Na francouzském předsednictví EU pracovala více než tisícovka diplomatů

Na francouzském předsednictví Evropské unie, které v pátek na šest měsíců přešlo do rukou Česka, pracovalo v prvním pololetí letošního roku přes 1000 diplomatů a úředníků. Paříž pro tuto příležitost vyčlenila 140 milionů eur (asi 3,5 miliardy korun) a zorganizovala přes 400 akcí, napsal dnes list Le Monde.

„Nebylo tak velké jako to německé, ale chtěli jsme mít okázalejší předsednictví než Finsko, kde se všechny akce konaly v hangáru u letiště v Helsinkách,“ uvedl mluvčí kabinetu. „Francie může být hrdá,“ prohlásila minulý týden předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel tentýž den ocenil „ohromný kus práce“, který Francie vykonala.

Francii se v čele EU podařilo odblokovat několik návrhů zákonů, které byly roky na mrtvém bodě, píše Le Monde, který jako příklad uvádí evropskou minimální mzdu nebo i zavedení jednotné nabíječky elektronických přístrojů.

Francouzské předsednictví především ale ovlivnila válka na Ukrajině. Prezident Emmanuel Macron prosazoval „strategický kompas“ a sliboval „jednotnou a suverénní Evropu na vzestupu“. Evropští lídři „díky“ válce na Ukrajině poprvé otevřeli téma zřízení vojenské jednotky rychlé reakce a začali více hovořit o ochraně unijních hranic.

„Všichni teď už souhlasí, že schengenský prostor volného pohybu musí být posílený. Válka nám to ukázala,“ řekl Le Monde jeden z francouzských diplomatů. Hraniční kontroly budou důslednější a dojde i k rozšíření unijní biometrické databáze Eurodac.

Co se francouzskému předsednictví naopak nepodařilo dokončit, je zavedení dohody Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj o minimální 15procentní dani pro velké společnosti. Tento návrh momentálně vetuje Maďarsko.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek