INZERCE

Ředitelství silnic a dálnic slibuje, že v exponovaných dnech údržby silnic omezí. Foto: MInisterstvo dopravy

Začínají největší opravy silnic a dálnic v roce. Přinášíme jejich přehled

Prázdniny jsou klasicky obdobím, kdy dochází k údržbám silnic a s tím spojeným uzavírkám. Ředitelství silnic a dálnic argumentuje tím, že je o prázdninách menší provoz, řidiči zase lamentují, že je uzavírek moc a často na jednom úseku. Místo očekávaného plynulého provozu je mohou překvapit kolony či omezení v podobě kyvadlové dopravy.

Jaké budou letošní uzavírky a jakých částí republiky se to dotkne. Přehled přináší následující mapa:

Mapa letních oprav a uzavírek. Zdroj: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic ovšem deklaruje, že v zájmu zachování plynulosti dopravy v exponovaných dnech nebudou prováděny žádné údržby, jejichž zajištění by vyžadovalo snížení počtu jízdních pruhů. S takovým opatřením se počítá například při návratu ze státních svátků, kdy bude jakákoli údržba omezena v čase 8-21 hodin.

Prázdniny: období častých dopravních nehod

Prázdniny dlouhodobě patří z hlediska dopravní nehodovosti mezi nejrizikovější část roku. Navíc dosavadní bilance je varovná. Od ledna do června 2022 zemřelo podle předběžné policejní statistiky na silnicích 229 lidí, což je nejvíce od roku 2015.

„Pohled do letošních statistik dopravních nehod zatím není právě optimistický. Letní prázdniny, které právě začínají, jsou přitom na silnicích nejrizikovějším obdobím. V nejbližší době chci předložit vládě nový bodový systém, který snad „přibrzdí“ piráty silnic. Být na sebe ohleduplnější, nespěchat, předvídat, jezdit odpočatí a zbytečně neriskovat můžeme už dnes“, říká ministr dopravy Martin Kupka

Dlouhodobé statistiky potvrzují, že během prázdnin na silnicích umírá nejvíce lidí. V letech 2011–2019 bylo během července a srpna každý rok usmrceno v průměru 127 lidí, dalších v průměru 569 lidí ročně bylo v důsledku prázdninových dopravních nehod těžce zraněno.

Na dálnicích funguje 24 hodinová asistenční služba. Foto: Ministerstvo dopravy

Asistenční služba 24/7

Pro řidiče je v případě nouze i nadále k dispozici dálniční asistenčí služba. Ta funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Příjezd vozidla i zásah na místě je zcela zdarma. Řidiči se mohou na asistenční službu obrátit také s dotazem na aktuální dopravní situaci na čísle 800 280 281.

Jana Bartošová