Kulich, Hamara, Šalé, Moravec... Kluby CHL draftovaly 23 Čechů

Foto: Martin Voltr

Zatímco draft NHL přijde na řadu až příští týden, svou dražbu talentů mají za sebou nejvyšší kanadské juniorské soutěže. Jejich kluby ukázaly na 23 českých hokejistů, tedy nejvíc za posledních patnáct let.

Žádná jiná země neměla letos ani zdaleka takový počet draftovaných hráčů, z druhého Slovenska se jich dočkalo jedenáct.

Vysoký počet je na jednu stranu znamením, že v zámoří mají o české mladíky zájem – sluší se říct, že v uplynulé sezoně zanechali v kanadských juniorkách velmi pozitivní dojem a v mnoha případech se řadili k oporám. Na druhou stranu jde ale o výrazné oslabení českých soutěží, v nichž chybí celé desítky ročníkově nejlepších hráčů. To snižuje konkurenci a průměrné hráče pak nemá kdo táhnout vzhůru.

Nelze předpokládat, že by do CHL odešli všichni draftovaní. Poslední roky však nasvědčují tomu, že většina se za oceán skutečně vydá – loni zůstal z vybraných hráčů v Česku pouze Jiří Ticháček, jenž si potom vypracoval silnou pozici v sestavě extraligového Kladna.

Každý z klubů navíc může mít na soupisce pouze dva importované hráče. Proto si většinou vybírají na základě předchozí vzájemné dohody, aby svou volbu nevyplýtvaly zbytečně.

Letos se čtyři Češi dočkali hned v první desítce. Nejvýše postaveným byl třetí Jiří Kulich, jehož si vybrali zástupci Cape Breton Eagles. Karlovy Vary dále „dodaly“ sedmého Robina Sapouška (Victoria) a 57. Dominika Rymona (Everett), ze čtvrté příčky šel liberecký Adam Měchura (Tri-City) a z deváté vítkovický Matyáš Melovský (Baie-Commeau).

Podobně jako v případě Kulicha, i u řady dalších vybraných talentů bude následující cesta záležet především na výsledku draftu NHL. Juniorské kluby si z nejžhavějších prospektů dále vybraly Tomáše Hamaru z finské Tappary a brněnského Eduarda Šalého, jehož čeká hlavní draft až příští rok.

Zastoupení jsou ale i hráči ročníku 2003 s extraligovými zkušenostmi – poměrně ostřílený zadák David Moravec z Mladé Boleslavi a plzeňský Marcel Marcel, jež doprovází vrstevník Petr Hauser ze Sparty a zmiňovaný Měchura. 

Na opačné straně spektra stojí mladíci ročníku 2005, kteří se momentálně upínají k Hlinka Gretzky Cupu, a tedy můžou v Kanadě zaujmout už o prázdninách: Vedle Šalého zazněla jména Jakuba Dvořáka, Jana Šprynara, Pavla Šimka nebo Vojtěcha Porta. Po královéhradeckém Šimkovi sáhl čerstvý vítěz Memorial Cupu, tým Saint John Sea Dogs.

Do zámoří mají dveře otevřené tři brankáři – Jan Špunar, Michael Schnattinger a mladší Michael Hrabal. Poslední jmenovaný ale po Kanadě těžko sáhne, za dva roky chce nastoupit na americkou univerzitu a působením v CHL by přišel o amatérský status.

Hrabalův dosavadní klub, pražská Sparta, v počtu draftovaných hráčů ještě překonal karlovarskou Energii. Vedle tří českých mladíků totiž kanadské kluby zaujal rovněž bulharský zadák Nino Tomov.

Jedničkou draftu se stal slovenský talent Adam Sýkora, jehož jméno vyřkli zástupci Medicine Hat Tigers.

Zajímavostí jsou volby dvou ruských hokejistů, Ivana Mirošničenka a Andreje Maljavina, stejně jako běloruského brankáře Ivana Žihalova. Talenti z Ruska a Běloruska měli kvůli invazi na Ukrajině draft zapovězený, nicméně všichni tři jmenovaní jím prošli už loni a Maljavin s Žihalovem CHL hráli, nyní by tedy měli pouze změnit klub. Mirošničenko se stále léčí s rakovinou.

Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

Elitní desítka draftu CHL

1. Medicine Hat Tigers: Adam Sýkora, C, Nitra (Slovensko)
2. Saginaw Spirit: Martin Mišiak, C, Nové Zámky (Slovensko)
3. Cape Breton Eagles: Jiří Kulich, C, Karlovy Vary
4. Tri-City Americans: Adam Měchura, C, Liberec 
5. Erie Otters: Ondrej Molnár, LK, Nitra (Slovensko)
6. Victoriaville Tigers: –
7. Victoria Royals: Robin Sapoušek, C, Karlovy Vary
8. Sudbury Wolves: Jakub Chromiak, O, Trenčín (Slovensko)
9. Baie-Comeau Drakkar: Matyáš Melovský, C, Vítkovice
10. Vancouver Giants: Samuel Honzek, C, Trenčín (Slovensko)

Česká účast v draftu

3. Cape Breton Eagles: Jiří Kulich, C, Karlovy Vary
4. Tri-City Americans: Adam Měchura, C, Liberec
7. Victoria Royals: Robin Sapoušek, C, Karlovy Vary
9. Baie-Comeau Drakkar: Matyáš Melovský, C, Vítkovice
16. Prince George Cougars: Ondřej Becher, PK, Havířov
19. Calgary Hitmen: Vojtěch Husinecký, O, Tappara Tampere (Finsko)
22. Swift Current Broncos: Jakub Dvořák, O, Liberec
26. Kitchener Rangers: Tomáš Hamara, O, Tappara Tampere (Finsko)
29. Barrie Colts: Eduard Šalé, LK, Kometa Brno
30. Rimouski Océanic: Jan Šprynar, PK, Litvínov
33. Halifax Mooseheads: David Moravec, O, Mladá Boleslav
37. Saskatoon Blades: Tomáš Žižka, O, Lidingö (Švédsko)
42. Gatineau Olympics: Marcel Marcel, LK, Plzeň
43. Kelowna Rockets: Marek Ročák, O, Třinec
48. Saint John Sea Dogs: Pavel Šimek, Ú, Hradec Králové
49. Red Deer Debels: Vojtěch Port, O, Sparta Praha
52. Portland Winterhawks: Jan Špunar, B, Olomouc
56. Windsor Spitfires: Tomáš Hebek, O, Pardubice
57. Everett Silvertips: Dominik Rymon, LK, Karlovy Vary
62. Saginaw Spirit: Petr Hauser, PK, Sparta Praha
85. Regina Pats: Michael Hrabal, B, Sparta Praha
87. Drummondville Voltiguers: Tomáš Holeček, Ú, Kladno
115. Kamloops Blazers: Michael Schnattinger, B, Kometa Brno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz