Jezerní tuleni: Roztomilým ploutvonožcům nevadí ani sladká voda!

Přidat na Seznam.cz

Když se řekne tuleň, většina lidí si vybaví roztomilé mořské savce, kteří obývají ledové končiny naší planety. Věděli jste ale, že existují i tuleni, kteří si za svou domovinu vybrali velká asijská jezera? Pojďme se společně podívat do fascinujícího světa těchto izolovaně žijících jezerních tuleňů!

Ploutvonožec z nejhlubšího jezera

Nejhlubším jezerem světa je sibiřské jezero Bajkal. V obrovské přírodní nádrži se nachází celá pětina sladké povrchové vody země! Nejde přitom ani vzdáleně o zvlášť rozlehlé jezero: co do plochy jej předčí například severoamerická velká jezera nebo africké jezero Viktoriino. Bajkal je ovšem neuvěřitelně hluboký, dosahuje hloubky až 1,6 km.

Mimo toho je Bajkal, ukrývající se v ruských lesích, zajímavý i specifickou populací rozkošných ploutvonožců. Jde o tuleně bajkalské (Phoca sibirica), kteří jsou shodou okolností nejmenším druhem tuleně. Tito savci měří na délku maximálně metr a půl a váží padesát kilogramů.

Jde o jediný druh tuleně, který žije celý život ve sladké vodě. Tu nám vyvstává otázka: jak se to vlastně stalo? Vědci soudí, že předkové tohoto ploutvonožce se do bajkalského jezera dostali po sibiřských řekách, načež se usídlili v hlubokém jezeře.

Loví zde malé ryby a korýše, dožívá se až pětapadesáti let. Roku 1999 čítala populace tohoto druhu na sedmdesát tisíc jedinců, po roce 2011 se údaje příliš nezměnily. Tuleni bajkalští bohužel trpí na nadměrný lov: jejich kůže je velmi žádaným artiklem a lidská bezohlednost nezná mezí. Každý rok je kvůli kůži zabito deset tisíc tuleňů bajkalských.

Pod hladinu největšího jezera

Největším jezerem světa je Kaspické moře. I přes možná zavádějící název nejde o moře, nemá kontakt s mořem. Na rozdíl od Bajkalu je také Kaspické moře slané. S Bajkalem je však spojuje ten fakt, že v obou našli svůj domov izolovaní tuleni – v tomto případě je to tuleň kaspický (Pusa caspica).

Jde o jediného savce, který obývá rozlehlé vody největšího jezera. Původ má společný s tuleněm bajkalským, společným předkem je patrně tuleň kroužkovaný (Pusa hispida). Loví zde ryby, které ovšem migrují ze severu na jih – a za nimi tak migruje i tuleň kaspický.

Ne všechny ryby v Kaspickém moři však představují pro tuleně kaspického kořist, neboť Kaspické moře obývá opravdový rybí gigant – vyza velká (Huso huso). Tento až osmimetrový jeseter patrně dokáže ulovit menší tuleně kaspické, v jejich útrobách se totiž našly ostatky menších tuleňů! O této fascinující rybě jsme psali zde.

Zdroj: atlaszvirat.cz, iranicaonline.org, ANDĚRA, Miloš. Savci (2), Černý, Karel a Květoslav Hlísek. Sladkovodní a mořské ryby Evropy. CLARKE, Phillip a Sarah KHAN. Fakta a rekordy.