Soud zrušil „motivační“ pokutu za neudržování zámku Brtnice

Krajský soud v Brně zrušil na konci června dvaceti tisícovou pokutu Krajského úřadu Kraje Vysočina za neudržování zámku v Brtnici jako národní kulturní památky. Původně měl vlastník brtnického zámku navrženou sto tisícovou pokutu od jihlavského Magistrátu, která byla později snížena na dvacet tisíc korun Krajem Vysočina.

Pokuta je v tomto případě udělena za tzv. trvající přestupek (nepečování a neudržování objektu), to znamená, že její výše nemá být likvidační, ale „motivační“ upozorňující vlastníka na povinnost se o kulturní památku ve svém vlastnictví starat, pokud tak zjevně nečiní.

Podle litery památkového zákona musí vlastník kulturní památky na vlastní náklady pečovat o její zachování, udržovat ji v dobrém stavu a chránit ji před ohrožením, poškozením, znehodnocením nebo odcizením. Kulturní památku je povinen užívat pouze způsobem, který odpovídá jejímu kulturně politickému významu, památkové hodnotě a technickému stavu.

 Pokuta byla v tomto případě udělena za tzv. trvající přestupek (nepečování a neudržování objektu), to znamená, že její výše nemá být likvidační, ale „motivační“ upozorňující vlastníka na povinnost se o kulturní památku ve svém vlastnictví starat, pokud tak zjevně nečiní.

Dlouhá desetiletí je majitelem chátrajícího brtnického zámku Oleg Rybnikář. Rybnikář získal objekt v dobách před rokem 1989 jako předseda Stavebního bytového družstva Svébyt. Po sametové revoluci zámek Brtnice několikrát papírově změnil majitele, statutárním zástupcem nového majitele byl vždy Oleg Rybnikář.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů