Kurátorské klikání #41: Květen 2022

Oči, ruce, tělo mi nervózně těkají, protože už za pár hodin se dočkáme výletu do České republiky. Těším se na rodinu, kamarády, Moravu, léto, ve kterém se dá dýchat, spaní při otevřeném okně, vůni lesa, jahodové knedlíky, malinovku, Brno, Prahu, bojím se tak nějak všeho, protože dva roky ... jsou dva roky. Než za pár hodin nakráčím do letadla, dáme si ještě přehled toho nejzajímavějšího za květen. 



V Tokiu mají kavárnu, ze které vás nepustí, dokud nedopíšete text, u něhož se blíží deadline. Líbí se mi to i mě to děsí. Co vás? 

Čím dál víc mě baví lidsky podané rozhovory s renomovanými vědci. Tento s imunoložkou Helenou Tlaskalovou - Hogenovou se obzvlášť povedl. Je v něm všechno, co mě zajímá, rozumím tomu, co čtu, dozvěděla jsem se spoustu věcí. Moc doporučuju. 

Renata Kalenská vyzpovídala rodiče miminka, které se narodilo mrtvé. Ten večer, kdy jsem to četla, mě to naprosto položilo. Přesto ho dávám do výběru, protože věřím, že spoustě lidí takové povídání pomůže, přiměje se sebou pracovat a nebýt se smutkem sami. 

Pro zákaz potratů, nebo proti? Možnost, že se Amerika vrátí k zákazu potratů, mě naprosto děsí. Proto jsem si ráda poslechla, co na to novinář a vedoucí zahraniční redakce deníku Referendum Petr Jedlička a ředitel Občanského institutu Roman Joch. 

Ukrajina, klimatická krize, potraty. Je důležitější o nich vědět, ale ještě důležitější je nezapomínat kvůli nim na jiné věci. Třeba na přelidněnou a stárnoucí Čínu

Ještě jednou, než bude trochu veseleji. Proč Amerika neomezí nošení zbraní, natož aby je kompletně zakázala? Tady jsem našla nejlepší vysvětlení. 

A teď konečně. U Melvila vyšla kniha Čtyři tisíce týdnů. Nutně ji potřebujete, věřte mi. 

Florentýna sepsala recept na mléčnou rýži. Nepotřebuje další ani delší komentář. A už vůbec si ji kupovat v obchodě. 

Jsou to sousedi, přesto je Singapur ve všem asi tak o milion světelných let dál než Malajsie. Proč? Dost odpovědí je tady

A ohrané, ale pořád dobré, a proto zasluhující si místo v tomto výběru. Co to je?
a, Tereza Matějčková
b, Koulí podcast
c, Středověk.

Pro správnou odpověď klikněte zde.



Na viděnou v Česku. :)