Chytrý tah: Uznávaný politolog Lubomír Kopeček odhalil 3 důvody, proč Andrej Babiš oznámení o prezidentské kandidatuře odložil až na podzim

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 7. 2022

Prezidentské volby se blíží, Česko si 13. a 14. ledna příštího roku bude volit novou hlavu státu za dosluhujícího Miloše Zemana (77). Nejsilnější podporu si v posledních průzkumech udržují bývalý premiér Andrej Babiš (67), který rozhodnutí o účasti chce sdělit až 4. listopadu, a generál Petr Pavel (60), který se už připravuje na kandidaturu, oficiálně ji chce vyhlásit v srpnu. Pro ŽivotvČesku.cz politolog Lubomír Kopeček (46) z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity odhalil, co je důvodem nerozhodnosti bývalého premiéra.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil v pondělí vyhlásil termín konání prvního kola prezidentských voleb, budou v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna příštího roku. Případné druhé kolo voleb bude v pátek a v sobotu 27. a 28. ledna. Od chvíle, kdy rozhodnutí vyjde ve Sbírce zákonů, bude kampaň oficiální a všechny náklady na ni se budou započítávat do zákonem stanoveného finančního limitu, tedy 40 milionů korun za první kolo či 50 milionů korun za obě kola voleb.

Bývalý premiér Andrej Babiš oznámil, že s oznámením kandidatury nebude spěchat, pokud ji oznámí, stane se tak na začátku listopadu. Proč se tak rozhodl, rozklíčoval uznávaný politolog.

"Faktor číslo jedna je minimalizace debaty, že prezidentský kandidát čelí soudnímu procesu, a tím že to posunul, jak to posunul, se debata opravdu omezí. Samozřejmě tím, že to odložil, tak se odloží debata o dalších kontroverzích spojených s jeho osobou. Kratší čas tady může fungovat jako něco, co zkrátí dobu debaty o jeho minulosti před rokem 1989 coby agenta STB, jeho podnikatelské kontroverze spojené s budováním Agrofertu, a to nemusí jít čistě jen o Čapí hnízdo a podobně," vysvětli pro ŽivotvČesku.cz odborník z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Oproti tomu generál Petr Pavel je rozhodnut zúčastnit se lednových prezidentských voleb a odhodlaný je vyhrát. Připravuje se na kandidaturu, oficiálně ji chce vyhlásit v srpnu. Uvedl to ve středu na setkání s novináři. Na počátku července chce zveřejnit transparentní účet. Právě financování kampaně je dalším důvod, proč Andrej Babiš nikam nespěchá.

"Druhá stránka věci je, že tím, jak kandidaturu oznámí později, je otázka, jak se bude nahlížet na financování jeho kampaně. Je trochu sporné, jestli bude muset Andrej Babiš celou řadu výdajů kampaně, kterou teď vede a která se dá spojit s komunálními a senátními volbami, nejen s prezidentskými, opravdu vykazovat v rámci kampaně pro prezidentské volby. To si myslím, že může být z jeho hlediska také výrazné pozitivum, protože limit 40 milionů korun není nijak vysoký a on tady může řadu aktivit formálně spojovat s tím, že to není pro prezidentské volby," upozornil pro ŽivotvČesku.cz politolog Lubomír Kopeček.

Podpisy nutné pro kandidaturu už začal sbírat odborový předák Josef Středula či ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Ucházet se o nejvyšší ústavní funkci hodlá také lékař a někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Podnikatel Tomáš Březina už ohlásil, že získal potřebných 50.000 petičních podpisů. Klání by se chtěly zúčastnit nebo svou účast zvažují přes dvě desítky uchazečů.

"Tím, že to Andrej Babiš posunul do pozdního podzimu, tak se vyhne řadě televizních debat s lidmi, kteří mohou být jako prezidentští kandidáti trochu obskurní a řekněme bez dalších vyhlídek na úspěch. Dává smysl se soustředit na závěr kampaně, kdy tito lidé, kteří neposbírají dostatek podpisů, odpadnou," dodal pro ŽivotvČesku.cz odborníky uznávaný politolog.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.