V Hradci Králové slouží nový dům odlehčovací služby a ošetřovatelé už tam pomáhají prvním klientům

4. červenec 2022 08:35

Takzvanou odlehčovací službu v novém domě v Honkově ulici v Hradci Králové využívají první klienti. Jejich blízcí, kteří o ně denně pečují, si díky tomu můžou alespoň na pár dnů nebo týdnů odpočinout. O službu je velký zájem a letní termíny už jsou téměř všechny zaplněné.

Čtěte také

„Tady máte takový krásný pokoj. A protože vás bolí pravá ruka, tak vás dám tady na tu postel vlevo. Abyste si to mohla levou rukou podávat.“
„To bude dobré, tento pokoj, 88letá Milena Pojmanová si prohlíží svůj pokoj v novém domě odlehčovací služby v Hradci Králové. Stráví tu přibližně dva týdny.

„Jste naše pátá klientka, paní Pojmanová.
„Teprve?
„V pondělí jsme začali přijímat první klienty. Takže teď se vám budeme protekčně věnovat víc než potom, až tady bude plno.
„Kolik lidí pojme tohle zařízení?
„Dole obsadíme 20 a celkem to bude 35.
„Tak budete mít co dělat.

V Honkově ulici v Hradci Králové byla dokončena stavba budovy odlehčovací služby

Jitka Pojmanová sem maminku přivedla, aby si mohla alespoň na pár dní od starostí odpočinout. „Maminka měla úraz a potom přestala být soběstačná. A tady bude o maminku postaráno 24 hodin denně. Já si zatím nemohu dovolit zůstávat doma z práce. Tak toho využiji při dovolené, abych načerpala novou energii a mohla dál fungovat jak v práci, tak sloužit dál mamince a pečovat o ni.

Služba je určena pro dospělé lidi se sníženou soběstačností - nejčastěji pro seniory nebo chronicky nemocné. V zařízení jsou schopni se postarat i o zcela imobilní klienty.

Čtěte také

„Stropní závěsný systém umožňuje šetrné přemisťování našich imobilních klientů z lůžka na vozík, do koupelny nebo na toaletu, popisuje zařízení vedoucí sociálních služeb Lenka Hodková.

K dispozici je společenská místnost, tělocvična nebo cvičná kuchyňka. Klienti tu můžou pobývat maximálně 3 měsíce. „Je skutečně zájem i o kratší pobyty. Zejména v létě, kdy rodiny jezdí na dovolenou a chtějí využít pěkný, letní čas. Takže se jedná často o týdenní nebo čtrnáctidenní pobyt. To je o prázdninách hodně žádané. Červenec je kapacita naprosto naplněna a na srpen je něco málo posledních volných míst.

Dům odlehčovací služby je jeden z největších projektů města Hradec Králové v sociální oblasti v novodobé historii, magistrát stavba i vybavení vyšla na 136 milionů korun.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související