Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 754)

    V podzemí Malé scény je příjemně. Trsy tropicky barevných květů, provazy lián, trylky ptáků a vání tichých pšouků mlžných oparů. Soukám se na židličku a připadám si jako v ráji.

    Múza šeptá: Představení vzniklo podle knihy Volte zvířata. Tu napsali André Rodrigues, Larisa Ribeirová, Paula Desgualdová a Pedro Markun až v dalekém São Paulu v Brazílii.

    Mžourám, štěrbinkou víček vidím v přítmí žluť malířského dvojáku. Co to?

    To víte, džungle. V ní lidé zapomenou ledasco.

    Caparti se bez ostychu okamžitě zabydlují. Foto DR

    Skulinou v závěsu se derou drobounké děti s maminkami. Caparti se bez ostychu okamžitě zabydlují. Osahávají kytky, zkoušejí, zda voní. Jednomu blikají podpatky botiček. Sedají tiše na lavičky. Je jich kolem plno.

    Jste mezi nimi jako dědeček hříbeček, culí se múza.

    Na palouček přilétá sova. Výr, chcete-li. Foto DR

    Na palouček přilétá sova. Výr, chcete-li. Přiskotačí vřískající opice, vevalí se tlustý had, zařve lev. Probudí se i chundelatý lenochod. Zvířátka mluví, zpívají. Dětičky v němém úžasu zírají. A já s nimi.

    Je to zvláštní pohádka. Lev si vybuduje bazén a do lesní studánky zastaví přívod vody. V džungli dochází ke vzpouře. Zvířátka se rozhodnou zvolit si nového krále.

    Je to zábavné, je to vtipné. Foto DR

    Je to zábavné, je to vtipné. Do hry na demokratické volby jsou vtaženi přítomní diváci. Jsou představováni kandidáti. Had je ohebný a syčí. Opice je mazaná a skřehotá. Chundelatý lenochod je dobrák, ale děsně pomalý.

    Děti naslouchají volebním sloganům, fandí a vkládají hlasy do volební urny. Sovímu naléhání jsem neodolal ani já.

    Králem byl zvolen lenochod.

    Králem byl zvolen lenochod. Foto DR

    Děti jásají, zvířátka zpívají, květy voní, do studánky se navrací voda…

    Múza se usmívá: Pohádka jako pírko ptačí. Foukneš… Byla… a je pryč. Herci jsou mistry animování. Loutky jejich mazlíčci. Nadchli mě.

    Pohádka jako pírko ptačí. Foukneš… Byla… a je pryč. Foto DR

    Děti hladí hadí hlavu, zkouší mávnout křídlem sovy a zachumlat se do hebounkého kožíšku lenochoda. Z divadla se jim nechce.

    Cejl je prašný. Sedám do tramvaje, múza říká: Hezké to bylo. Takové pohlazení naděje

    Brno – Komín, 26. 6. 2022 

    Divadlo Radost, Brno – André Rodrigues, Larisa Ribeirová, Paula Desgualdová a Pedro Markun: Volte zvířata! Interaktivní loutkové představení plné humoru a původních písniček pro děti od tří let. Autoři dramatizace: Dagmar Říhová, Patrik Boušek, autor textů písní: Dagmar Říhová. Režie: Tereza Říhová, dramaturgie: Patrik Boušek, scénografie a kostýmy: David Janošek, hudba: Matěj Štrunc. Hrají: Teodor Dlugoš (Lev), Leona Ondráčková (Sova), Pavel Jan Riedl (Had), Petr Šmiřák (Lenochod), Kateřina Höferová (Opice). Premiéra 24. 6. 2022 na Malé scéně Divadla Radost, Brno.


    Komentáře k článku: Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 754)

    1. Zdeněk Pololáník

      Avatar

      Brněnské loutkové Divadlo Radost
      přinášelo inscenace s velkou invencí po všech stránkách, a jak je vidět z této recenze, stále přináší spoustu nápadů již volbou námětů, natož jejich inscenačním zpracováním. Myslí při tom na děti, ale jistě potěší i dospělé, kteří je doprovázejí a na představení jistě rádi setrvají, aby pak doma mohli dětem odpovídat a vysvětlovat případné otázky, které bezpochyby z jejich dojmů cestou vyvstanou. Na scéně hrají nejen loutky, ale často i loutkoherci sami v kostýmech zvířat, někdy i maskách, v ničem se neomezují a použijí vše pro maximální účinek. Také hudba má široký záběr od zvuků po písničky a nástroje, které herci ovládají sami na scéně. Návštěva takového představení je pro každého příjemným milým a obohacujícím zážitkem.

      03.07.2022 (12.14), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,