Bývalý pracovník Pentagonu promluvil o UFO a zaskočil skeptiky ve vědecké komunitě. „Viděl jsem více UFO, než dokážu spočítat,“ řekl

Vědecká komunita neskrývá své překvapení nad zprávou, že Travis Taylor, televizní osobnost známá mimo jiné svým pořadem „Ancient Aliens“, se podílel na přípravě zprávy Pentagonu o UFO, píše server Science.

Připomeňme si. V loňském roce byla zveřejněna devítistránková zpráva vypracovaná zvláštní pracovní skupinou pro neidentifikované letecké jevy, kterou zřídil Pentagon. Tým měl za úkol odhalovat, analyzovat a katalogizovat neidentifikované letecké úkazy (UAP), které by mohly potenciálně představovat hrozbu pro národní bezpečnost USA.

Zpráva, kterou skupina vypracovala, uvádí 144 pozorování záhadných jevů za posledních 17 let, z nichž 143 zůstává bez jasného vysvětlení. Jedním z členů týmu byl údajně Travis Taylor, bývalý astrofyzik ministerstva obrany a televizní osobnost. Ten nedávno prohlásil, že byl požádán, aby se v roce 2019 stal hlavním vědcem pro UFO.

nformace vyvolala ve vědecké komunitě rozruch. Kritici poukazují na to, že Taylor během svých televizních vystoupení pronáší neobvyklá tvrzení, mimo jiné že „viděl více UFO, než dokáže spočítat“, a že ho pronásledovaly nadpřirozené bytosti, které způsobily havárii jeho auta.

„Nechce se mi věřit, že by federální úřady přisoudily Taylorovi významnou roli při přípravě zprávy o UFO,“ říká Seth Shostak, astronom z Institutu SETI. Mluvčí Pentagonu Susan Goughová v rozhovoru pro časopis Science potvrdila, že muž byl členem vládní pracovní skupiny pro neidentifikované letecké úkazy. Neformálně byl označován za hlavního vědce, protože probíhaly snahy o sestavení většího týmu.

Tato zpráva přichází uprostřed nárůstu institucionálního zájmu o UFO. Minulý měsíc NASA uvedla, že bude financovat pilotní studii UFO, měsíce poté, co Kongres nařídil Pentagonu postavit kancelář UFO a vypracovávat výroční zprávy. Mezitím Avi Loeb, uznávaný astrofyzik Harvardské univerzity, získal miliony dolarů na projekt Galileo , který bude skenovat oblohu a hledat UFO.

Zdroj: science.org