Jan Denemark
2. července 2022 • 18:43

McDavid, Matthews nebo MacKinnon. Které drafty měnily poměr sil v NHL?

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Které drafty měnily poměr sil v NHL?Které drafty měnily poměr sil v NHL?FOTO: Koláž isport.cz

    Každý rok se kluby ze suterénu NHL upínají k draftu, jestli na něm najdou mladíka, který nasměruje organizaci k lepším zítřkům. Tržiště s nejtalentovanějšími hokejisty skýtá nepřeberné množství hráčů. Jenže nabídka nemusí být vždy plodná, když se urodí dietnější materiál, bývá to problém. Jaké drafty za poslední dobu byly ty nejúspěšnější, které posunuly kvalitu ligy na nový level?

  • Draft 2015

    Top 5 největších hvězd

    Connor McDavid (1.)
    Jack Eichel (2.)
    Mitch Marner (4.)
    Mikko Rantanen (10.)
    Sebastian Aho (35.)

    Překvapení draftu

    Kirill Kaprizov (135.)

    Jiný ročník nelze zvolit. Jde o draft, který zatřásl nejen základy NHL, ale i celé soutěže. Odhalil totiž schopnost jasně nejlepšího hráče světa Connora McDavida. Ale nejde jen o něj. Celý ročník byl nesmírně silný. Z prvních čtyř voleb draftu se během dvou sezon staly ihned superhvězdy. Zároveň si kluby mohly vybrat ze silné finské generace, z čehož dnes výrazně těží Colorado díky Mikku Rantanenovi a Carolina díky Sebastianu Ahovi.

  • Draft 2016

    Top 5 největších hvězd

    Auston Matthews (1.)
    Matthew Tkachuk (6.)
    Adam Fox (66.)
    Charlie McAvoy (14.)
    Patrik Laine (2.)

    Překvapení draftu

    Jesper Bratt (162.)

    Uplynulé ročníky daly Torontu za pravdu, vybralo dobře. Hodně papíru bylo popsáno, zda je lepší zvolit první volbou Austona Matthewse, nebo Patrika Laineho. Kanadský celek zvolil Matthewse a dobře udělal, jde o současnou střeleckou jedničku ligy. Další jména k mání? Třeba forvard Matthew Tkachuk, držitel Norrisovi trofeje Adam Fox, nebo současná obranná jednička Bostonu Charlie McAvoy.

  • Draft 2014

    Top 5 největších hvězd

    Leon Draisaitl (3.)
    David Pastrňák (25.)
    Brayden Point (79.)
    Aaron Ekblad (1.)
    Sam Reinhart (2.)

    Překvapení draftu

    Kevin Labanc (171.)

    Nejlepší ročník draftu z českého pohledu, kdy se do prvního kola prodral Jakub Vrána s Davidem Pastrňákem a oba se byli schopní v nejlepší světové lize prosadit. Právě druhého jmenovaného lze zmínit i ve výčtu hlavních pokladů. Společně s německým fenoménem Leonem Draisaitlem, jenž byl sice vybrán jako třetí, ale jde o jasnou draftovou výhru. Od chvíle, kdy naskočil do NHL, jde o čtvrtého nejproduktivnějšího borce.

  • Draft 2013

    Top 5 největších hvězd

    Nathan MacKinnon (1.)
    Aleksander Barkov (2.)
    Seth Jones (4.)
    Elias Lindholm (5.)
    Juuse Saros (99.)

    Překvapení draftu

    MacKenzie Weegar (206.)

    Byť se to tak dlouho nejevilo, šlo o našlapaný draft. Z dnešního pohledu je jasné, že celky na předních příčkách volily z nesmírné kvality. Nathan Mackinnon, Aleksander Barkov, nebo Seth Jones, to byly trefy. Zapomínat nelze ani na Eliase Lindholma, který první roky v Carolině působil poměrně utopeně, ale po výměně do Calgary našel ráj a v poslední sezoně expolodoval ve spolupráci s Johnny Gaudreauem a Matthewem Tkachukem.

  • Draft 2020

    Top 5 největších hvězd

    Tim Stützle (3.)
    Lucas Raymond (4.)
    Anton Lundell (12.)
    Jamie Drysdale (6.)
    Alexis Lafreniére (1.)

    Překvapení draftu

    Jegor Činakov (21.)

    Jde trochu o prognózu a spekulaci, ale dva roky stará dražba hokejových talentů naznačuje, že jde stále jde o mladíky, kteří výrazně promluví do bojů o nejvyšší příčky. Švédský zabiják Lucas Raymond, nebo centr Anton Lundell se prosadili okamžitě, v případě Fina dokonce do extrémně silné sestavy Floridy. A Tim Stützle? To bude kategorie sama o sobě. Má navíc štěstí, že byl vybrán do Ottawy, která v dohledné době bude stavět výhradně na mladých.

    Tim StutzleFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud