Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Kniha v lázni na Šumpersku

03. července 2022 - 11:19

Zpět na seznam článků

Malý festival autorských čtení

Kniha v lázni na Šumpersku

pozvánka zdroj: FB MKŠ

Setkání s literaturou naživo během autorského čtení přímo z úst spisovatele je opravdovým zážitkem. Své o tom vědí v šumperské Knihovně TGM, jež autory knih v rámci svých akcí pravidelně hostí. Nedávno navíc knihovna spojila své síly s lázeňskými Velkými Losinami, Bludovem a Sobotínem a výsledkem spolupráce je nový festival literárních čtení, nazvaný Kniha v lázni.

Proběhne druhý červencový týden a má ambice stát se stálým a vyhlášeným bodem zdejší letní lázeňské sezony. „Iniciátorkou zajímavého projektu je spisovatelka Markéta Pilátová, která žije ve Velkých Losinách. Díky jejím kontaktům jsme oslovili velmi kvalitní spisovatele, kteří nám na nabídku kývli,“ říká Kamila Šeligová, ředitelka Knihovny TGM. Ta je pověřena regionální funkcí pro ostatní menší knihovny na Šumpersku a právě zajímavý kulturní program by je mohl oslovit.

Festival Kniha v lázni proběhne od pondělí 11. do pátku 15. července na několika místech. „Setkání se spisovateli nepochybně obohatí letní sezonu o kvalitní literaturu a nabídne možnost poslechnout si ji naživo v krásném prostředí zdejších lázní a také nové knihovny v Šumperku,“ láká na akci Kamila Šeligová.

Prozradila, že na festivalovou premiéru přijede jedna z nejčtenějších současných spisovatelek, překladatelka z angličtiny a pedagožka Alena Mornštajnová, autorka bestsellerů Hana, Slepá mapa či Tiché roky, jež nyní píše také knihy pro děti i povídky. „Alena Mornštajnová je stálicí české literární scény a každá její kniha vzbuzuje velká očekávání čtenářů,“ podotýká ředitelka knihovny.

Do svých knih se začte rovněž Petr Borkovec, jeden z nejlepších českých básníků a dnes i povídkář, překladatel a autor knih pro děti. Nositel ceny Jiřího Ortena, ale také dvou německých literárních cen patří v současnosti k nejzajímavějším a nejpřekládanějším českým autorům. „Jeho civilní, někdy také reportážní pojetí lyriky a mikropovídky čtené jeho vlastním hlasem patří k nejlepším literárním zážitkům dneška,“ soudí Šeligová.

Pořadatelé mysleli i na regionální spisovatele, přizvali tak novináře, fotografa, hudebníka a redaktora Českého rozhlasu Olomouc Miroslava Kobzu. Třiapadesátiletý publicista se narodil a stále žije v Zábřehu a dlouhodobě se věnuje zdejším tématům. V edici Tajemné stezky například vydal tituly Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku, Putování Zábřežskem po stezkách legend a příběhů či Mlžnou krásou Rychlebských hor.

Na premiérovém ročníku festivalu nemůže chybět Markéta Pilátová, jež stála u jeho zrodu. Tato spisovatelka, novinářka, autorka knih pro děti, překladatelka a hispanistka byla dvakrát nominovaná na Cenu Josefa Škvoreckého a na Magnesii Literu. Rodačka z Kroměříže dlouho žila v Argentině i v Brazílii, srdeční záležitostí jsou pro ni ale Jeseníky. Po návratu z ciziny se tak jejím domovem staly Velké Losiny. Právě do zamlžených a drsných Jeseníků je zasazen děj jejího posledního románu Senzibil, inspirací pro nejnovější dětskou knihu Bába Bedla zase byl jeden příběh v časopise Podesní.

Autorská čtení se budou odehrávat každý den od šesté podvečerní na dvou místech současně. V pondělí 11. července tak zavítá Markéta Pilátová do zahrady bludovského kulturního domu a Alena Mornštajnová do velkolosinských lázní. O den později bude první z autorek číst v losinském Sensionu, druhá pak ve wellness resortu v Sobotíně. Ve středu 13. července bude Alenu Mornštajnovou hostit Knihovna TGM a v losinském zámku bude číst Miroslav Kobza. Předposlední festivalový den se v sobotínském wellness resortu odehraje čtení Markéty Pilátové a do losinské ruční papírny přijede Petr Borkovec, který o den později akci uzavře autorským čtením na dvorku šumperské knihovny.

Autor: red., S.Singerová - mus,

Fotogalerie

pozvánka                        zdroj: FB MKŠ
pozvánka                        zdroj: FB MKŠ

Další články z rubriky

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

K dostání bude i výroční turistická vizitka

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.