Hlavní obsah

Notičky: Je to rebel. Fousek a Mordor s ním udělali krátký proces

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Klub po 11 letech, kdy stál v jeho brance, a po 3 letech v managementu opouští i Petr Čech.

Reklama

Valná hromada Fotbalové asociace ČR ještě měla svou dohru na pondělním zasedání výkonného výboru. Rebelům se stínaly hlavy. Tedy jednomu. Ale i tak.

Článek

Čtete webovou verzi newsletteru Notičky, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

F-evolucionář Tomáš Novák, předseda OFS Benešov, přišel o pozici člena Řídící komise Čechy, která řídí třetí ligu ČFL a české divize. Jeho odvolání z této funkce navrhl Martin Drobný, předseda ŘKČ a v minulosti blízký spolupracovník Romana Berbra.

Pak to šlo ráz na ráz. Pro odvolání byl předseda Petr Fousek a „konzervativní blok“, tedy Jan Richter, Martin Drobný, Dušan Svoboda a Adolf Šádek plus neutrál Václav Andrejs. Za Moravu se místopředseda Jiří Šidliák zdržel hlasování a jeho tři kolegové před hlasováním opustili místnost.

Dva hlasy f-evolucionářů Tomáše Neumanna a Rudolfa Řepky na Novákovo setrvání v ŘKČ nestačily.

Proč byl Novák odvolán? Drobného návrh podle dostupných informací žádné konkrétní důvody neuváděl. V debatě prý z jeho strany padly zmínky odkazující na to, že jde o odvetu za f-evoluční pokus odvolat na valné hromadě FAČR z funkcí českého místopředsedu Jana Richtera a právě Martina Drobného. Návrh divizních klubů na tento akt odcházel na FAČR z datové schránky Tomáše Nováka, který celou akci organizoval.

Jak známo, do programu valné hromady už tento bod nebylo možno zařadit, a tak byla na řádnou valnou hromadu termínově i místně „přilepena“ mimořádná valná hromada, která skončila pomalu dřív, než začala, protože delegáti neschválili její program, tudíž k žádné převolbě nedošlo. A Richter s Drobným zůstali ve funkcích.

Touto událostí si své odvolání vysvětluje i samotný Tomáš Novák ve vyjádření na svém facebookovém profilu.

Objevily se ovšem i dohady, že měl na Novákově odstranění osobní zájem i sám předseda FAČR Petr Fousek. Na valné hromadě se totiž Novák veřejně podivil, kam se poděl jeho návrh usnesení, ve kterém by se FAČR zavázala k uplatnění řady transparentních prvků ve svém hospodaření či personální politice.

Novák na valné hromadě prohlásil, že Fousek dal podle jeho zjištění návrhové komisi pokyn, aby Novákův návrh nezařadila. V tu chvíli viditelně podrážděný Fousek na to reagoval slovy, že chtěl, aby Novák přednesl svůj návrh valné hromadě osobně. Každopádně vůbec nic předtím nenasvědčovalo, že by se Fousek k něčemu takovému coby předsedající schůze chystal. Nutno dodat, že Novákův návrh usnesení následně valná hromada nepřijala.

Kdo se tedy rozhodl Nováka při první příležitosti „sejmout“? Drobný ze msty rozhodně. Byť tedy na můj zaslaný dotaz k této věci nijak neodpověděl.

Mstil se i Fousek? Ani on konkrétní důvod Novákova odvolání neuvedl. „Pan Drobný předložil návrh předsedy ŘKČ na program výkonného výboru a ten návrhu vyhověl. ŘKČ bude dočasně pokračovat ve čtyřech členech, což neohrožuje její funkčnost a usnášeníschopnost, zvlášť v nesoutěžním období.“

Těmito slovy zaslanými přes tiskového mluvčího vyřídil Petr Fousek moji žádost o předsedův komentář k Novákově odvolání a jeho zdůvodnění tohoto personálního opatření.

Fousek toliko připojil informaci, že Drobný podal návrh po konzultaci se zbývajícími členy ŘKČ. Tato ultraberbrovská partička se tedy s Fouskovým požehnáním (a hlasem) zbavila ve vedení ŘKČ nepohodlného f-evolucionáře.

Podobně jako před časem odstřihla komisi rozhodčích v čele s Petrem Petříkem, který také nenastoupil do jejich vlaku a neštípal v něm po „berbrovsku“ jízdenky.

Fouskův výkonný výbor „petříkovce“ bojující s Drobným v únoru odvolal a svěřil sudí na úrovni ŘKČ do gesce Příhodovy komise rozhodčích profesionálního fotbalu. Ta za tím účelem vytvořila pracovní skupinu, jejíž mandát končí dnes.

Není pochyb, že sem nyní Drobný a spol. nadelegují odborníky podle svého gusta. Mordor na ŘKČ je opět v plné síle. A to i díky Petru Fouskovi, ještě před rokem svému úhlavnímu nepříteli. Jemu samotnému teď zjevně vadí tahle parta míň než ti, kteří se snaží „destabilizovat asociaci ve fázi transformačního procesu“, abych parafrázoval jeho slovník. Inu, je to předsedova volba.

Kouzelník týdne: Todd Boehly

Ve vedení Chelsea nezůstal po vstupu nového vlastníka kámen na kameni. Todd Boehly, představitel investiční skupiny, která je novým hlavním akcionářem Chelsea, je novým předsedou představenstva klubu.

Nové složení „boardu“ najdete zde. Nechybí v něm, pro zajímavost, ani Daniel Finkenstein, novinář-sloupkař listu The Times, nositel Řádu britského impéria a dlouholetý fanoušek Chelsea.

Z managementu naopak vypadla Marina Granovská, absolventka moskevské univerzity s kanadským pasem, kdysi Abramovičova osobní asistentka v Sibněftu, která od roku 2010 zastupovala zájmy ruského oligarchy v Chelsea. Jako ředitelka klubu byla opakovaně oceněna v různých žebříčcích nejvlivnějších žen ve sportu nebo nejlepších klubových ředitelů a ředitelek bez ohledu na gender.

Poté, co Abramovič musel klub prodat, odchází tedy Granovská jako jeho pravá ruka. A klub po 11 letech, kdy stál v jeho brance, a po 3 letech v managementu opouští i Petr Čech, až dosud poradce technického a sportovního úseku.

Znalce britského fotbalového zákulisí teď zajímá, kdo povede sportovní úsek v Chelsea. Prozatímně se ho ujal Todd Boehly osobně. Ale spekuluje se o možném příchodu Michaela Edwardse, spolu s Jürgenem Kloppem spolutvůrcem liverpoolského sportovního úspěchu posledních sezon. Zájem o Edwardsovo úspěšné know-how projevili i v PSG a v Realu Madrid.

Fandy Chelsea zajímají možné posily. Spekuluje se o Raphinhovi, Sterlingovi, dokonce o Cristianu Ronaldovi. A také o potřebných posilách do obrany, tady se skloňují jména jako Koulibaly či De Ligt.

A české fanoušky nejvíc zajímá, co bude s Petrem Čechem. Příští týden by měl přijet do Česka na další ročník své fotbalové školy. Tak snad se přímo od něj dozvíme už brzy víc.

Zásahy týdne

Škrty na ČT Sport. Veřejnoprávní televize jedná o prodeji sublicence na vysílání fotbalového MS v Kataru. A zvažuje, zda bude nadále vysílat extraligový hokej.

Kdo vymění Neussera? Ohledně budoucnosti Národní sportovní agentury pátrala Martina Machová.

Lázně Bohdaneč dnes. Tvůrci Šťastného pondělí zavzpomínali na jeden z nepříliš úspěšných symbolů fotbalových „devadesátek“.

Světla a vyhřívání i ve II. lize. Téma zkoumající, proč LFA tuhle povinnost zavede, kolik by to mělo stát a kdo by měl to celé zaplatit.

Kauza Kuchta. Do šroubku rozebrali hojně diskutované angažmá exslávisty Jana Kuchty ve Spartě protagonisté podcastu Nosiči vody. A nejen to.

Plzeňská ruleta. Úspěch či nezdar Viktorie v předkolech evropských pohárů určí další osud klubu.

Tweet týdne

Česko sužuje vedro a inflace, na Ukrajině je to horší. Krvavá válka s ruským agresorem stále pokračuje. Ukrajinský reprezentant Ruslan Malinovskij (Bergamo) pověsil na sociální síť fotografii pořízenou na fotbalovém stadionu v Mykolajivu, městě vzdáleném 60 kilometrů od Chersonu. Dalšího komentáře snad netřeba…

Co trefili jinde

Nové regule UEFA. Na Financial Fair Play zapomeňte, zavádí se nový regulační systém. (Football Club)

O Rusech i duševním zdraví. Martina Navrátilová je osobnost s pevnými názory. Nemusíte s nimi souhlasit, ale měli byste si je přečíst. (Guardian)

České transfery A–Z. Nejen přehled, ale především cenná analýza tuzemského přestupního trhu. (Twitter)

Doufám, že děti čtenářů Notiček přinesly domů slušné vysvědčení. A přeji vám krásné léto a spokojeně prožitou dovolenou, pokud na ni vyrážíte. Notičky jedou dál, za týden jsou tu zas!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované