O letní ubytování v Jeseníkách je velký zájem. Počítat ale musíte s vyššími cenami

4. červenec 2022 10:35

Ubytovatelům z Jeseníků začala jedna z hlavních sezon roku, letní prázdniny. Zájem o nocleh je podle nich velký a mnohde už mají na nejbližší týdny skoro plno. Lidé zároveň musí počítat s tím, že si za dovolenou na horách mírně připlatí.

To, že prázdniny začaly, je znát i na recepci jednoho z největších hotelů v Jeseníkách – Dlouhé stráně. Ubytoval se tu třeba i pan Milan, který vyrazil na letní dovolenou do hor se skupinkou přátel. „Klasika. Hotel, polopenze. Všechno hraje, všechno bez problémů. Přijel jsem z Dolního Benešova, to je u Hlučína,“ přibližuje.

Zájem návštěvníků si pochvaluje i majitel hotelu Miroslav Kopřiva. „Když se podíváte také na okolí hotelu, vidíte, že už tu parkuje poměrně hodně aut. Je to vidět hlavně ráno a večer, kdy se klienti vrací. Na přilehlých parkovištích bývá úplně plno,“ říká Kopřiva. Volné termíny na prázdniny ještě podle Kopřivy jsou, lidé by si prý ale měli s rezervací určitě pospíšit. „Myslím si, že je nejvyšší čas. Kapacity se naplňují dost rychle,“ dodává.

„Myslím si, že je nejvyšší čas. Kapacity se naplňují dost rychle.“
Miroslav Kopřiva, majitel hotelu v Jeseníkách – Dlouhé stráně

O počty ubytovaných si tady starost nedělají. O něco horší je to ale s personálem. Chybí dostatek pracovních sil v kuchyni i na place. „Taky na recepcích máme problém. Potíž s dostatečným zajištěním personálu máme i na méně kvalifikovaných pozicích,“ uvádí Kopřiva.

Podobný problém řeší i provozovatel penzionu v areálu Kouty Petr Marek. Další vrásky na čele mu pak dělá růst nákladů. „Tím spouštěcím mechanismem jsou ceny energií. S cenou jsme šli samozřejmě nahoru, protože ta faktura za energie prostě přijde a nikdo se vás ptá, jestli na ní máte nebo nemáte, musíte ji zaplatit,“ konstatuje Marek.

Zdražení o 10 až 20 procent

To znamená i zdražení ubytování. To avizují i další provozovatelé horských hotelů a penzionů. Lidé si tak oproti loňskému létu připlatí většinou o 10 až 20 procent.

Spustit audio