, ale vlastně oslovil nás oba. S Vasilem Knorem jsme duo.
Knor: Bocu jsme spolu dělali čtyři roky od okresu až do 1. ligy, my jsme jako manažeři dvojka.

Co chcete s Armou dokázat?
Knor:
Věříme si na to, cítíme to jako obrovskou výzvu. Slíbit můžeme dobrou a tvrdou práci. Chceme úspěch nejen pro Ústí, ale i pro sebe.
Kliský: Vidím to jako krok dopředu, fotbal je sledovanější než futsal. Ale i v něm máme kontakty, protože oba sporty spadají pod FAČR. Chceme se učit od starších kolegů, mentorů. Telefonoval jsem s majitelem panem Horou, mám z toho dobrý dojem.

Budete to dělat při práci?
Knor
: Ano, každý máme svoji práci. Já vlastním stavební firmu.
Kliský: Já dělám manažera v jedné společnosti a ještě se angažuji v komunální politice v Teplicích (je okresním předsedou ČSSD).

Plánujete hned návrat do 2. ligy?
Kliský:
Chceme být úspěšní, ale v první fázi je důležitá stabilizace klubu a ekonomiky. Podle herního projevu a výsledků uvidíme.
Knor: Nemůžeme slíbit, že se hned první rok postoupí, protože v ČFL budou hodně silné týmy jako Žižkov, Brozany, Most. Ale budeme se snažit hrát o nejvyšší příčky. A když bude možnost, o postup se popereme. Jak však říkal kolega Kliský, klub se musí stabilizovat.
Kliský: Budujeme vše od začátku, musíme do toho jít s pokorou.
Knor: Máme mladý tým, chceme pracovat s odchovanci.

Není ČFL na mladé velké sousto?
Knor
: S Romanem jednáme o příchodu dvou zkušenějších hráčů, ale nechceme kluky, kteří by rozbili kabinu. Musí to mít hlavu a patu.
Kliský: A musí pasovat do herního stylu, který chceme prosazovat my i trenér Dušan Tesařík. Vsadíme na vysoký nátlakový fotbal. To, co moc týmů nehraje, většina zaleze do bloku. My chceme hrát fotbal pro fanoušky, atraktivní, útočný.

Trenéra jste vybrali už vy?
Kliský:
Pan Tesařík už v Armě byl, ale je shoda náhod, že my bychom si ho taky vybrali. Sešlo se to.

Jak je na tom klub finančně?
Kliský
: Sestoupilo se, rozpočet je logicky nižší. Ale není to žádná katastrofa, že by v Armě nebyly peníze, to určitě ne. Klub je stabilizovaný.
Knor: Nejsou tam určitě žádné ztráty, žádné minusy.

Zůstane tým profesionální?
Kliský:
Všichni hráči, tedy až na dorostence, budou mít profismlouvy. Ale nižší, protože někteří v nich měli, že po sestupu musí s výplatou o 40 procent dolů. Kdo to akceptoval, zůstal, kdo ne, našel si jiné angažmá. Chceme ústecký klub udržet na profesionální úrovni.

Chceme zpátky do profiligy

Smutek ústeckých fotbalistů.

Uvědomujeme si, že v krajském městě máme povinnost hrát co nejvyšší soutěž. Budeme o to usilovat. Intenzivně pracujeme na složení týmu a zároveň rozpočtu na ČFL. Až soutěž nám asi ukáže, na jaké úrovni budeme. Ambice máme, chceme zpátky do profesionálního fotbalu, i když víme, že každý postup je velice složitý.

Klub po pádu z 2. ligy rozhodně nekončí, důležitými partnery zůstávají město a mládež; i proto vznikl rezervní tým, který bude v nové sezoně v krajském přeboru.

I když jsme sestoupili, pořád byla ve hře varianta, že bychom hráli 2. ligu. Spekulovalo se, že některé týmy mají problémy s udělením licence, zejména z finančního hlediska. Nakonec ji všechny obdržely.

Se sportovním manažerem Petrem Heidenreichem jsme byli dohodnutí, že v ČFL by nepůsobil, zejména vzhledem k tomu, že jsme museli přehodnotit rozpočty. Přišli jsme o podporu z Ligové fotbalové asociace, což bylo 2,2 milionu korun ročně. Petru Heidenreichovi chci za jeho práci pro klub poděkovat. Jako manažery jsme přivedli Romana Kliského a Vasila Knora, srdcaře, fotbalové nadšence, kteří provozovali futsalový klub Boca Juniors Krupka. V prvním týdnu spolupráce jsme absolvovali hodiny debat, jednání, nastavování nového fungování.

Začali jsme trénovat brzy, protože jsme nevěděli, jakou soutěž budeme hrát. Dáme šanci klukům, kteří hráli v Armě 2. ligu nebo byli na hostování v ČFL či v divizi. Budeme mít hodně mladý tým. Zkoušíme hráče třeba i z Novosedlic, z okresního přeboru. Je to odvážné, ale Dušan Tesařík je odvážný trenér.

Petr Procházka, člen představenstva FK Ústí nad Labem

..

Sestup byl šok, netají Tesařík

Dušan Tesařík, nový trenér fotbalistů Ústí nad Labem.

Sestup už rozdýchal, byl u něj coby asistent krizového kouče Martina Haška. Teď už je Dušan Tesařík sám hlavním trenérem a ústecké fotbalisty provede vstupem do třetiligové éry.

„Nebojím se toho, chci trénovat, fotbal mě baví,“ svěřil se bývalý hráč Teplic. „Sestup z 2. ligy byl šok, ale všechno má nějaký význam. Věřím na osud, a co má být, to je. Třeba se nastartuje něco nového.“

Pár týdnů po boku Haška bral jako zkušenost. „Rád jsem s ním spolupracoval, lidsky jsme si sedli, znali jsme se z Příbrami. Ale na rovinu: asistent nejsem a nikdy nebudu. Mám svoji vizi, svoji hlavu. Hodně jsem se od něj naučil v preciznosti a nárocích na hráče. Poznat ten detail, kdy pracují na sto procent a kdy ne.“

Podle Tesaříka se profesionální soutěž zachránit dala. „Bohužel to stálo na pár klíčových hráčích a hned v prvním našem zápase se zranili stopeři Brak s Čítkem a Krobot si natrhnul stehenní sval. Bez nich to prostě nešlo,“ zalitoval.

Teď zatím cepuje převážně mladíky. „Finance jsou zajištěné, rozpočtu ulevil odchod pěti zkušených hráčů, kteří měli vyšší smlouvy. Je výhoda, že máme 90 procent odchovanců, že mládež nám hráče lifruje. Žádný jiný klub s tolika svými mládežníky jsem nezažil,“ žasne český vicemistr. „Nemáme na deset hotových hráčů, chceme ale postavit osu zkušených, k nim přidat mládí. Fotbal je dnes hlavně o kondici, na to se změříme; když fyzičku mají, nedělají na hřišti nesmysly, nezmatkují, hlava funguje.“

Tréninky jsou čtyřikrát týdně odpoledne. „Trénujeme na bázi profi klubu, styl je poloprofi, neboť většina hráčů jsou studenti.“ Postup prý není priorita. „Bránit se mu nebudeme, ale nejdřív se v tom musíme přehrabat, probrat smlouvy, kdo zůstane, kdo ne, a časem kádr a osu doplňovat. Mám k sobě Kubu Černého, znám ho z Mostu, neberu ho jako asistenta, ale jako dalšího kouče. Máme stejné oči na fotbal.“

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia prohrála v Plzni, Sparta se po týdnu vrací do čela. Na dně je Karviná

13. dubna 2024  14:30,  aktualizováno  14.4 20:21

Příliš dlouho v čele Fortuna ligy nevydrželi. Slávističtí fotbalisté nezvládli šlágr 28. kola a v...

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Už nikdy Neverkusen! Bayer má titul, fanoušci zaplavili hřiště, slaví i tři Češi

14. dubna 2024  16:51,  aktualizováno  20:02

Nerozklepala se jim kolena. Nenechali se rozhodit předčasnou slávou v celém městě. Nezpanikařili....

ONLINE: Fiorentina - Plzeň 0:0 po půli, hosty drží Jedlička, domácí trefují i tyče

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  19:43

Sledujeme online Plzeňští fotbalisté pořád ještě od Fiorentiny nedostali gól. A i když ho ani nevstřelili, po...

Etická komise šetří Nezmara i celou Slavii. Ovlivnili finiš mistrovské sezony?

18. dubna 2024  14:52,  aktualizováno  17:38

Etická komise fotbalové asociace zahájila ve čtvrtek řízení s bývalým slávistickým sportovním...

To je pro tebe, Ukrajino! Jak přehlížený brankář vychytal obhájce Ligy mistrů

18. dubna 2024  16:33

Viděli jste snad na něm, že by si nevěřil? Natož aby se bál? V největším zápase fotbalové kariéry...

Návrat alkoholového hříšníka. Sudí Orel zpět mezi profíky, zapíská si druhou ligu

18. dubna 2024  15:28

Arbitr Pavel Orel, který byl loni v létě kvůli alkoholu před zápasem Konferenční ligy vyřazen z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...