Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Pondělní glosa IVK: Léto nás…


Pondělní glosa IVK: Léto nás inflace nezbaví (Václav Klaus)

Komentáře IVK, 4. 7. 2022

Začíná léto, ale trápí nás inflace. Je třeba proti ní bojovat všemi dostupnými prostředky, tedy pro nás dostupnými prostředky. Konečně se musí probudit vláda a začít radikálně snižovat deficit státního rozpočtu. Dosud byla aktivní jen centrální banka. Mám ale strach, že její aktivita brzy skončí.

Prezident Zeman včera řekl, že „terapie, kterou zvolila banka, byla objektivně neúspěšná“ a že si přeje, aby nový guvernér Michl ukončil zvyšování sazeb. K tomuto svému záměru prezident výrazně přispěl i výběrem nově jmenovaných členů bankovní rady. V nedělním rozhovoru na Prima CNN to zesílil slovy, že 16% inflace je důsledkem politiky zvyšování úrokových sazeb. To však musí rozumní ekonomové rezolutně odmítnout. Za to prezidenta asi pochválí jenom pan Švejnar.

Významný podíl na zpravodajství má karlovarský filmový festival. Dozvíme se i to, že se při sobotní slavnostní večeři v Puppu podával lososový pstruh s marinovanou baby řepou a s koprovým tvarohem. Nebyl jsem tam, ale prolistoval jsem objemný katalog filmového festivalu. Když čtu zkrácené osnovy filmů, zdá se mi, že si tam dali sraz progresivisté celého světa. Zaujala mne ale i jedna zdánlivá maličkost. Filmy mají v katalogu uvedený i stát, kde film vznikl. V drtivé většině případů to však není jen jeden stát. Byly to dva, tři, čtyři, jednou i pět států. Vidím v tom propagaci kosmopolitismu proti národnímu státu. Nikdo mi nevysvětlí, že jde o autentickou spolupráci. Je to móda, která má něco naznačit. Znamená to, že už nemůže být natočen film italský, švédský či španělský? Přestávám tomu rozumět.

Václav Klaus, 4. 7. 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu