Jak ochránit auta a zahrádky před krupobitím? Pomůžou vychytávky našich dědečků

Láďa Hruška radí, jak uchránit svůj majetek před kroupami.

Jak chránit majetek před kroupami?

Vytáhněte deky, staré matrace nebo klidně spacáky. To vše vám může pomoci, abyste před kroupami zachránili auto, skleník a úrodu. Experti ale varují, že když už krupobití přijde, celou úrodu se vám asi zachránit nepodaří. Zahrádkáři si pak musí vybrat, co je pro ně nejdůležitější.

„Když už nás kroupy potkají na cestě v autě, zaparkoval bych proti směru jejích padání, protože čelní sklo je nejsilnější,“ radí známý kutil Láďa Hruška. „Pokud je možnost, využil bych vychytávek našich dědečků, kteří na stará vozidla dávali, co doma měli. Například staré peřiny a matrace,“ dodává.

Při velkém dešti nebo krupobití je pak nejlepší zajet na nejbližší benzinku a schovat se pod přístřeškem. Stejně jako čelní sklo nebo kapotu u auta je možné zakrýt třeba i skleník. Ochránit lze jednoduše i úrodu.

„V případě, že mají přijít kroupy, máme takovou síťovku. Ta se jen lehce přehodí přes plodinu,“ vysvětluje zahrádkář Luděk. Rajčata je pak dobré přivázat k laťce. Další možností je podle Hrušky udělat z nějakého pytlíku stříšku a navrchu ji přichytit kolíčkem.

Celá úroda se zachránit nedá

Pokud kroupy udělají do připravené ochrany díru, list už nezregeneruje. „Buď natáhneme plachty, ale nejlepší je foliovník, který má plastový vrch,“ nabádá předsedkyně Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Marta Pawlicová.

Použít můžeme také plech nebo netkanou textilii. Vše následně něčím zatížíme. Celá úroda se ale podle zahrádkářů zachránit nedá, a tak si musí vybrat, co před krupobitím zakryjí.

A jak vůbec kroupy vznikají? Vyskytují se v souvislosti s bouřkovými mraky zvanými cumulonimbus. Srážky se před pádem na zem nějakou dobu pohybují nahoru a dolů.

„Ledové částice se v horních částech mraků spojují, dostávají se do nižších částí oblaků a namrzají na nich přechlazené vodní kapky. Silný proud je poté odnese zpět výše do oblak. Zvětšující se ledové částice opět klesají, proces se opakuje a vznikají tak jednotlivé vrstvy krup. Jejich vytvoření trvá nejméně hodinu a proto je pozorujeme až po nějaké době od začátku bouřky,“ vysvětlil meteorolog Miloš Dvořák.

Tagy: