Letní shakespearovské slavnosti

Macbeth

Premiéra: 28.6.2022 | 2:30
Překlad: Martin Hilský. Dramaturgie: Maria Wojtyszko. Scéna: Jana Bačová-Kroftová. Kostýmy: Zuzana Štefunková-Rusínová. Hudba: Vratislav Šrámek. Pohybová spolupráce: Karel Basák. Režie: Jakub Krofta.
Jedna z nejtemnějších tragédií Williama Shakespeara. Hluboký středověk v legendami opředeném Skotsku. Nikdy nekončící se bitva. Svět, ve kterém věštba definuje realitu větší silou než racionální úsudek. Strach, toxické vztahy a především neukojitelná touha po moci, která způsobí katastrofu – to vše provází hlavního hrdinu na jeho posledním ďábelském tažení...
14!  
Letní shakespearovské slavnosti
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
67 %
67351000
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (40)

HODNOCENÍ REDAKCE
Kateřina Jírová  70 %
30.8.2022 | 344 hodnocení
+ souhlasím
Opět jedna z inscenací, která se pokorně drží textu, a vida, ono to úplně stačí. Macbeth se v tomto pojetí jeví jako sympaťák, který se statečně vrhá do boje, jako loajální voják, který slouží tu svému králi, tu své ženě. Vojáci ve zbrani mají jednoduše stylizované vojenské mundúry, podobné těm, které v trochu jiné barvě od února vídáme ve večerních zprávách. Vojtěch Vondráček zde má několik okrajových rolí, nejvýraznější je role Sluhy, který musí mj. připravit hostinu pro několik lidí. Celou ji přinese z kuchyně, a umně přesune na Macbethovu tabuli. Na temnou skotskou hru je v inscenaci opravdu dost veselí, jak bylo tvůrci slíbeno. (více v článku na blogu)
Lukáš Dubský  60 %
25.8.2022 | 1132 hodnocení
+ souhlasím
65%. Režisér J. Krofta vytvořil slušně atmosférickou inscenaci, která se obejde bez vnějškových aktualizací, ale i výraznější psychologické drobnokresby. Zajímají ho podmínky, za nichž se rodí zlo a ctižádost přerůstá v tyranii. M. Němec hraje Macbetha jako sebevědomého muže, člověka, který dokáže svým charismatem okouzlit okolí. Lady Macbeth je v podání L. Krobotové prototypem ženy s ostrými lokty, připomíná výkonnou manažerku v nějakém korporátu. Vyloženě kladných postav se tu divák nedočká, zajímavou studii předvádí F. Kaňkovský v roli Malcolma. Povedená je hudební složka, s čímž souvisí i pojetí čarodějnic a zhudebnění jejich replik. (více v článku na blogu)
Michal Novák  70 %
25.7.2022 | 1155 hodnocení
+ souhlasím
V inscenaci „nejtemnější a krutě aktuální Shakespearovy hry“ tvůrci akcentují příběh o zlu v nás a jak se dere ven z jakési ctižádosti, touhy po moci. Ani se o tom moc nehloubá. Hraje se i o politických narcisech a bezvýrazných čekatelích. A o souboji s časem. Pohled je to místy poťouchlý. Ctí se text. Děj pádí přímočaře, jako staré loutkové „rakvičkárny“, bez aktualizování, zato s originálním pojetím čarodějnic –hudebnic na ochozu, …jako by si s gustem modelovaly svoji efektní show. Herecky je inscenace zajímavá tam, kde dochází k posunům a zvratům, tj. u postav ústřední dvojice (Marek Němec, Lenka Krobotová) a Malcolma (Filip Kaňkovský).
Jiří Landa  70 %
24.7.2022 | 3027 hodnocení
+ souhlasím
Inscenace J. Krofty dokazuje, že lze i v dnešní době bez monstrózních režijních nápadů nastudovat titul, který klade důraz zejména na precizní hereckou práci a vystavění situací, čímž dokáže plně připoutat pozornost. Ústřední dvojice M. Němec a L. Krobotová přesvědčili, že jejich spojení není pouhým reklamním tahem, zdařile jim přihrávali V. Vašák, T. Měcháček či F. Kaňkovský. Velké plus za řešení scén s čarodějnicemi, stejně tak jako za výstup K. Issové coby Lady Macduff (škoda, že v této úpravě působí solitérně). Dojem z inscenace mi kazilo pouze pojetí postavy Sluhy v podání V. Vondráčka, které hraničilo s figurkařením.
Jan Pařízek  50 %
12.7.2022 | 900 hodnocení
+ souhlasím
Bohužel pro mě většina scén vyzněla spíše do prázdna. Žádný větší náboj či zaujetí se zde nedostavilo. Oceňuji herecký výkon M. Němce, jenž nijak nezklamal. Herecké pojetí L. Krobotové mi však příliš nesedlo. Přišlo mi to místy až příliš afektované, byl bych raději za více zlomyslnosti a podlosti. Pochvala pak pro sluhu V. Vondráčka, který velmi příjemně překvapil a přinesl svěží nádech do řady scén. A v každém případě ani zde nezklamaly čarodějky. Snad nejlepší část celé inscenace. Výborné skloubení se správně dynamickou hudbou, to se opravdu povedlo. Jako celek však maximálně lehce lepší průměr, určitě jsou na LSS lepší počiny. 55%
Pavel Širmer  40 %
7.7.2022 | 2013 hodnocení
+ souhlasím
45%. Smysl koncepce J. Krofty je zřetelný i bez znalosti inscenačního záměru. V záměrném upozadění psychologie postav se projevuje účelovost jednání a povrchní pózy na efekt, které často vídáme např. v médiích či u politiků. Režisér a dramaturgyně neprojevili dostatek důslednosti v přizpůsobení tvaru výpovědi. Výstup Lady Macduff se stal nadbytečným, složité bylo najít smysl v posílení komiky u Banqua (T. Měcháček) či Sluhy (V. Vondráček). Funkční bylo naopak uchopení Macduffa (V. Vašák). Ústřední pár M. Němec a L. Krobotová koncepci dobře slouží, s reprízami se jim snad podaří doladit celistvost a usazení extrémnějších poloh.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Dokonalý Petr  60 %
23.10.2023 | 17 hodnocení
+ souhlasím
Z REPRÍZY 15.8.23 / Inscenace, jejíž nádherně temnou a mrazivou atmosféru zbytečně rozbíjely punkodějnice. To je brutální nevkus! Výborný M. Němec mě velice překvapil, že ve svém restříku našel jednu z nejzajímavějších shakeseparovských postav, i když trochu po hamletovsku. Naopak naprosto přesně obsazená L. Krobotová mě zklamala. Když se řekne Lady Macbeth, donedávna jsem si vysníval právě paní Krobotovou, ale ona je tak moc afektovaná... Smutné sledování zbořené vize. Menší role obsazeny i odehrány s grácií. Zima byl však naprosto zbytečný.
Šípal  80 %
13.10.2023 | 215 hodnocení
+ souhlasím
Za mě dalece nejlepší inscenace ze Shakespearovských slavností. Má to švih, má to styl. Němec při správném nasvícení s cigaretou v puse vypadá fakt hustě. A taky je to asi nejlépe pojatá Lady Macbeth, co jsem kdy viděl.
JirkaS  100 %
21.8.2023 | 350 hodnocení
+ souhlasím
Nechá-li režie plně znít autora a dodá-li k tomu jen něco málo navíc, může vzniknout silný divácký zážitek. Jakub Krofta dokázal, že jde na LSS stvořit inscenaci, která dokáže být silná i bez nějakých režijních výmyslů. Tady bylo vše skvělé, od pojetí čarodějnic, přes občasné snahy o odlehčení až po herecké výkony. M. Němec je charismatickým Macbethem, L. Krobotová tou správnou šedou eminencí udávající chod domácnosti. T. Měcháček příjemně překvapil, V. Vodochodský mě pak absolutně nadchnul svým heroickým výkonem. A K. Issová ve své jediné scéně byla absolutně přesná a dokonalá. Tohle byl naprosto nezapomenutelný zážitek! /14.8.2023/
Zzzz  90 %
16.8.2023 | 103 hodnocení
+ souhlasím
Za mě zatím nejlepší z dosud zhlédnutých "Shakespearek".
Ze všech herců do jednoho velká spokojenost.
Z držení se předlohy velká radost.
Skvělá atmosféra korunovala skvělý večer.
MartinB  70 %
16.8.2023 | 126 hodnocení
+ souhlasím
Ačkoli Macbeth Marka Němce občas působí spíš jako Hamlet, byl výborný a sklouznutí do humorné polohy vypointoval. Kdykoli mluvil, hlediště mu viselo na rtech. Proti němu L. Krobotová lehce nechala (díky občasému přehrávání a falešným intonacím) za očekáváním. Výborní byli ve svých úlohách Vašák, Měcháček, Kaňkovský a Issová. Zvlášť ponechávám fantastického Vondráčka, který si s rolí opravdu vyhrál. Absolutně zbytečná je figura K. Zimy. Čarodějky mají můj obdiv za hudební doprovod. Nicméně jejich vizuální vzezření působí jak pěst na oko a nekoresponduje s náladou představení, jakkoli je tento výklad zajímavý. Místy nejasné režijní kroky.
Fedorocko  60 %
29.9.2022 | 747 hodnocení
+ souhlasím
Klasické zpracování, což je určitě pro mě příjemnější než jako avantgrada.
Rada-kritizuju  50 %
2.9.2022 | 8 hodnocení
+ souhlasím
Ani prostředí Pražského hradu nezachrání inscenaci od průměrnosti. Shakespearův scénář byl překlopen na divadelní jeviště bez vlastního nápadu a kreativity (snad kromě prvku sice iritujících ale alespoň nápaditých zpívajících čarodějnic). Nabízející se hra s psychologií postav nebyla využita, za to přebývala hluchá místa či monology/scény, které mohly být vynechány. Kulisy a rekvizity byly poměrně malé a pro většinu diváků neviditelné, přestože inscenace byly zamýšleny na venkovní jeviště, kde nefungují stejně jako v komornějším sálu. Ocení jen ti, co milují tzv. "klasické" provedení her, neurazí, ani nenadchne. 50%
Leafeltova  80 %
1.9.2022 | 134 hodnocení
+ souhlasím
krásné dynamické představení, trochu přizpůsobené divákům, aby bylo jednodušší, výkony herců skvělé, moc se mi líbilo, předčilo mé očekávání
Čiko  70 %
28.8.2022 | 1085 hodnocení
+ souhlasím
75%
Asi nejlepší a "nejčistší" shakespearova inscenace, kterou jsem za poslední roky na slavnostech viděl. Oceňuji zejména minimální modernizaci, k jejímuž kontrastu patří pojetí zajímavé čarodějnic.
Zaujaly mě herecké výkony Marka Němce, Lenky Krobotové a Filipa Kaňkovského. Výborně, leč zbytečně izolovaně, působila Klára Issová.
Inscenace, kterou bych s klidným svědomím doporučil...
Zma  80 %
27.8.2022 | 37 hodnocení
+ souhlasím
Za mě nejlepší představení ze všech, co jsem kdy viděla na Letních shakespearovských slavnostech. Srozumitelné, moderní, zábavné (pravda - někdy příliš - figura sluhy), čarodějky - výborný nápad. Druhá polovina slabší, závěr - nijaký.
Antonio  80 %
27.7.2022 | 123 hodnocení
+ souhlasím
Z Ostravy 26.7. Pěkný kulturní zážitek ...
Kami  90 %
25.7.2022 | 9 hodnocení
+ souhlasím
Na tuhle hru jsem se vážně těšila. Pojatá jako rockový koncert tří čarodějek a do toho se odehrával zbytek děje, ve kterém se objevilo i dost humoru. Jestli je něco, co musím určitě vyzdvihnout, tak právě tyhle tři zpěvačky - bavila jsem se, měla husí kůži, prostě to skvěle zapadlo do sebe. Marek Němec jako král skvělý, věřila jsem mu každé slovo. Překvapili mě i Tomáš Měcháček a Vojtěch Vondráček - oba se svých rolí zhostili na výbornou. Celkově mě letošní premiéra slavností bavila a rozhodně ji příští rok navštívím zase.

Viděno 16.7.22
R.JELEN.21  70 %
22.7.2022 | 241 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Já jsem spokojená, konečně to není úprava, která by křičela: Já Shakespearovi ukážu co dokážu!
Uměla bych si představit lepší Lady Macbeht, asi bych byla radši za výměnu roli u L. Krobotove a K. Issove, ale třeba oproti loňské Bouři je to pro mou osobu nebe a dudy.
Karel1964  70 %
11.7.2022 | 82 hodnocení
+ souhlasím
65% Představení neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Postava Macbetha tak nějak velmi ochotně souhlasí stát se bídákem. Neviděl jsem tam žádné hlubší dumání nad tím, jestli být bídák a král nebo si zachovat čest. Také lady Macbeth to nijak extra neprožívá.
Pan Němec a Měcháček hrají skvěle, ale celkově to nijak zvlášť nezapůsobilo. Ale čarodějnice jsou skvělé :)
Michalmusek  70 %
4.7.2022 | 314 hodnocení
+ souhlasím
Zajímavé nápady, třeba koncertující čarodějky. Něco zase zvláštní, například matka mluvící svou roli i roli jejího syna. Z herců bych vyzdvihl pana Němce, Kaňkovského a Matáska. U paní Krobotové mi chyběl větší prožitek, zvláště v její závěrečné scéně, ale nadruhou stranu chápu, že když něco hrajete téměř každý den a hrát pasáž zbláznění na 100%, tak to by jí asi po prázdninách odvezli rovnou do ústavu. A z čarodějek je asi logicky nejvýraznější paní Schmidtmajerová.
Nikoss  70 %
4.7.2022 | 111 hodnocení
+ souhlasím
Na letní scénu na Pražském hradě s inscenacemi proměnlivé kvality rozhodně nadprůměr. Ctí se a preferuje Shakespearův text, režijně promyšlené bez snahy povýšit režiséra nad autora, herecky dobře zvládnuté. Muzikantské čarodějnice dobrý nápad.
Janaa  70 %
13.12.2023 | 45 hodnocení
Národosolsobě  40 %
3.8.2023 | 329 hodnocení
Evie  60 %
6.6.2023 | 15 hodnocení
Teres  50 %
15.5.2023 | 256 hodnocení
Zachardi  50 %
7.2.2023 | 63 hodnocení
Jan Ledovka  60 %
4.11.2022 | 26 hodnocení
Honza Vošahlík  60 %
7.9.2022 | 30 hodnocení
Stan  80 %
31.8.2022 | 49 hodnocení
Isa Johanovská  60 %
29.8.2022 | 123 hodnocení
Zdarda  70 %
2.8.2022 | 82 hodnocení
Anwen  60 %
26.7.2022 | 18 hodnocení
Avlis  90 %
26.7.2022 | 162 hodnocení
Theo13  40 %
16.7.2022 | 32 hodnocení
Lenka K.  60 %
15.7.2022 | 98 hodnocení
Matěj Konečný  60 %
8.7.2022 | 219 hodnocení
Xcepek  90 %
5.7.2022 | 636 hodnocení
Birter  70 %
5.7.2022 | 200 hodnocení
Tamcitu  30 %
4.7.2022 | 55 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.