V loňském roce nemělo nasazenou cyklistickou přilbu 70 % obětí nehod

04.07.2022 7:45

Cyklisté jsou společně s chodci a motocyklisty nejohroženější skupinou účastníků silničního provozu. Počty vyhaslých životů cyklistů oproti loňskému roku stoupl.

cyklisti_ilustračka_pixabay

Cyklistická přilba je v České republice povinná pro cyklisty a koloběžkáře do 18 let. Mít nasazenou helmu se ale vyplatí v každém věku. V roce 2001 v celé zemi vyhasly životy 43 cyklistů, což je o 3 více, než v roce předchozím. Těžce zraněných bylo 234, což je o 42 méně. Lehce zraněno bylo 3 141 cyklistů. Při jízdě nemělo na hlavě nasazenou přilbu 70 % obětí.

Nejvíce vyhaslých životů bylo ve věkové kategorii 55 a více let. „Dlouhodobě upozorňujeme v rámci projektu Na kole jen s přilbou na nezbytnost používání přilby bez ohledu na věk. Banální překážka a následný pád může mít vážné nebo tragické následky pro cyklistu,“ řekl Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. 

Záchranáři Horské služby ČR zasahovali v loňském roce u 1 109 případů spojených s úrazem na kole a dalších 214 nehod jezdců na koloběžce. V roce 2021 také začala Horská služba evidovat úrazy na elektrokole, těch řešila celkem 20. „V posledních letech vnímáme zvýšený zájem lidí o rekreační turistiku, kterou v letních měsících často spojují s využitím kol, koloběžek a elektrokol. S tím se také pojí více našich zásahů, proto nabádáme všechny cyklisty a návštěvníky hor k obezřetnosti,“ uvedl René Mašín, náčelník Horské služby ČR.

Alkohol nepatří za volant ani za řídítka. Pivo za odměnu v půlce výletu je právě častým důvodem nehod cyklistů. Až 30 % dopravních nehod zaviní opilí cyklisté, nejčastěji v těchto případech je cyklistům naměřeno více než 1,51 promile. „Mnozí cyklisté vyjedou na výlet a odměnou za ujeté kilometry jim je pivo. Vliv alkoholu u cyklistů je podobný jako u řidičů aut. Snižuje vnímání, zpomaluje reakce, zhoršuje schopnost řídit,“ varuje Jan Polák.

V sobotu 2. a v neděli 3. července bylo možné potkat cyklohlídku na Šumavě. Lidé se díky cyklohlídkám dozvěděli užitečné informace. Hlídka cyklistům ukázala jak správně nasadit helmu, jaká pravidla dodržovat nebo jak pečovat o kolo a být na cestě dostatečně viditelný. Cyklohlídka vyrazila v rámci preventivní akce Na kole jen s přilbou.

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24