Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

KVIFF 2022

Bez světových hvězd, zato s řadou českých. Začal filmový festival ve Varech, nabídne 170 titulů

Andrea Bartošková a Jiří Bartoška na MFF KV (Karlovy Vary, 1. července 2022) foto: Herminapress

/OD NAŠEHO ZPRAVODAJE/ „Filmaři jsou Hamleti. Svými příběhy, které vyprávějí, se snaží napravit dobu, která se vymkla z kloubů,“ řekl na úvod letošního karlovarského filmového festivalu jeho prezident Jiří Bartoška.
  20:57

Bartoška připomněl uplynulé roky, kdy s námi hrál covid „na slepou bábu“, i současné dění. „Když říkám, že žijeme v divné době, mám na mysli i nesmyslnou a krutou válku na Ukrajině.“

Karlovarský festival v pátek začal po dlouhé době v řádném termínu, bez covidových omezení, ale také bez velké hvězdy na úvod. V tradičním červencovém termínu se přehlídka konala naposledy před třemi lety. Další ročník musel být kvůli pandemii covidu zrušen a ten minulý se také kvůli pandemické hrozbě konal až v srpnu. Na úvodním ceremoniálu tehdy převzal čestnou cenu herec Michael Caine.

Páteční ceremoniál se musel bez osobnosti podobného kalibru obejít, velké postavy světové kinematografie si tentokrát přijedou pro ceny z Varů až v druhé části festivalu. Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převezme australský herec Geoffrey Rush a Cenu prezidenta festivalu obdrží americký, respektive portorický herec a producent Benicio del Toro. Cenu prezidenta festivalu určenou českým osobnostem převezme v průběhu přehlídky Bolek Polívka.

Na úvodní ceremoniál nedorazila ani delegace zahajovacího filmu Superhrdinové. Režiser Paolo Genovese mohl kvůli práci na dalším filmu poslat divákům pouze předtočenou zdravici.

Účastníci zahajovacího ceremoniálu přesto dostali příležitost k potlesku vestoje, a to když pásmo fotografií a záznamů podkreslené hudbou z Felliniho Silnice připomnělo dlouholetou uměleckou ředitelku přehlídky Evu Zaoralovou, která letos zemřela.

Festival ve Varech zahájí Superhrdinové. Pořadatelé oznámili i další novinky v programu

Mezi ohlášenými hosty karlovarské přehlídky je také americký herec a režisér Liev Schreiber a na programu je rovněž pocta Jérômu Paillardovi, dlouholetému řediteli filmového trhu při filmovém festivalu v Cannes. Paillard ve Varech uvede film Povodeň s Isabelle Huppertovou, který v roce 1993 produkoval.

Zahájení s QR kódem a znělka s Ivou Janžurovou

Pódiová produkce na úvod zahajovacího ceremoniálu tentokrát návštěvníky zaskočila výzvou Marka Ebena, aby si zapnuli mobilní telefony a během večera pořizovali zvukové a obrazové záznamy. Na plátně se poté objevil QR kód, po jehož naskenování mohli diváci sledovat úvodní video. Následovalo minimalistické živé vystoupení s DJ a tanečníky, evokující každoroční radostnou atmosféru nocí ve festivalovém dějišti prosycených duněním diskotékových rytmů. Díky zapojeným pyrotechnickým efektům se mohly v pátečním chladném počasí první řady i ohřát, někteří návštěvníci možná dokonce odcházeli o něco opálenější.

Po loňském ročníku, kdy kvůli covidu nevznikl přídavek do sbírky festivalových znělek, mohli tentokrát pořadatelé představit nový výtvor Ivana Zachariáše. Hrdinkou znělky je držitelka Ceny prezidenta festivalu Iva Janžurová. Mikropříběh se odehrává na policejní stanici, kam Iva Janžurová přijde kvůli krádeži své trofeje.

Čeští zástupci v obou soutěžích

Šestapadesátý ročník mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary potrvá do příští soboty 9. července a divákům nabízí na 170 filmových titulů. Hlavní soutěže se účastní dvanáct snímků. Pocházejí z Německa, Polska, Kanady, Bulharska, Izraele, Japonska či Španělska a také z České republiky. O Křišťálový glóbus bude usilovat snímek Beaty Parkanové Slovo, portrét rodiny maloměstského notáře, která si během léta 1968 projde těžkou zkouškou.

Na festival přijede známý americký herec Liev Schreiber, do Varů se vrátí po osmnácti letech

Druhý český příspěvek v hlavní soutěži Hranice lásky natočil polský absolvent pražské FAMU Tomasz Wiński. Na námětu a scénáři s ním spolupracovala Hana Vagnerová, která ztvárnila jednu z hlavních rolí. Nově pojmenovaná a šířeji zaměřená druhá festivalová soutěž Proxima uvede v zahraniční konkurenci z Rakouska, Argentiny, Brazílie, Kanady či Íránu také hraný snímek Šimona Holého A pak přišla láska... a dokument Zkouška umění Tomáše Bojara a Adély Komrzý.

Filmy z Cannes i Sundance

Karlovarský festival podobně jako v předchozích letech láká návštěvníky také svou nesoutěžní sekcí Horizonty. V ní uvádí novinky světové kinematografie, které si již často stačily vydobýt kredit na mezinárodních festivalech. V letošní nabídce karlovarské přehlídky nechybí snímek Trojúhelník smutku, za nějž si švédský filmař Ruben Östlund letos odvezl z Cannes svoji už druhou Zlatou palmu. Uvedení Trojúhelníku smutku ve Varech doprovodí herec Zlatko Buric. Horizonty přinesou například také snímek Utama, jímž debutoval režisér Alejandro Loayza Grisi a uspěl s ním na přehlídce Sundance. Film líčí dilema postaršího páru kečuánských indiánů, kteří se kvůli suchu musí rozhodnout, zda zůstat v nehostinné krajině, či odejít do města.

Závěrečným filmem festivalu budou Tři tisíce let touhy, které natočil režisér legendárního Šíleného Maxe George Miller.

Autor: