I psi musí zůstat hydratovaní. Kolik vody by měl pes vypít?

Přidat na Seznam.cz

Psi potřebují vodu stejně jako lidé. Voda prospívá psímu tělu, protože mimo jiné pomáhá při trávení, reguluje tělesnou teplotu a udržuje klouby promazané. Projděme si, kolik vody většina psů potřebuje vypít a co dělat, pokud váš pes pije více nebo méně vody než obvykle.

Kolik vody by měl pes denně vypít?

Obecně platí, že pes by měl vypít 50 ml vody na každý kilogram tělesné hmotnosti, píše web DailyPaws. Například 13kilový pes musí denně vypít necelý litr vody. Ale ještě nevytahujte odměrku. Typický zdravý pes si příjem vody dobře hlídá. Potřebu vody u jednotlivých psů mohou ovlivnit různé faktory. Vysoce aktivní psi budou potřebovat více vody než ti, kteří raději celý den polehávají. V horkých dnech musí psi pít více vody, aby zůstali hydratovaní, když jsou venku. Březí nebo kojící feny potřebují více vody, aby splnily nutriční požadavky březosti a kojení. Příjem vody ovlivňuje také strava. Konzervy mají velmi vysoký obsah vlhkosti, takže psi, kteří jedí konzervy, mohou potřebovat pít méně vody než psi, kteří jedí granule.

Co dělat, když váš pes pije hodně vody?

Váš pes může pít hodně vody z běžných důvodů, například při hře venku v horkém dni nebo při aktivním kojení novorozených štěňat. Zdravotní potíže, jako je cukrovka, Cushingova choroba a onemocnění ledvin, však mohou způsobit, že pes pociťuje mimořádnou žízeň a pije více vody než obvykle.

Co dělat, když váš pes nechce pít vodu

Mezi důvody, proč pes může pít méně vody, patří bolest, nemoc, stáří a úzkost. Nedostatečné pití vystavuje psy riziku dehydratace, která může vyžadovat lékařský zásah. Pokud váš pes nechce pít vodu nebo pije méně vody než obvykle, zkontrolujte stav jeho hydratace.
Mezi další příznaky dehydratace patří bledé a lepkavé dásně, suchý nos a tlama a zapadlé oční bulvy. Pokud je váš pes dehydratovaný, vezměte ho co nejdříve k veterinárnímu lékaři, který provede diagnostiku a léčbu.
Kromě léčby základní příčiny nedostatečného pitného režimu vašeho psa můžete psa přimět, aby pil více vody. Vodu můžete například ochutit trochou kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku. Někteří psi dokonce rádi chroupou kostky ledu. Vodní fontány jsou také dobrou volbou pro psy, kteří potřebují další pobídku, aby pili více vody.

Jak dlouho vydrží pes bez vody?

Zdraví psi vydrží bez vody i několik dní. Ale jak se říká, doma to nezkoušejte. Psi by měli mít snadný přístup k dostatku čerstvé a čisté vody. Neodepírejte psovi vodu, pokud vám to veterinář nedoporučí ze zdravotních důvodů.

Zdroj: dailypaws.com