Pokud se Pérezovy výsledky zhorší, může přijít o místo před koncem smlouvy

Sergio Pérez nedávno uzavřel novou a lukrativní smlouvu s Red Bullem, která mu zajišťuje alespoň další dva roky po boku Maxe Verstappena. Mexičan své místo ale pořád nemá jisté, pokud začne podávat horší výsledky, může ho vedení stáje sesadit.

Štítky: Christian Horner Red Bull Sergio Pérez Zveřejněno 2. 07 2022 — Vašek Štěpánek

Šéf Red Bullu Christian Horner je nadšený z nové smlouvy pro Sergia Péreze, druhým dechem ale dodal, že pokud Pérez nebude schopen dosahovat výsledků, které se od něj očekávají, má tým právo spolupráci předčasně ukončit.

Stáj z Milton Keynes nemá problém své piloty promíchat ani v průběhu sezony, koneckonců v nedávné minulosti jsme toho byli svědky hned dvakrát. V roce 2016 byl Kvyat nahrazen Verstappenem už po čtyřech závodech.

Druhý případ se stal o tři roky později. V roce 2019 pro Red Bull závodil Pierre Gasly, ale po řadě podprůměrných výsledků byl v polovině sezony nahrazen nováčkem Alexem Albonem, ale ani jeho působení u rudých býků nemělo dlouhého trvání.

Po thajském závodníkovi převzal otěže právě Pérez a situace se zdá být stabilizovaná. Mexičan hlavně letos podává solidní výsledky jak v závodech, tak kvalifikacích – časy na kolo především vloni dělaly Pérezovi nemalý problém.

Na straně druhé, prodloužení Pérezovi smlouvy není ideální pro všechny. Pierre Gasly čeká na svou druhou šanci v ‚áčkovém‘ týmu a Alex Albon by se také rád vrátil ke své nedokončené práci. V tuto chvíli se to ale zdá být nemožné.

„S Checem jsme podepsali dlouhodobější kontrakt, protože si jej podle nás zaslouží. V týmu odvádí skvělou práci, lidé ho mají rádi a rozumí si s Maxem. Společně vytvořili ideální dvojici, která se podporuje na trati i mimo ni.

Jsem si ale vědom, že tato situace nevyhovuje Pierrovi a Alexovi, pro které není Checova smlouva ideální. Umím si představit, jak je to pro ně frustrující, ale i nadále je budeme plně podporovat a snažit se jim dále rozvíjet svou kariéru,“ uvedl Horner.

Pérez sice má smlouvu, ale ta se v F1 dá kdykoliv zrušit. „Ano, smlouvu máme s Checem, ale je si vědom toho, že pokud nebude mít výsledky, které od něj očekáváme, můžeme s ním spolupráci předčasně ukončit,“ přiznal šéf Red Bullu.

Britský manažer a bývalý závodník se také vyjádřil k Pérezovu věku. „Jsme lidé a ti stárnou, ani Checo nemládne a aktuálně má 32 let. Je docela i možné, že tento kontrakt může být i jeho poslední,“ zakončil Christian Horner.