Řidiči kamionů zaplatí mýto na dalších pěti silnicích první třídy

2. červenec 2022 20:26, aktualizováno

Na mapě zpoplatněných silnic první třídy přibylo od 1. července dalších pět úseků. Řidiči nákladních aut těžších než 3,5 tuny nově zaplatí například při jízdě z Plzně do Klatov nebo za využití silnice Klatovy – Horažďovice – Vodňany.

Pro auta nad 3,5 tuny jsou nově zpoplatněné úseky: Řevničov – Bezděčín, Havlíčkův Brod – Koclířov a Jihlava – Hatě. V Plzeňském a Jihočeském kraji jde o úseky Plzeň – Klatovy a Klatovy – Horažďovice – Vodňany. Ne všude ale věří, že tohle opatření donutí řidiče těžkých nákladních aut využívat jiné trasy.

Provoz v centru Přeštic

Například Přešticemi projelo za 24 hodin podle posledního sčítání Ředitelství silnic a dálnic téměř 4 000 kamionů. Dopravní zatížení silnic je podle starosty Karla Naxery (TOP09) největším problémem města. To by měl vyřešit plánovaný obchvat města. Nyní řidiči při cestě do Klatov a případně dál do Německa moc jiných možností nemají než právě přes Přeštice.

Zatímco intenzita dopravy je z Plzně do Přeštic extrémní, v dalších úsecích už čísla tak vysoká nejsou. „Mezi Přešticemi a Klatovy se pak pohybuje 10 500 vozidel z toho 1 800 nákladních vozidel,“ vysvětlil šéf plzeňského ŘSD Miroslav Blabol. Důvodem je fakt, že z Přeštic mohou kamiony využít i jiné trasy.

Dalším zpoplatněným úsekem je trasa Klatovy – Horažďovice – Vodňany. Nezávislý starosta Horažďovic Michael Forman věří, že počet kamionů klesne alespoň o 20 %. Nastávají ale obavy, aby si řidiči těžkých automobilů nevybírali silnice 2. a 3. třídy, jak se dělo v minulosti.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio