TOPlist

V cizině jako doma. Roaming bude v Evropě bezplatný minimálně do roku 2032

aplikace dovolena unsplash

Také si pamatujete dobu, kdy jste se báli během dovolené po Evropě vzít do ruky telefon, aby vám pak příchozí účet neudělal díru do rodinného rozpočtu? Tyto časy naštěstí v roce 2017 se zavedením evropského bezplatného roamingu skončily a zdá se, že se jen tak nevrátí.

Pravidla nastavená před pěti lety platila do letošního roku, avšak Evropská komise se shodla na jejich pokračování, a to minimálně do roku 2032. Nadále se tak budete moci spolehnout, že ve všech 27 členských státech EU nebo v Evropském hospodářském prostoru budete platit za hovory, zprávy nebo mobilní internet stejně jako ve své domovině. Zároveň by vám měly být v zahraničí nabídnuty tytéž služby – pokud například doma využíváte připojení k sítím 5G, měl by vám je zpřístupnit i roamingový partner vašeho operátora.

eu vlajky budova

Operátoři nově musí dodržovat některé další regule, které mají spotřebitele ochránit před vysokými poplatky. Například musí lidem zasílat upozornění na přechod mezi pozemní a jinou sítí – týká se to především palubních sítí v letadlech či na lodích, které běžně vsází na družicový internet. Spotřebitelé by také měli obdržet dostatek informací o dalších případných službách za příplatek (infolinky, asistenční služby apod.).

Operátorům nicméně i nadále zůstanou opatření, která zabrání tomu, aby zákazník trvale využíval služeb jiného než domácího operátora.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku