Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Krypto hedgeový fond Three Arrows Capital žádá u New Yorkského soudu o ochranu bankrotu

Publikováno
Krypto hedgeový fond Three Arrows Capital žádá u New Yorkského soudu o ochranu bankrotu
Zdroj: techibitcoin.io

Významná společnost Three Arrows Capital, známá též jako 3AC, která ještě v březnu spravovala aktiva ve výši 10 miliard dolarů, se po několika týdnech přetrvávajících potíží dostává do insolvence. O závažných problémech společnosti jsme informovali již v článku o další hrozící insolvenci službě Celsius. Důvodem je pravděpodobně malá likvidita pozic 3AC při současném medvědím trhu s kryptoměnami.

Tento singapurský hedgeový fond pro kryptoměny založili Su Zhu a Kyle Davies již v roce 2012 se záměrem poskytování vysokých výnosů upravených o investiční rizika. Fond fungoval deset let téměř bez problémů, co se tedy stalo, že se takto vyznamná společnost nyní ocitá v insolvenci?

Společnost Terraform Labs, stojící za krachujícím projektem Terra (LUNA), dále firma Celsius Network a nyní i Three Arrows Capital.

Všechny tyto projekty mají něco společného, a tím jsou problémy s likviditou.

Zvěsti o platební neschopnosti společnosti se začaly objevovat již začátkem června, když kryptoměny zažívaly strmý pád. Pojďme se nyní podívat na události, které vedly společnost až k žádosti na ochranu bankrotu.

Obvinění ze strany klientů

Například Danny Yuan, generální ředitel společnosti 8 Blocks Capital, na Twitteru obvinil 3AC z toho, že uspokojuje své požadavky na marži s kapitálem klientů a že napodobuje zákazníky, kteří chtějí vybrat své prostředky.

Společnost 8 Blocks Capital dále uvedla, že se již 12. června pokoušela vybrat část svých prostředků z fondu, nicméně ze strany operačního týmu 3AC nedostala žádnou odpověď. Další dny se údajně na firmu 8 Blocks Capital obrátili i další klienti 3AC s tvrzením, že hedgeový fond “byl všude dlouho zadlužený a dovolával se marže”.

Vyjádření společnosti

Podle výkonného ředitele hedgeového fondu byla firma velmi nepřipravena na kolaps projektu Terra (LUNA), ve kterém měla zainvestováno 200 milionů USD, nicméně tento stav byl stále udržitelný. Bohužel trvalý sestupný trend na krypto trzích v posledních několika týdnech zapříčinil další problémy s likviditou, přičemž společnost utrpěla další ztráty ve výši 400 milionů USD.

Poté, co tyto problémy vypluly na povrh, se společnost odmlčela na sociálních sítích. Nicméně v jednom ze svých posledních příspěvků Su Zhu ujistil komunitu, že své problémy firma konzultuje se zainteresovanými stranami a na řešení usilovně pracuje. 3AC také najala právní odborníky a finanční poradce, aby jim pomohli splnit závazky vůči věřitelům a investorům, k čemuž zvažovali i pomoc od externích firem, aby tak předešli možné insolvenci. To se jim však nepodařilo.

Alternativní americký broker pro digitální aktiva Voyager Digital vydal nedávno oznámení o o neplnění dluhu společnosti Three Arrows Capital poté, co hedgeový fond neuhradil platby za své půjčky ve výši 675 milionů dolarů (350 milionů USD v USDC a přibližně 15 250 bitcoinů).

Společnosti Voyager Digital, jejíž akcie od odhalení tohoto závazku klesly o 60 %, dala fondu čas do 24. června, aby splatil 25 milionů USD v USDC a zbývající zůstatek půjčky do 27. června.

Likvidace společnosti nařízená soudem

Termín pro první i druhou splátku vypršel a společnosti 3AC se své závazky nepodařilo splnit ani vůči společnosti Voyager Digital ani vůči dalším věřitelům, mezi něž patří například i kryptoburza Blockfi.

Nakonec tedy společnost Voyager Digital dne 27. června vydala veřejné oznámení o prodlení společnosti 3AC, na což údajně reagoval soud Britských Panenských ostrovů a pověřil globální poradenskou společnost Teneo Restructuring se sídlem v New Yorku k řešení likvidace singapurského krypto hedgeového fondu. 

I když jsou podrobnosti ohledně nařízení zatím poměrně skromné, společnost 3AC bude nyní pravděpodobně muset odprodat veškerá svá aktuálně držená aktiva, aby splatila dluhy věřitelům.

3AC lhala singapurským úřadům

Aby toho nebylo málo, Three Arrows Capital byla před pár dny pokárána měnovým úřadem Singapuru (MAS) za poskytování nepravdivých a zavádějících informací ohledně jejího vlastnictví, správy a spravovaných aktiv.

Společnost prý úmyslně uvedla úřady v omyl ohledně svého řízení a vlastnictví, jelikož v září minulého roku převedla správu na nespřízněnou offshore firmu. Tento nový subjekt však také částečně vlastnila společnost Three Arrows Capital, což fond singapurským úřadům nesdělil.

Kromě toho 3AC včas neinformovala úřady o změnách ve vedení a podílech Zhu a Daviese a při dvou samostatných příležitostech fond porušil povolenou hranici správy aktiv ve výši přibližně 179 milionů USD pro registrované správcovské společnosti. 

Nejnovější informace

Během včerejšího dne začala interní situace 3AC eskalovat. Podle představitelů právní společnosti Latham & Watkins je místo pobytu obou zakladatelů firmy neznámé. Zmíněná firma též za 3AC u New Yorkského soudu žádá ochranu před věřiteli ve Spojených státech podle kapitoly 15 amerického konkurzního zákoníku.

Společnosti podnikající mimo území USA mohou požádat u soudu o ochranu před zdejšími věřiteli právě skrze zmíněnou petici.

“Obchodní činnost dlužníka se zhroutila kvůli extrémním fluktuacím cen na kryptoměnovém trhu,” uvádí v žádosti Latham & Watkins, “místo pobytu pana Daviese a pana Zhu je neznámé. Dle dostupných informací oba dva dotyční opustili Singapur, dosavadní sídlo společnosti.”

Závěr

Poslední události naznačují, že Three Arrows Capital skončila. Pád jednoho z největších kryptoměnových hedge fondů na trh rozhodně nevrhá dobré světlo a se stále negativním trendem vývoje ceny hrozí, že podobný osud potká i další krypto společnosti.

Spoustu jiných firem, zde např. Voyager Digital a BlockFi, mají na Three Arrows Capital vazby podobným způsobem, jako měla 3AC na ekosystém Terra. Pomyslné domino může být následkem přesyceného trhu před propadem a odhalující se křehkostí celého DeFi.

Proto vám důrazně doporučujeme, abyste si v těchto těžkých chvílích nenechávali velké části portfolia u centralizovaných kryptoměnových společností.

Nejvhodnějším řešením je držet kryptoměny bezpečně ve svých, ideálně hardwarových peněženkách.

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Kryptoměny mi vždy přišly zajímavé a svět blockchainu doslova fascinující, proto jsem se o toto odvětví začala aktivně a blíže zajímat. Jsou to již čtyři roky, co sleduji nejrůznější novinky a fundamentální vlivy, o nichž následně píšu články v několika internetových magazínech. Ráda také monitoruji trhy s digitálními aktivy, dlouhodobě hodluji i investuji do začínajících projektů. Svět kryptoměn může být i nebezpečný, ale zároveň nabízí to, co dosavadní finanční systém nedokáže. Proto věřím, že jsou decentralizované technologie včetně kryptoměn budoucností.

Přečíst více

Bývalý šéfredaktor, softwarový architekt a nadšenec do kryptografie, kyberbezpečnosti a blockchainu. V rámci Finexu se zaměřuje zejména na technická témata v oblasti kryptoměn. V současnosti působí také jako správce financí v rámci investiční skupiny Icecaps Capital, v níž se zaměřuje na využití strojového učení v algoritmickém obchodování.

Kryptoměny považuje za platidlo budoucnosti řešící řadu problémů s centralizovanou náturou existujících platebních prostředků. DeFi svět považuje za úchvatný a nabízející spoustu skvělých příležitostí.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.