TOPlist

Xiaomi 12S Ultra zaujme obřím fotosenzorem. Výrobce za vývoj utratil hromadu peněz

Xiaomi 12 Ultra 1

Xiaomi příští týden odhalí novou řadu vlajkových smartphonů. Budou ji tvořit celkem tři modely: Xiaomi 12S, 12S Pro a 12S Ultra, přičemž poslední jmenovaný se bude pyšnit jednou prvotinou.

Půjde o zbrusu nový 1″ fotočip IMX989, který Xiaomi vyvinulo společně se Sony. Nejednalo se přitom o běžnou situaci, kdy si čínská firma nechala vyrobit u Sony čip na míru – na IMX989 pracovaly obě firmy rovným dílem a společně do vývoje investovaly 15 milionů dolarů. Nový čip nebude zatížen exkluzivitou pouze pro Xiaomi, neb po uvedení 12S Ultra bude zpřístupněn i dalším značkám.

xiaomi 12s ultra sony photochip

Xiaomi nebude prvním výrobcem, který ve smartphonu použije 1″ čip, ovšem vůbec poprvé zužitkuje celou jeho plochu. Xperia Pro-I kupříkladu využívá u svého palcového senzoru pouze středovou část o úhlopříčce 1/1,31″, čímž tak trochu zanikají výhody oproti konkurenci. Fyzické rozlišení snímače neznáme, avšak neočekáváme, že bude trhat rekordy. Důraz bude podle Xiaomi kladen na jiné veličiny – zachytávání světla (až o 76 procent lepší než v případě iPhone 13 Pro Max), rychlé ostření nebo široký dynamický rozsah.

Xiaomi také u modelu 12S Ultra použije speciální vrstvy čočky Summicron, které mají disponovat nízkou odrazivostí 0,2 % a vysokou propustností světla 93 %.

Ostatní dostanou menší snímače

Jak již padlo, řadu Xiaomi 12S budou tvořit celkem tři telefony, ovšem fotočip IMX989 dostane jen varianta Ultra. U ostatních dvou bude na pozici hlavního fotoaparátu dosazen 50Mpx čip IMX707 s velikostí senzoru 1/1,28″. I ten má nabídnout výborné výsledky – oproti senzoru IMX766 využívaném společnostmi OnePlus nebo Oppo prý pochytá až o 49 procent více světla. Do výsledných snímků nebude pochopitelně promlouvat pouze fotočip, ale i optika, obrazový procesor, umělá inteligence a software. Svůj vliv by na konečném výsledku mohla mít i společnost Leica, která se na ladění fotoaparátů Xiaomi 12S bude podílet.

Rodina Xiaomi 12S bude představena příští týden 4. července.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku